A telihold ereje

A telihold ereje

A hold misztikus helyet foglal el az emberi kultúra történetében. Az ókorban, folyamatos megújulása miatt a halál, az újjászületés és a teremtés isteneként tisztelték. Aztán jött a középkor, felerősödtek a fantasztikus szörnyek mítoszai, az alakot váltó farkasemberé, az éjszakában élő és vadászó vámpíré, a teliholdkor sírból kiszálló szellemeké és gonosz boszorkányoké.

Nem csoda tehát, hogy számos történet kering a holdciklus és az emberi viselkedés, illetve életjelenségek kapcsolatáról. Közismertek a történetek arról, hogy teliholdkor megnövekszik a bűncselekmények, a balesetek és a pszichiátriai események száma. Ezeknek jártunk most utána.

Mikor van Telihold?

Teliholdkor a Föld a Hold és a Nap között helyezkedik el. Bolygónkat ekkor két oldalról is erős gravitációs erő éri, és mivel a Hold felénk eső oldalát süti a Nap, a jelenség erős fénnyel is jár. A következő éjszakákon a korong lassan fogyni kezd, és a hold minden éjjel 50 perccel később kel, így egyre növekszik a napnyugta és a holdkelte közötti sötét időszak.

Álmatlan éjszakák

Svájci kutatók utánajártak, hogy mi az igazság az égitesttel kapcsolatos hiedelmekből. Összesen 33 ember alvását vizsgálták meg korcsoportokra leosztva, speciális laboratóriumban. Mérték a mélyalvási fázisban töltött időt, a szemmozgást és a hormontermelődést is, és arra jutottak, hogy a telihold valóban hatással volt az alvásra. Ebben az időszakban ugyanis az alanyok átlagosan 20 perccel kevesebbet aludtak és 5 perccel tovább tartott nekik álomba merülni. Ez volt az első, valóban hitelt érdemlő tanulmány, amely igazolta a hold hatását az alvásciklusunkra.

Azonban ennek okait még nem sikerült teljesen feltárnia a tudománynak. Az biztos, hogy sem a sugár- sem a gravitációs hatása nem indokolja az alvásra gyakorolt befolyását, csupán feltételezések ismertek.

Az egyik ilyen magyarázat evolúciós okokra vezethető vissza, és az ősemberig nyúlik vissza. Ezek az emberek az éjszakákat még a szabadban töltötték, ahol az állatvilág és más emberek támadásainak is ki voltak téve. Mivel telihold idején az éjszakák is világosabbak voltak, könnyebben észre lehetett venni a szabad ég alatt pihenőt, aki így nagyobb veszélynek volt kitéve. Az maradhatott tehát nagyobb eséllyel életben, aki ezeken az éjszakákon „éberebben” pihent, így könnyebben felébredt a zajokra. Ilyesfajta veszély persze már nem fenyeget minket, egyes evolúciós reflexek azonban évezredek után sem tűnnek el teljesen.

Az alvás-ébrenlét ciklust évezredekig a természetes fény szabályozta. Ezt az egyensúlyt borította fel a 19. század végétől az izzólámpa és az elektromosság elterjedése. Alig néhány generáció élte még csak le az életét úgy, hogy a fényviszonyokat bármikor kénye-kedve szerint szabályozhatta. Előtte az éjszakát sem aludtuk végig, jellemző volt az úgynevezett kétfázisú alvás, vagyis az emberek három-négy óraalvásután felébredtek, egy-két órát ébren töltöttek, majd újra visszaaludtak. Így az általunk nyugodtnak titulált, végigaludt éjszakák is csupán a 19-20. század “termékei”.

A Hold, mint belső óra

Az ókorban, folyamatos megújulása miatt a halál, az újjászületés és a teremtés isteneként tisztelték. Számos kultúrában női istenségként szerepelt, mivel észrevették a párhuzamot a Földünket 28 nap alatt megkerülő égitest és a nők 28 naponta jelentkező ciklusa között.

A cirkalunáris (szabályosan ismétlődő) ritmus emberre gyakorolt hatása már tudományosan is igazolt tény.A legismertebb ezek közül a 28 napos menstruációs ciklus, amely a holdfázisokkal többé-kevésbé azonos ritmust vett fel, bár nem követi pontosan, kezdete és vége egyénileg változó.

Biológiai óránk feltérképezése és működési elve továbbra sem teljesen tisztázott, de a mai napig élénken kutatott területe a tudománynak.

Ezt is bizonyítja, hogy a legutolsó, 2017-es orvosi Nobel-díjat is annak a három kutatónak ítélték oda, akik igazolták, hogy ez a belső óra nemcsak az emberben, de a Föld többi élőlényében is megtalálható, és gyakorlatilag minden többsejtű organizmusban ugyanazon az elven működik.

A kutatók egyre több olyan állatot találnak, amelyek a holdfázisoktól függően keresik a táplálékukat, illetve a párjukat akkor is, ha nem látják az égitest fényét. A belső, úgynevezett cirkalunáris óra valószínűleg az állat 24 órás cirkadián ritmusával összhangban működik, és elősegíti az élőlény túlélését.

