2025-ben jubilál a Magyar Ízek Utcája: tizenötödik alkalommal várja a látogatókat augusztus tizennyolcadika és huszadika között a Duna-parton a nyár legnagyobb gasztronómiai-kulturális vására. Az esemény célja, hogy a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi gasztrokultúrájának legjavát mutassa be, nemcsak a közönségnek, hanem a nemzetiségek is egymásnak.
Az idei rendezvény vezértémája: „Vadat és halat”
A Magyar Ízek Utcája a magyar vad- és halgasztronómia újrafelfedezésére hívja a látogatókat. A természet ajándékait ezúttal nemcsak a tányéron, hanem személyes történeteken, hagyományokon keresztül is megismerhetjük. A cél, hogy ezek az ősi, természetes alapanyagok közelebb kerüljenek a modern konyhákhoz is.
A jubileumi év alkalmával számos újítással is készülnek a szervezők:
- Kiemelt díszvendég: Kárpátalja először szerepel teljes régióként, saját standdal, ahol nemcsak ízek, hanem élmények, és emberek mutatkoznak be.
- A Kisalföld térsége mangalicából készült fogásokkal gazdagítja a kínálatot.
- Zsidó konyha – idén első alkalommal kóser ételeket is meg lehet kóstolni a Carmel glatt kóser étterem jóvoltából.
- Vendégország: Csehország nemzeti ételekkel és sörkülönlegességekkel bővíti a palettát.
A rendezvény szíve továbbra is a Főzők tere, ahol nem profi séfek, hanem főzőasszonyok mutatják be szülőföldjük különleges fogásait. A gasztronómiai élmény így válik valódi kulturális találkozássá.

Minden finom magyar étel mellé dukál egy jó kenyér is. Idén is megválasztották az év legjeit. A Magyar Pékszövetség szakmai zsűrije három kategóriában díjazta a legjobb péktermékeket:
- Szent István-napi kenyér: „Alföldi Pajta” – a Balmaz Sütöde kovászos, tönkölybúzából és búzalisztből készült cipója, mely a családi örökséget, három generáció tudását hordozza.
- Innovatív kenyér: „Mediterrán kenyér extraszűz olívaolajjal” – a mórahalmi Varga Pékség díjnyertes terméke, mely a mediterrán ízvilágot ötvözi a hazai hagyományokkal.
- Leveles Sétáló Sütemény: „Augusztusi Álom” – a Három Tarka Macska Kézműves Pékség különleges croissant desszertje, brownieval és meggyszósszal töltve, a francia cukrászat és a magyar ízek harmóniájával.
Ha már főétel, legyen desszert is!
Az ország tortája versenyt 19. alkalommal hirdetik meg. Mint minden évben, idén is igazán finom desszertek születtek. A „Magyarország Tortája 2025” címet idén a „DCJ Stílusgyakorlat” nyerte el. A gyulai Balogh László és Kis Roland alkotása Dobos C. József örökségét tiszteli meg, miközben új ízekkel és formákkal gazdagítja: csokoládékrém, meggyzselé, meggypálinka, mandulapraliné és doboscukor alkot tökéletes harmóniát.
Immáron már 13. alkalommal azokra is gondolnak, akik cukorbetegséggel küzdenek, diétáznak. Magyarország Cukormentes Tortája 2025-ben az „Álmodozó” lett. A váci Édes Vonal Cukrászda mesterműve csokoládé és meggy karakteres ízpárosával, hozzáadott cukor nélkül hódít. Chiamagos meggyragu, kakaós-mandulás piskóta, tejcsokoládékrém és kakaóbabtöret adják különleges szerkezetét és ízvilágát. Mindkét torta augusztus tizenkilencedikén és huszadikán kóstolható meg a vásár területén.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is várja a látogatókat az Ybl Miklós téren, ahol ingyenes vércukor-, vérnyomás- és véroxigénszint-mérés, valamint gyermekfoglalkozások segítik a diabétesz megismerését. A programokat a 77 Elektronika és a Beurer támogatja, a gyerekeket cukorbeteg Barbie-babák, játékok és egyetemista önkéntesek is várják.
Családbarát programok, zene, kultúra
A Magyar Ízek Utcája nemcsak kulináris, hanem kulturális ünnep is. A gyermekeket kézműves foglalkozások, zenés meseelőadások, például a Huncut és az Alma Együttes, illetve a bábszínház produkciók várják, a felnőtteket pedig koncertek: ScoreSix filmzenék, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar retró hangulata, Jani B(l)ack Blues és még sok más.
Kiemelt pillanat lesz a Szent István-napi kenyér ünnepélyes megszegése és Magyarország Tortájának felszelése, meglepetés vendégekkel.
Az eseményt augusztus huszadikán az ünnepi tűzijáték zárja.
Kövecses Sára