Utazz biztonságban!

Utazz biztonságban!

Mindenki szeret úgy elindulni egy nyaralásra, hogy mindent előre leszervezett, átgondolt, megtervezett. Ehhez szorosan kapcsolódnak a biztosítások is, amik elengedhetetlenek egy-egy utazás nyugalmasabb megtételéhez. Milyen biztosítások léteznek? Mikor kell őket megkötni? A különböző lehetőségekről Lambert Gáborral, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) kommunikációs vezetőjével beszélgettünk.

Nyaralás előtt miért érdemes biztosítást kötni? Milyen opciókkal találkozhatunk?

Az utasbiztosításoknak 2 fajtája van, ha külföldre utazunk: van az útlemondási biztosítás és az utasbiztosítás.

Az előbbi arra az időszakra vonatkozik, mielőtt megkezdjük az utazásunkat. Tehát ha bármilyen szerződéses indok közbejön, például betegség, akkor erre hivatkozva le tudjuk mondani az utat, és a szerződésben meghatározott feltételek szerint az utazásra fordított költségek meghatározott részét visszakapjuk. Természetesen figyelmesen el kell olvasni a feltételeket, mert bármilyen okból és bármilyen időn belül nem mondhatjuk le az utat. Itt is, mint minden más pénzügyi terméknél, legyünk tisztában a lehetőségeinkkel!

Az utasbiztosítás pedig alapvetően az utazás megkezdésétől a szerződéses időszakra vonatkozik, tehát amíg külföldön tartózkodunk. Ott betegség, baleset- és poggyászbiztosítást jelent, ezért szokták BBP-biztosításnak hívni.

Ha külföldre repülünk, akkor mikortól él a biztosításunk? Az indulásunktól vagy csak a határon túl?

A repülőútra is érvényesek szoktak lenni, hiszen az utazás lényegében akkor kezdődik meg, mikor felszállunk a repülőre. Tehát a szerződés megkötésének időpontjától függően a biztosítás érvényes onnantól, hogy gépre szállunk.

Ha elhagyják a csomagunkat, vagy a járat késik, akkor ezzel is a biztosítóhoz tudunk fordulni?

Ez is attól függ, hogy milyen szerződést kötöttünk. Ilyen esetben a légitársaságoknál is tegyünk panaszt, mert nekik is meg kell téríteniük az okozott kárt. De ha rendelkezünk megfelelő utasbiztosítással, akkor egyrészt sokkal egyszerűbb az ügyintézés, másrészt gyorsabban hozzájutunk a kárunk fedezetéhez.

Az ügyintézést hogyan képzeljük el?

Amikor megkötjük az utasbiztosítási szerződésünket, akkor tájékoztatást kapunk arról, hogy milyen telefonszámon, vagy esetleg más módon hogyan tudunk a biztosítónkhoz fordulni, akár külföldről is. Én is jártam már így, éppen Ázsiában voltam. Orvoshoz kellett fordulni, és ezért ott fizetni kellett egy adott összeget. Felhívtam a biztosítót, mondták, hogy mi a teendő. Helyben ki kellett fizetnem a vizsgálat díját, de mikor hazaértem, visszatérítették a költséget.

Mindegy, hogy milyen biztosító társasághoz fordulunk, vagy érdemes utánanézni, hogy kikkel kötünk szerződést? Előfordulhatnak csalók?