A galápagosi tengeri leguánok akár négy órával korábban is elhagyhatják pihenőhelyeiket, hogy apály idejére odaérjenek a partra, ahol a tengerből előbukkanó algákat legelik. Akkor is így viselkednek, ha nem látják a tengert, és akkor is, ha megzavarják a sötét/fény ciklusukat. A biológusok szerint ez azt jelenti, hogy a leguánoknak van egy belső órájuk, amely az árapályciklus, illetve az ennek hátterében álló holdciklus szerint működik, és ez vezérli az állatok viselkedését.

Megnő a balesetek és a bűncselekmények száma

Ha a telihold alvásunkra gyakorolt hatásait még nem sikerült is megmagyarázni, bizonyos légköri jelenségekkétségtelenül hatással vannak az éjszakáinkra. Egyesek a hideg-, mások a melegfrontra érzékenyek, de a szél és a levegő páratartalma is egyértelműen befolyásolja a pihenésünket.

Egy kanadai kutatás szerint azt is veszélyeztetheti a telihold, aki ébren van. A felmérés megállapította, hogy telihold idején némileg nő a közúti balesetek száma, elsősorban a motorosok körében. A viszont magyarázat egyszerűbb, mint hinnénk: teliholdkor ugyanis a közlekedők többször tekintenek fel, hogy megcsodálják az égi jelenséget, a bajhoz pedig elég egy óvatlan mozdulat vagy figyelmetlen másodperc is.

Azonban azt nem támasztotta alá semmi, hogy több bűneset miatt kell kivonulnia a rendőrségnek.  Sőt! Több tanulmány is cáfolta azt a széles körben elterjedt nézetet, mely szerint telihold idején nőne az erőszakos cselekmények száma, illetve ilyenkor agresszívebbek lennének a pszichiátriai kezelés alatt álló betegek.

Egyéb „tudományos” tévhitek:

  1. Telihold idején nem biztonságos orvosi beavatkozásokat, műtéteteket végezni

Az egyik ilyen állítás, hogy a nagyobb műtéteket az asztrológiai előrejelzésekhez kell igazítani, mivel az árapály jelensége hatással lehet a véráramlásra. A tudomány szerint azonban ennek semmi valóságalapja nincs, ezt pedig egy tanulmánnyal is alátámasztották. Az Anesthesiology folyóirat tanulmánya szerint a holdfázisnak semmi hatása nem volt a Clevelandi Klinikán 1993 és 2006 között végzett mintegy 18.000 szívműtét kimenetelére. A Hold tehát maximum csak egészen kis mértékben befolyásolja a testben lévő folyadékok áramlását.

A kutyák és a macskák megőrülnek telihold idején

Néhány ember, de még állatorvos is úgy gondolja, hogy teliholdkor a macskák és a kutyák megbolondulnak, mintha egy különös erő hatna a kedvencek pszichéjére. Tanulmányok kimutatták azt is, hogy sokkal többen járnak háziállataikkal sürgősségi ellátásra telihold idején, valamint az azt megelőző és azt követő napokban. Ez azonban nem a Holdnak köszönhető: szakértők szerint a furcsaság oka az lehet, hogy teliholdkor az esték fényesebbek, a kiskedvencek pedig sokkal tovább kint maradnak, szívesebben kóborolnak, és a holdfényben téblábolnak, ezért potenciális baleseteknek teszik ki magukat.

  1. Üvöltenek a farkasok

Igaz! A farkasok szürkületkor és éjjel aktívak, és mindig az esti órákban üvöltenek. Így kommunikálnak egymással és a többi falkával. Minél világosabb van szürkületkor és éjszaka, annál aktívabbak, és annál többet is üvöltenek.

  1. Többen szenvednek depressziótól

Tévedés! Egy tanulmányhoz megvizsgálták londoni háziorvosi rendelők 700 regisztrált páciensének beszámolóit depressziós rohamaik gyakoriságáról 1971 és 1988 között. Ennek során nem találtak összefüggést a rohamok és a holdfázisok között.

  1. Ritkábban kapnak rohamot az epilepsziában szenvedők

A londoni College egyetem tudósai megvizsgálták, milyen összefüggés rejlik az epilepsziás rohamok és a különböző holdfázisok között. Kiderítették, hogy a rohamok száma mélypontra süllyed, ha különösen erősen világít a hold. A kutatók úgy vélik, hogy ez az éjszaka termelődő melatonin nevű hormonnak köszönhető.

  1. Különösen aktívak az alvajárók

Nem igaz! Az alvajáróknak mindegy, hogy milyen fázisban van a hold. Eddig még nem állapítottak meg a tudósok összefüggést a két dolog között.

Bihari Bernadett Luca

 

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

A telihold ereje

Oszd meg a Facebook-on!

A telihold ereje

Oszd meg a Facebook-on!

X