A nanorészecskék, a kitartás és a kutatás izgalmas univerzuma

A nanorészecskék, a kitartás és a kutatás izgalmas univerzuma

A tehetség felelősséggel jár, egy képesség és lehetőség arra, hogy valami maradandót alkossunk a jövő nemzedékének. Szabari Zalán még csak 19 éves, de már jelentős eredményeket és világszintű sikereket ért el a kémia területén. Kitartásának és ambiciózus jellemének köszönhetően egyre feljebb menetel a sikerek lépcsőfokain.

A kémia már hetedikes kora óra szerves részét képezi Zalán életének, hisz a székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola tanulójaként legnagyobb szerencséjére egy kiváló kémiatanárt kapott. A sors iróniája, hogy eleinte még Zalán is a kémiától szándékosan távolságot tartók csoportjába tartozott, veszélyesnek és magolósnak tartotta ezt a tudományt.

Azonban valami történt az első órán. A sok érdekes információ megfogta, és valósággal magával rántotta Zalánt, egyenesen a kémia varázslatos univerzumába.

„Annyira élveztem az egészet, hogy minden órán 110%-os odafigyelést mutattam. Meglepő lehet, de nem kellett sosem kémiát tanulnom, mert minden megmaradt az óráról. Fél év után rájöttem, hogy ez a téma abszolút nekem való, így mindent megtettem azért, hogy tovább haladhassak ezen az úton.”

Izgalmas mindennapok: tehetséggondozás és kutatás

Az általános iskolai tanulmányait befejezve Zalán felvételt nyert a Lánczos Kornél Gimnázium környezettudományos szakára, ahol egy kémia szakos osztályfőnököt kapott. Megismerve Zalánt, rögtön tehetséggondozást és kutatást ajánlott fel számára. „Az első két évemben ezüst nanorészecskéket állítottam elő, melyek fertőtlenítő hatásúak, így a gyógyászatban volt szerepe a munkámnak.”

Zalánt hajtotta a siker, hiszen a kész kutatási eredményekkel lehetőség van különböző konferenciákra, versenyekre járni, és ott előadni felfedezéseit. Ilyen versenyek például a Kutató Diákok Mozgalma által szervezett Tudok Konferencia, vagy hogy nemzetközi viszonylatot említsünk, az ICYS konferencia is remek lehetőség. Ezek a versenyek Zalán életében fontos lépcsőfokok voltak.

„Segítettek abban, hogy önbizalmat szerezzek, leküzdjem a lámpalázat és ki merjek állni sok ember elé” – legnagyobb hatással a nemzetközi ICYS volt rá. „Ez a verseny akkora csúcsa az eddigi életemnek, amit nem tudok leírni szavakkal. Hatalmas élmény az, hogy harminchat másik ország diákjaival egyszerre vagy jelen egy konferencián, ahol angol nyelven kell előadni a kutatási eredményeidet.”

Itt érte el eddigi legnagyobb sikerét is, hiszen környezettudomány szekcióban ezüstéremmel térhetett haza Magyarországra.

A jövő zenéje

A középiskolai tanulmányait befejezve Zalán az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetemre jelentkezett, ahová fel is vették. Az egyetemen kémiát fog hallgatni alapszakon, így ha minden jól megy, három év múlva lesz egy kémia BSc diplomája. Ezek után élesednek élete igazán nagy tervei.

„Elképzelésem szerint az MSc diplomámat az USA-ban fogom végezni, valamilyen anyagtudományi szakon, lehetőleg az MIT falai közt. Aztán ott is szeretnék doktorálni és kutatni. De persze ne haladjunk ennyire előre az időben.”

Hogyha valakinek van egy ötlete, amely megvalósításra vár, semmiképp ne habozzon, hiszen látható, hogy kitartó munkával, valamint ambícióval rendkívül nagy dolgokat lehet elérni.

„Senki ne féljen megkeresni egy tanárt, vagy ahogy én csináltam, egy egyetemi kutatócsoportot, és elmondani az ötletét. Azzal, ha valaki kutat, csak nyerni tud.”

 

(Tollas Tímea)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,023KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

A nanorészecskék, a kitartás és a kutatás izgalmas univerzuma

Oszd meg a Facebook-on!

A nanorészecskék, a kitartás és a kutatás izgalmas univerzuma

Oszd meg a Facebook-on!

X