okosbutor

A siker természetrajza – a Nagy Diák Pénzügyes Teszt győztesei

A siker természetrajza – a Nagy Diák Pénzügyes Teszt győztesei

Pénzügyi előképzettség nélkül is be lehetett kerülni a Nagy Diák Pénzügyes Teszt döntőjébe, de inkább az a jellemző, hogy a nyertesek már fiatalon komoly érdeklődést mutatnak a pénzügyek különböző területei iránt. Van, akit már most vonz a tőzsde, vagy éppen az egyetemen foglalkozik behatóan a pénzügyi ismeretekkel, és persze megesik az is, hogy valaki csak kedvtelésből töltötte ki a tesztet, és jutott a dobogó harmadik fokára.

Topercer Péter és Balogh László, pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A győztesnek, a 19 éves Topercer Péternek nem ez volt az első pénzügyi versenye. Korábban járt már tévés kvízben és más versenyeken is a témában, mint például a PénzSztár, amelyet a tatabányai Árpád Gimnázium csapatával meg is nyert. Idén próbálkozott először a Nagy Diák Pénzügyes Teszttel, ami már a hetedik versenye volt. Izgalmas fináléban, felkészült fiatalokat – így például a tavalyi nyertes Csahóczi Máté Benedeket is – maga mögé utasítva szerezte meg a legmagasabb pontszámot, és lett a 2020-as év győztese. A tesztről az egyetemi tanárától hallott, ugyanis immár a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója gazdálkodás és menedzsment szakon – mondta el kérdésünkre válaszolva Péter. Még csak elsőéves, de már az egyetem előtt is érdekelték a pénzügyek, a gimnáziumban – ahogy fogalmaz – egy jófej tanára szerettette meg vele. Nem véletlen választotta a korábban említett felsőoktatási szakot se, a jövőjét a pénz világában vagy a fejlesztéspolitika területén képzeli el. Egyelőre még nincsenek megtakarításai és saját tőke híján befektetései sem. Péter falja a gazdasági híreket, rendszeres olvasója a Forbes Magazinnak, és a gazdasági portálokat bújja nap, mint nap.

A képzeletbeli dobogó második fokára a budapesti Bátyi Bátor Béla állhatott. A Hunfalvy János Kéttannyelvű Külkereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola tanulója egyik tanárától értesült a pénzügyes kihívásról.

Péterhez hasonlóan ő is indult már egyéb versenyen pénzügyi témában. A korábbi megmérettetésen virtuálisan tőzsdézniük kellett egy fiktív összeggel, és megadott időn belül minél nagyobb profitra szert tenni, akárcsak a való életben. Bátor azonban nemcsak a verseny keretein belül figyelte a tőzsde alakulását, a mindennapokban is szereti követni a részvényárfolyamok mozgását.

Alkalomadtán ő maga is befektet a tőzsdén kisebb összegeket szülei segítségével, de egyelőre egészen kicsiben próbálkozik. Az agya folyton pörög a gazdasági lehetőségeken, most a koronavírussal kapcsolatban is felfedezett szerinte jó pénzügyi lehetőséget, de tőke hiányában és kora miatt ötletei egyelőre csak tervek maradnak. Továbbtanulási lehetőségként is megfontolja a gazdasági szakokat.

A teszten harmadik helyezést elérő Kecskeméti Zoltán korábban még nem járt pénzügyi témájú versenyen. Egy Facebook-hirdetésben találkozott a Nagy Diák Pénzügyes Teszttel, és úgy gondolta, hogy kitölti. Nem tett túl nagy erőfeszítést, mégis bejutott a döntőbe. Egyáltalán nem készült a megmérettetésre, a meglévő tudásával érkezett a Pénzügyminisztériumba, ahol a döntő zajlott.

Előzőleg voltak pénzügyi tanulmányai, mert elsőéves hallgató a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ahol mikro- és makroökonómia tárgya is volt, de ezen felül nem foglalkozott különösebben a gazdasággal. A jövőjét se kifejezetten pénzügyi szakmában képzeli el, de állítása szerint még bármi lehetséges. Saját forrás híján nem foglalkozik befektetésekkel, de elképzelhető, hogy a jövőben ez is szóba jön majd nála. 

Gratulálunk a nyerteseknek!

 

(Szalai Boglárka)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,062RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

X