SZÍNvonalas fiatalság

A többfordulós Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken (OKTV) számos középiskolás diák mutathatja meg tehetségét. Kevesen tudják, de ezen a megmérettetésen zenei és képzőművészeti kategóriák is szerepelnek, a megszokott kötelező érettségi és természettudományos tantárgyak mellett. A 17 éves Varga Bianka az Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló gimnáziumának 11. évfolyamos tanulója mesélt nekünk tapasztalatairól és a döntőig vezető útról, valamint a képzőművészethez fűződő kapcsolatáról.

Bia életének a művészet igen fiatal kora óta szerves része, ezáltal nem is volt kérdés, hogy a középiskolát is ilyen helyen kezdi el „A továbbiakban is ezen a pályán kívánok mozogni. Szeretném, hogy a művészet továbbra is nagy részét képezze az életemnek.

Persze a hobbijaimat sem hanyagolnám el, például a lövészetet” – mondta a fiatal diák, aki kitartásának és sokoldalúságának hála egészen az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjéig menetelt az előző tanévben.

„A rajzóráinkat igyekeznek nem csak a tananyag különféle kreatívabb megközelítéseivel, hanem a meghirdetett rajzversenyekkel is színesíteni. Ilyen az OKTV is, ami ma Magyarországon az egyik legrangosabb művészeti verseny amellett, hogy a továbbtanulásunk szempontjából is meghatározó” – mondta. „Az OKTV, azon versenyek közé tartozik, aminél nem a 100%-ra, hanem annál is többre kíváncsiak az ember művészeti beállítottságából.” Bia nem panaszkodhat, hiszen a verseny végén 16. helyen végzett, ami országos szinten igen előkelő eredmény. „Ám úgy érzem, hogy ha jobban átgondoltam volna a dolgokat, akkor többet is ki tudtam volna hozni magamból. Remélem, hogy a legközelebb még jobban fog menni!” Emellett hatalmas sikernek számított, hogy Bia a 2022-es Parafrázis Országos Festészeti Verseny V. korcsoportjában különdíjban részesült a kifejezetten erős mezőnyben.

De miből merít ihletet egy művészpalánta? „Igazából igencsak változó, hogy mi az, ami megfog, mi adja az inspirációt, a helyzettől függ. Lehet egy könyv, a táj, egy zene vagy akár egy jó vicc is. Ám a kicsit elvontabb dolgok is megfognak, jelen pillanatban is egyfajta „társadalomkritikát” igyekszek a vásznon megjeleníteni.”

Ez pedig jól látható a képen is, hogy nem mindennapi ábrázolásmódot használ Bia. Úgy gondolja, hogy az emberek hajlamosak elfelejteni, mi is az alkotás célja. Elsősorban élvezni kell amit éppen csinálunk, és önazonosnak kell maradni, hogy a későbbiekben is büszkén, boldogan tekinthessünk rá a műre. „Régebben a realisztikus ábrázolás megszállottja voltam, ám rájöttem, hogy nagyon érdekes elvonatkoztatni a látványtól és a formákkal, színekkel játszani. Mára pedig a pop-art világában érzem magam otthon.” – osztotta meg velünk.

A festészet iránti szeretete miatt szinte minden korszak stílusában megtalálja a szépséget. „Nagyon kedvelem a művészettörténetet így a választás elég nehéz, mindegyik közel áll a szívemhez. Ám ha egyet kellene kiemelnem a stílustörténeti korszakok közül, a manierizmus lenne az” – zárta beszélgetésünket Bianka.

Kövecses Sára