A tehetségkutató pályázat díjazottjaival beszélgettünk

A tehetségkutató pályázat díjazottjaival beszélgettünk

A Sajtófesztiválon adtuk át a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat díjait. Az ünnepélyes eredményhirdetést követően díjazottak meséltek pályamunkájukról a DUE Online-nak.

 


Némethy Györk, Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium – Az év tematikus diákrádiósa, középiskola, 1. helyezés
(Györk ezen kívül még egy elismerést hazavitt: az év zenei diákrádiósa kategóriában különdíjban részesült.)

–A zsűri értékelésében külön kiemelte, hogy az űrkutatás, mint központi téma, jó választás volt. Honnan jött ez a nem mindennapi ötlet?

Dr. Pacher Tiborral, a Puli Space Technologies vezérigazgatójával készítettem interjút, mert a cég az iskolám harmadik, bérlők számára kiadott emeletén alakult meg. Ez a közös szál adta az ötletet az anyaghoz. A vírushelyzet miatt viszont a beszélgetést online kellett megoldanom. Bár sosem csináltam még online felvételt, nagyon élveztem, de hiányzott az, hogy lássam a beszélgetőpartner reakcióit a kérdésekre. Szerencsére a nehézség ellenére is nagyon lelkesen válaszolt nekem az interjúalanyom, így ez a díj az ő érdeme is.

A rádiózással egyébként iskolai keretek között foglalkozom, nálunk ez a művészeti nevelés elnevezésű tantárgyba van beépítve. Kilencedikben választottam a rádiózást – egyébként lehetett volna fotózást, kreatív írást, drámát is – és még végzősként is, bár nem lenne kötelező, de bejárok, annyira megtetszett. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karára szeretnék felvételizni, és ha belefér majd az időmbe, akkor szeretném ezt a tevékenységet tovább folytatni.


Veréb Eliza
, Szent László Gimnázium, Budapest – Az év tematikus diákrádiósa, középiskola, 2. helyezés

–Egy bűnügyi történetet alkottál meg hangjáték formájában. Miért ezt a műfajt választottad a pályázatodnak?

–A bűnügyi történet egy barátnőm ötlete volt, a lehetőségről pedig egy tanárunktól hallottunk. A nevezés nagyon spontán módon jött, tulajdonképpen csak ráböktünk egy kategóriára, hogy abban alkossunk valamit. Média szakos osztályba járunk, ezért a média minden ágáról volt fogalmunk, bármelyikre szívesen neveztünk volna. Két nap alatt forgattunk le mindent, gyorsan kellett összeszednünk a szereplőket, a megszólaló tanárokat, de még a stáb egyes tagjait is. Nem is gondoltunk arra, hogy helyezést érnénk el, szabadidős, szórakoztató tevékenységként fogtuk fel ezt a projektet. A készítés nagyon izgalmas volt, bár a háttérmunkánál jobban érdekel a műsorvezetés. Szeretném a későbbiekben több területen is kipróbálni magam a rádiózáson belül.


Kiss Márk
, Budai Rajziskola, Budapest – Az év diákfotósa, felsőoktatás, 2. helyezés

Mióta készítesz fotókat? Miért pályáztál?

Nagyjából 5 éve foglalkozom alkalmazott fotográfiával, mára már profi szinten, vállalkozó vagyok. A fotózás e területébe tartozik minden olyan anyag, ami reklámcélra készül el, egy-egy arculat- vagy portréfotózás például. A pályázatra egy termékfotót küldtem be és két portrét macskákról, amelyek egy világítási gyakorlat során készültek. Egyébként az nem derült ki számomra, hogy melyik képemmel nyertem.

Jelenleg futó projektem nincs a vírushelyzet miatt, de sok tervem van a jövőre nézve. A célom az, hogy minél nagyobb cégekkel dolgozhassak, ezáltal minél több ember láthassa a képeimet.


Bihari Bernadett Luca
, Miskolci Egyetem – Az év diákújságírója, felsőoktatás, 2. helyezés

–Mesélnél arról röviden, hogy milyen témát választottál a cikked alapjául?

–Egy barátnőm mesélte, hogy a dédnagymamája, aki Erdélyben él, tavaly lett száz éves, ezért megkapta harmadszorra is a magyar állampolgárságot. Úgy gondoltam, hogy ez egy nagyon szép téma lenne erre az évre, már csak azért is, mert idén volt a trianoni békeszerződés 100. évfordulója. Ennek a néninek, aki egyébként már 101 éves és jó egészségnek örvend, az életét mutattam be: hogyan veszítették el a vagyonukat Ceausescu idején, hogyan veszítette el a férjét, nevelte fel 5-6 gyermekét egyedül, és hogy mindezek ellenére hogyan tudta megőrizni azt a pozitív életlátást, amit szerintem a mai világban kevesen vallanak. Természetesen megkérdeztem tőle azt is, mit tart a hosszú élet titkának, amire a következő kulcsszavakat mondta: hit, család és a haza szeretete.

A PÁLYÁZAT MINDEN TOVÁBBI EREDMÉNYÉT ITT TALÁLOD!


A díjazottakkal beszélgetett: Novák Henrietta
Fotók: Karvaly Bence

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,023KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

A tehetségkutató pályázat díjazottjaival beszélgettünk

Oszd meg a Facebook-on!

A tehetségkutató pályázat díjazottjaival beszélgettünk

Oszd meg a Facebook-on!

X