Szelek szárnyán

Szelek szárnyán

A Siklósi-testvérek már évek óta vitorláznak. Az életük részévé vált, hiszen rengeteg élményt és tapasztalatot adott nekik ez a sport. De vajon mi rejlik a vitorlázás mögött? Milyen út vezetett a sikerük felé?

Mór és Lóránt vitorlás családból jönnek. Édesapjuk is vitorlázik, a családnak pedig van egy nyaralója és egy nagyobb családi hajója a Balatonnál. Elmondták, kisebb korukban jártak családostól vitorlázni. Először mindketten pár hétig tartó táborokba jártak, majd versenyezni kezdtek, így ragadta magával őket az egész sportág. Mór 4 éve a Balatoni Yacht Clubban versenyez, ahol egyre nagyobb eredményeket ért el. Elmondása szerint a Magyar Bajnoki 2. helyezésre, 2 Európa Bajnokságra való kijutására és Országos Ranglista 4. helyére a legbüszkébb. Öccse, Lóránt, habár volt, amikor nem szerette a vitorlázást, ma már büszkén szeli a hullámokat a Balatoni Yacht Clubban. Nyert már többek között országos bajnoki serdülő bronzérmet is.

Eleinte mind a ketten egyszemélyes „Optimist” hajóban versenyeztek, melyet a fiatalok 15 éves korukig használhatnak. Mór tavaly óta kétszemélyes, 420-as hajóosztályban versenyez, ami már egy olimpiai hajóosztály ifjúsági hajója. A vitorlázók a versenyeken pályákon versenyeznek, ahol a széliránynak megfelelően vannak széllel szembeni, illetve különböző szögű hátszeles szakaszok. A vitorlázás komoly fizikai és szellemi igénybevétellel jár, gyakran akár 8-9 óráig tart egy verseny.

„A Balatonon vagy akármelyik másik hazai tavon a vitorlázás észjátékká válik a körülmények miatt.” – mondta Mór. „Ülsz egy kis műanyag hajóban egyedül vagy kettesben, lehet hideg vagy forróság, kis szél vagy vihar, Neked mindig meg kell találnod a legjobb megoldást.” Hozzá az itthoni pálya közelebb áll, mert sokkal kiszámíthatatlanabb, mint egy külföldi terep. A külföldi pályák inkább különlegesek, mivel oda egy évben 4-5-ször utaznak ki.

Ahhoz, hogy ilyen eredményeket tudjanak elérni, nagyon sokat kell edzeni. Mór szerint ehhez Magyarországon sokszor túl kis szél és hullámok járulnak, nem lehet jól felkészülni a külföldi (tengeri vagy óceáni) körülményekre. További nehézség még, hogy egy világversenyre való kvalifikáláshoz külföldi versenyeken is részt kell venni, és ezek az utazások a tanulással nehezen összeegyeztethetőek. De egy versenyre nem elég csupán edzésekkel készülni. A mentális felkészültség legalább olyan szükséges a jó eredmények eléréséhez. Fontosabb versenyeinél Mór az előtte lévő hetet a ráhangolódásnak szenteli. Sokat gondolkodik a versenyről, a taktikáról és motivációs zenét hallgat. Odafigyel az étkezésére és az alvásra. De így is volt úgy, hogy az utolsó pillanatban túlstresszeli a helyzetet. „A 2021-es országos bajnoki érmemet egy utolsó pillanatban megváltoztatott rajtpozíció döntötte el az utolsó futamban”. A nagyobb versenyek előtt és az első rajtoknál szokott feszült lenni, de, ahogy fogalmaz, ez pozitívan csapódik le benne. Lóránt ezzel szemben versenyek előtt sosem izgul, de a rajtlövés előtt hirtelen igen. Ez viszont amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is illan.

A sport több mindent is adott a fiúknak. Mór a vitorlázók között igazán otthon érzi magát. A sport által megtanult a céljaiért küzdeni és magában bízni, hogy sok gyakorlással bármit el tud érni. Rengeteg munkát fektetett a vitorlázásba, hogy jobb és jobb legyen. Lóránt egy olyan csoportban van, ahol szinte mindenki idősebb nála, így a küzdés mellett alkalmazkodni is megtanult.

Mindkét fiú ambiciózus a jövővel kapcsolatban. Lóránt célja kijutni először az EB-re, majd később a VB-re is. Mór jelenleg olyan hajóosztályban van, ahol elmondása szerint nehéz kitűnni. Eddig a vitorlázás volt a legfontosabb számára, de ebben az élethelyzetben egy lett a sok közül. Ennek ellenére szeretne egy magyar bajnoki címet nyerni összetettben is, és az idei, nálunk rendezett világbajnokságon jól szerepelni, amire minden esélye megvan.

(Millei Anikó, Bálint Boglárka)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Szelek szárnyán

Oszd meg a Facebook-on!

Szelek szárnyán

Oszd meg a Facebook-on!

X