Újdonságok Katarban – mi változott 2018 óta?

Már javában zajlik a 2022-es FIFA labdarúgó-világbajnokság Katarban, amely november 20-tól december 18-ig tarthatja izgalomban immár 22. alkalommal a szurkolókat. Több tekintetben is különleges ez a vb, hiszen most először játsszák ősszel-télen a meccseket, valamint ez az első alkalom, hogy egy arab állam ad otthont a mérkőzéseknek. Az előkészületek és a torna megítélése sem zajlik zökkenőmentesen a különböző korrupciós vádak és az emberi jogok megsértése miatt, a történéseknek nagy visszhangja van világszerte. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a VB-nek a futballról kell szólnia, ezért is szedtünk össze pár olyan új szabályt, ami az idei tornán lép életbe, hogy még inkább tisztában legyünk vele, mi hogyan változott a korábbiakhoz lebonyolításhoz képest.

 

Bővebb keret

A korábbiakban megszokott 23 fős keretek helyett 26 játékost is kijelölhetnek a szövetségi kapitányok a világbajnokságra. A szűkített keretet pedig nem 35, hanem 55 fős előzetes nevezési listáról választhatták ki, amely sokkal nagyobb merítési lehetőséget kínált a vezetőedzőknek. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a változtatást a novemberi torna egyedülálló időpontja és a COVID-19 világjárvány okozta fennakadások miatt tartotta indokoltnak.

Vadonatúj VAR-technológia

A VAR-rendszer a 2018-as oroszországi világbajnokságon debütált, a nemzetközi szövetség szerint pedig „jelesre vizsgázott”. Négy év alatt viszont rengeteget fejlődött a videóbíró rendszere, így a katari tornán is a legújabb változatával dolgozhatnak a játékvezetők. Ilyen a félautomata VAR-rendszer is, amely a leshelyzetek vizsgálatanál játszik fontosabb szerepet. A labdába helyezett szenzor és az automata végtagkövető kamerák háromdimenziós képet adhatnak a játékosok helyzetéről, így az átlagosan 70 másodperces vizsgálatot akár 20 másodpercre is le tudják redukálni.

Több játékos, több csere

A fentiekben említett bővebb keretek mellett a cserelehetőségek száma is megnövekedett. A koronavírus óta már bevált öt cserés rendszert alkalmazzák mostantól a
világbajnokságokon is. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) 2020-ban vette szabálykönyvbe, hogy az öt cserét három alkalommal lehet végrehajtani a mérkőzéseken (a félidei változtatások nem számítanak bele), és ha a meccsen 2×15 perces hosszabbítás következik be, egy hatodik csere is sorra kerülhet. Az elmúlt két évben több ország bajnokságában is bevezették már a változtatást, és Katarban is ezt fogják alkalmazni.

Női játékvezetők

Még sohasem fordult elő, hogy férfi futball világbajnokságon nők vezetnének le mérkőzéseket, azonban a 2022-es katari tornán ez a „hagyomány” is megtörik, ugyanis a 36 beválogatott játékvezető között nem is egy, hanem rögtön három hölgy is szerepel. Mindannyian vezettek már nagyobb presztízsű férfi bajnokságban mérkőzést, például az UEFA-szuperkupán vagy az Afrikai Nemzetek Kupájában. Mellettük pedig szintén most először három nő is részt vehet a tornán a 69 oldalvonali asszisztensek között.

(Panulin Bogi)

 

Források:
https://www.fifa.com/fifaplus/en/tournaments/mens/worldcup/qatar2022
https://www.aljazeera.com/sports/2022/11/13/whats-new-at-fifa-world-cup-2022 https://rangado.24.hu/nemzetkozi_foci/2022/06/13/katari-vilagbajnoksag-felautomata-videobiro-ot-csere/