Borászkodó és motorrenováló gimnazista nyert a Nagy Diák Teszten

Borászkodó és motorrenováló gimnazista nyert a Nagy Diák Teszten

Kiderült, hogy a magyar diákok közül ki tudja a legtöbbet a rendszerváltásról, illetve ki a legjáratosabb agrár, KRESZ és bűnmegelőzés témában. Az online középdöntők után az Akvárium Klubban zárult a Nagy Diák Tesztek döntője négy témakörben. Az esemény online közvetítését több mint 20 ezren követték az interneten.
Az óvintézkedések miatt a rendezvény résztvevőinek számát  csökkenteni kellett, amit úgy érték el a szervezők, hogy négy Nagy Diák Teszt középdöntőjét online tartották, és csak a döntők zajlottak élőben.

Elsőként a Nagy Diák Rendszerváltoztató Teszt fináléjára került sor. A verseny célja az volt, hogy a 14-24 éves fiatalok alaposabb tudást szerezzenek az 1989-1990-es eseményekről. A 8000 indulóból a bicskei Pintér Patrik Martin, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója végzett az első helyen, és nyert egy két főnek szóló berlini utat, természetesem a járvány utáni felhasználással. Győzelmét annak tulajdonította, hogy eleve rendelkezett általános tudással, sokat tanult az egyetemen is a témában, illetve a döntő előtt külön fel is készült. Az egyetem mellett IT projekt menedzserként dolgozik, és nagy futballrajongó. Anno a Felcsút U14-es csapatát is erősítette középpályásként, de aztán a focit inkább felváltotta a tanulás. A Nagy Diák Rendszerváltoztató Teszt döntőjét Deutsch Tamás, az Európa Parlament képviselője nyitotta meg, mi több, végig is nézte a versenyt. Utóbb megjegyezte, hogy még ő sem tudta az összes kérdésre a választ, például nem volt tisztába azzal, hogy az első szabad választást követően hány női képviselő ült a Parlamentben.

Ezt követően rögtön indult a Helló Modern Agrárium által támogatott Nagy Diák Agrárteszt – mezőgazdálkodj okosan! verseny döntője, ahol szintén egy kvíz alapú show-ban versengtek a fiatalok. Az online játékban több mint tízezren vettek részt az elmúlt hónapokban, közülük mérkőzött meg egymással a legjobb tizenkettő. Érdekesség, hogy a legjobb hatba bekerült egy hegyesdi testvérpár, és egyikük, Benedek Enikő Zsófia meg is kaparintotta az első helyet. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma 11.-es tanulója szüleitől tanult sokat a témában, ugyanis mindketten agrármérnökök. A Benedek család nagy veteményes kertet és szőlőt művel, továbbá borászkodik is. Enikő leginkább a gyógynövényeire büszke, amiket nemcsak gondoz, hanem szárítja és fogyasztja is őket. A gimnazista lány egy profi, kamerával ellátott drónt és egy drónkezelő tanfolyamot kapott. Az Agrárteszt különdíját, egy nagyértékű DELL laptopot a KITE Zrt. ajánlotta fel a középdöntőbe legtöbb diákot delegáló középiskola részére, melyet a Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola vehette át. Az első három helyezett továbbá szakmai tapasztalatszerzésre kapott lehetőséget a KITE Zrt. marketingosztályán. Azonban a többi játékos sem tért haza üres kézzel – valamennyien megkapták az AXIÁL  Kft. és a Helló Modern Agrárium értékes ajándékcsomagját, a Mezőgazdasági Kiadó Kft. egyéves mezőgazdasági szaklap előfizetését, valamint a Mezőgazdasági Múzeum belépői is kiosztásra kerültek.

A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt döntőjében két korosztályra bontották a versenyzőket, először a 14-18, majd a 19-22 évesek álltak a rivaldafénybe. A 16 ezer tesztkitöltőből a fiatalabbaknál a Dunakesziről érkező Jakab Ádám, az idősebbeknél a budapesti Baranyi Dániel Sándor lett az első. Mindketten kétszemélyes görög utazással gazdagodtak, amelyet szintén a járványveszély elmúltával vehetnek igénybe. A harmadjára elindított, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt célja az volt, hogy a fiatalok biztosabban ismerjék fel a rájuk leselkedő veszélyeket, be tudják azonosítani a különbséget a csíny és a bűncselekmény között, és el tudják kerülni, hogy áldozattá, netán elkövetővé váljanak egy-egy kényes helyzetben. 

A népszerű Nagy Diák KRESZ-tesztet idén negyedik alkalommal szervezte meg a DUE Médiahálózat és a Generali a Biztonságért Alapítvány. A döntőben két fődíjért zajlott a verseny. Ingyenes jogosítvány szerzési lehetőséget nyert Krivács Kristóf, egy elektromos robogót vihetett haza Kovács István. Mindketten bolyaisok, csak épp más városban: Kristóf az újpesti BMSZC Bolyai János Műszaki Technikum és Kollégium hallgatója, míg István a kecskeméti Bolyai János Gimnázium diákja. A Kecskemét-Katonatelepről érkező 17 éves fiatalember két meglévő motorja mellé nyerte most a harmadikat. Úgy vallja, hogy a családja egy motoros nemzet, édesapjával motorok renoválása a hobbijuk, most is van a garázsban legalább nyolc kétkerekű jármű.

A 27. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon bejelentették, hogy a 2020-2021-es évadban több Nagy Diák Teszt folytatódik. Sőt, a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért támogatásával először lesz Nagy Diák Zenei Teszt is, novemberi indulással.

Az Országos Ifjúsági Sajtófesztivál és a Nagy Diák Tesztek döntőinek közvetítését folyamatosan követni lehetett a DUE és a Nagy Diák Tesztek Facebook oldalán. Az esemény napján 22.170 látogató kapcsolódott be a programba. A közvetítés utólag is visszanézhető itt, a linkre kattintva.

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
678KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Borászkodó és motorrenováló gimnazista nyert a Nagy Diák Teszten

Oszd meg a Facebook-on!

Borászkodó és motorrenováló gimnazista nyert a Nagy Diák Teszten

Oszd meg a Facebook-on!

X