TudatosNet súgó#4: Fake news

A túlzott információáradat magában hordozza a félretájékoztatás vagy a dezinformálás lehetőségét. De mi a különbség a félretájékoztatás és a dezinformáció között, hogyan szúrhatom ki az álhíreket?

Különbség van dezinformáció és félretájékoztatás között. Félretájékoztatás alatt hamis információk nem szándékos létrehozását vagy terjesztését értjük. Míg a dezinformáció részben vagy egészben hamis tartalmak szándékos terjesztését jelenti, ami a célcsoport viselkedésének vagy attitűdjének befolyásolása érdekében történik, méghozzá károkozás céljával.

Az álhírek egyik legfontosabb jellemzője, hogy az érzéseinkre, illetve az indulatainkra akarnak hatni, és leegyszerűsített magyarázatokkal dolgoznak. Ha a hír, sőt, már a cím nagyon erős pozitív vagy negatív érzelmet kelt bennünk, kezdhetünk gyanakodni. Sikerük titka, hogy az emberekben rendkívül erős igény van az egyszerű, könnyen érthető magyarázatokra a sokszálú események, jelenségek okának megértése terén, illetve azok felelőseinek megnevezésére.