Nem jellemzőek a csalások ezen a területen, pedig kétségtelen, hogy nagy az utasbiztosítási piac. Persze, annak mindig érdemes utánanézni, hogy Magyarországon engedélyezett biztosítóval állunk-e kapcsolatban. Ha igen, akkor sokkal lényegesebb az, hogy milyen fajta biztosítást kötünk. Alaposan nézzük át a feltételeket, mert komoly különbségek lehetnek az ajánlatok között, hiszen igen sok biztosító van, és nagy a verseny. Nyaraláskor (vagy télen is) pl. fontos tisztázni, hogy extrém sportok esetén is érvényes-e a biztosításunk vagy sem. Nyilván aki a magas hegyekben sziklát mászik, vagy télen engedélyezetten pályán kívüli szűzhavon síel, az nagyobb kockázatnak teszi ki magát, így a biztosítás ára is magasabb lesz. Nem mindegy, hogy az utunk Európába visz-e, vagy egy másik kontinensen töltjük a szabadságunkat, hisz egy betegség vagy baleset esetén általában Európán kívül magasabbak az orvosi, ellátási költségek is. Nem lehet tehát általánosságban beszélni a biztosításokról, hanem konkrét igényünknek, úticélunknak megfelelően van lehetőségünk megválasztani a társaságot és a biztosítást. Sokan elmennek egy biztosítási ügynökhöz, elmondják az igényeiket, ennek megfelelően kapnak egy vagy több ajánlatot. Ez is jó megoldás, továbbá vannak összehasonlító oldalak is az interneten, amik segítenek nekünk a megfelelő biztosítási forma kiválasztásában.

Mi a helyzet akkor, ha valaki belföldön szeretne biztosítást kötni? Ha például egy diák elmegy táborozni, ahol könnyen baleset is érheti, akkor mit érdemes figyelembe venni?

Fontos tudni, hogy minden 18. életévét be nem töltött magyarországi lakos rendelkezik balesetbiztosítással, amit az állam köt számára egy biztosítónál. Ez egy alapbiztosítás, ami mindenkinek jár. De jellemzően például egy törésnek az összeghatárai elég alacsonyak, ezért érdemes belföldön – a nyaralástól, táborozástól függetlenül is – saját balesetbiztosítással rendelkezni. Így megválaszthatjuk, hogy adott baleset bekövetkezésekor milyen összeghatárokig térítsen a biztosító. Ezzel már jóval magasabb összegek járhatnak. Egyébként, ha belföldön utazunk valahová, akkor lehet belföldi utasbiztosítást is kötni. Ez akkor jöhet jól, ha például nem tudunk elutazni a lefoglalt szállodába, mondjuk valamilyen betegség miatt. Ekkor vissza tudjuk igényelni a befizetett összeg jelentős részét.

Ha baleset ér minket, akkor mi a biztosítási eljárás? A balesetek külön kategóriába vannak besorolva?

Különbséget kell tenni, hogy külföldön vagy belföldön történik az eset, illetve hogy utasbiztosításunk vagy betegségbiztosításunk van. Nagyon sok opció lehet. Vegyük azt az esetet, hogy külföldre utaztunk, és ott történik velünk valami, aminek következtében kórházba kerültünk. Több mindent figyelembe kell venni, például azt, hogy milyen országba látogattunk. Egyszerűbb a helyzet, ha a célország az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség tagja. Ha ilyen országba utazunk, érdemes kiváltani (ingyenesen) az európai egészségbiztosítási kártyát. Ez elméletileg fedezi a külföldi, európai uniós országban bekövetkezett balesetek esetében a helyi társadalombiztosítástól függően részben vagy teljes mértékben a felmerülő költségeket. Ettől függetlenül is érdemes biztosítást kötni, hiszen a biztosító akkor is térít, ha úgy alakul, hogy egy magánintézményben látnak el, vagy az ottani társadalombiztosítás csak részlegesen térít. A maximális térítési összegekben vannak különbségek az egyes utasbiztosítások között, de az független attól, hogy milyen fajta sérülés ért minket, hiszen a szerződésünk annak megfelelő ellátására vonatkozik. Természetesen, minél többet fizetünk, annál magasabb biztosítási védelemben részesülünk.

(Hegyi Vivien, Szabó Dzsenifer)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Utazz biztonságban!

Oszd meg a Facebook-on!

Utazz biztonságban!

Oszd meg a Facebook-on!

X