Stílusos pontosság, avagy a Bullet Journal tervezők

Stílusos pontosság, avagy a Bullet Journal tervezők

Napjainkban kezd egyre inkább elterjedni a Bullet Journal (BuJo), ami nem csak hasznos, de stílusos formája az időbeosztásnak, tervezésnek, valahol félúton a tennivalók listázása és a részletes naplózás között.

Miért olyan népszerű?

A legtöbb ember számára fontos, hogy átláthatóak legyenek a napjai, hiszen a jó tervezés és a precizitás segít elkerülni a feladatok torlódását, ezzel megakadályozza az elmaradásokat, valamint rengeteg stressztől, időveszteségtől képes megszabadítani minket. Mindezek mellett segít a rövid- és hosszútávú célok elérésében, az üresjáratok kitöltésében és az összeszedettség elérésében.

Ezzel párhuzamosan a BuJo teljesen a saját igényeinkre alakítható, mi magunk határozzuk meg a fő koncepciót és azt helyezhetjük előtérbe, ami számunka igazán fontos. Felépíthetjük iskolához, munkahelyhez vagy akár edzéstervhez igazítva, létrehozhatunk benne táblázatokat és különböző jelrendszereket, hogy könnyebben és gyorsabban tudjuk jelölni az adott feladatokat, eseményeket.

A hónapok, hetek stílusának megalkotásával kiélhetjük kreativitásunkat, emellett a rajzolás és színezés megnyugtató hatással lehet ránk, jó kikapcsolódás egy fárasztóbb nap után.

Hogyan kezdj hozzá?

A BuJo egyik legnagyobb előnye, hogy a legegyszerűbb füzetben is létrehozható, de persze lehet külön erre a célra készített pöttyözött vagy sima noteszokat, naptárakat beszerezni. Saját magad szabhatod meg a méreteket, a napok felosztását és azt, hogy mi kerül bele mindezek mellett. Érdemes azokat a dolgokat előtérbe helyezni, amikre nagyobb odafigyelést kellene fordítani. Ilyen lehet például a napi folyadékbevitel ellenőrzése vagy a testmozgás rendszerességének feljegyzése. Ha látjuk a rublikákat az adott céllal kapcsolatban, az erősen motiváló hatással bír és segít betartani az elhatározásokat. A rendszeresség fontos, minden este célszerű feljegyezni az aznapi eseményeket, szokásokat, észrevételeket és ötleteket, valamint a másnapi tennivalók ellenőrzése is hasznos lehet, így nem kevesebb eséllyel ér meglepetés a következő 24 óra során.

Használj színes filceket, ceruzákat, matricákat és bármi egyebet, hogy még izgalmasabbá tudd tenni a heteket.

Kinek ajánljuk?

A legegyszerűbb válasz: mindenkinek. Nemtől és életkortól függetlenül hasznos része a mindennapoknak az időbeosztás és a tervezés. Egy igazgatónak vagy egy főállású anyukának egyaránt előnyös befektetés lehet BuJo-t vezetni, ami egyszerűbbé teheti egy utazás lebonyolítását, esetleg egy megbeszélés menetének megtervezését. Az iskolásoknak, akár már a legkisebbeknek is érdekes lehet, de a gimnazisták és egyetemisták számára kifejezetten ajánlott.

Azoknak, akik szeretik a tervezgetést és az alkotást kifejezetten élvezetes időtöltés egy ilyen naptár vezetése, de nem elvetendő ötlet azoknak az embereknek sem, akik hadilábon állnak az időbeosztásokkal, határidőkkel és nehezen szánják rá magukat a napok vezetésére. Sőt, ez egy jó eszköz az időkeretek betartásának elsajátításához.

Akkor sincs probléma, ha nem jut idő vagy energia egy-egy hét megtervezésére. Egyre több előre elkészített Bullet Journal kerül a boltok polcaira, amik szintén sokfajták, más-más dolgot helyeznek előtérbe, így a választékból mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő darabot. Többek között lehet találkozni színezős, matricázós, szokásokat vezető, hét és hónap értékelős naptárakkal is, de ez mindössze néhány a lehetőségek tárházából.

Vörös Rebeka F.

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,023KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Stílusos pontosság, avagy a Bullet Journal tervezők

Oszd meg a Facebook-on!

Stílusos pontosság, avagy a Bullet Journal tervezők

Oszd meg a Facebook-on!

X