Lezárult Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt első fordulója

Lezárult Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt első fordulója

Az online fordulóban 2021. április 18-ig több mint 17 ezren töltötték ki sikeresen a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet. Az idén negyedik alaklommal megrendezett országos edukatív játékkal a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a DUE Médiahálózat közös célja, hogy a 14 és 22 év közötti fiatalok megismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket és megtudják, hogyan kerülhetik el az áldozattá válást.

Rekordszámban kezdtek bele az idén a játékosok a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt kitöltésébe. Ebben minden bizonnyal az is közrejátszott, hogy ez évben már egy új fejlesztésű applikáción keresztül is ki lehetett tölteni a teszt első, online fordulóját. A sikeres tesztkitöltők száma is meghaladta a korábbi éveket, több mint 17 ezren vették sikerrel az akadályt.

A középdöntőben ebben az évben is a legjobb ezer tesztkitöltő jut be. Ettől a fordulótól már két ágon zajlik a verseny: a főként középiskolások (14 és 18 év közöttiek) és az idősebbek (18 és 22 év közöttiek) külön csoportban küzdenek a döntőbe jutásért és a fődíjakért. A lejobbak mindkét korcsoportban egy laptopot nyernek, a második helyezettek pedig profi okostelefont kapnak.

Ehhez azonban még túl kell jutni a középdöntőn, ahol egy 24 kérdéses online teszt vár az ezer legjobb első fordulós játékosra. A középdöntős regisztrációt követően április 22 és 24. között zajlik maga a középdöntő. Itt a korosztályonként legjobb 6-6 játékos szerzi meg a döntőbe jutás lehetőségét.

A döntő 2021. május 14-én, pénteken délután lesz Budapesten. Az eseményt a vírushelyzet miatt zárt körben, egy stream stúdióban bonyolítjuk, így a kb. egy órás kvízdöntőt online közvetítjük majd, és bárki követheti vagy visszanézheti a DUE online-on, vagy a DUE Facebook oldalán.

A DUE Médiahálózat népszerű tesztjének ezúttal is a célja, hogy a kitöltők megtudják, milyen veszélyek leselkednek rájuk – nem csak a való életben, hanem az online világban is. A DUE és az NBT bízik abban, hogy a játékban részt vevő fiatalok jobban képesek lesznek önállóan és sikeresen fellépni a veszélyek ellen.

A Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztből kiderült, hogy a melyek azok a területek és kérdések, melyekkel a leginkább tisztában vannak a fiatalok és mik azok, amikkel kevésbé. Például a válaszadók 95%-a tisztában van azzal, hogy ha egy baleset szemtanúja volt, mit is kell pontosan tennie. Ez jó hír, mert vélhetően egy baleset esetleges bekövetkeztekor a fiatalok nagy valószínűséggel képesek lesznek segítséget kérni és adni. Azonban a válaszadók töredéke, mindössze 13%-a tudta azt, hogy „Magyarországon az új pszichoaktív anyag fogyasztása nem minősül bűncselekménynek”. Ez lehetne akár örömteli is, hiszen remélhetjük, hogy kevesebben találkoznak a való életben kábítószerrel. Az adat azonban rávilágít arra, hogy a drogpervenció területén bőven van még feladatunk az edukációval.

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Lezárult Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt első fordulója

Oszd meg a Facebook-on!

Lezárult Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt első fordulója

Oszd meg a Facebook-on!

X