Karácsony a nagyvilágban

Immár a negyedik gyertya is kigyúlt az adventi koszorún, így hamarosan itt a karácsony, amit számtalan módon ünnepelnek szerte a világban. Hagyományaik lehetnek hasonlóak a Magyarországon megszokottakhoz, de akadnak köztük egészen különleges tradíciók is. Ezekből gyűjtöttünk most össze néhányat.

Magyarországon szinte el sem tudnánk képzelni, hogy az otthon elkészített ünnepi vacsora helyett egy gyorsétterembe térjünk be az esti fogásokért. Pedig Japánban pontosan ezt csinálják. Megrendelik a KFC hagyományos karácsonyi menüjét, ami rántott csirkéből és süteményből áll. Ez olyannyira népszerű, hogy a rendeléseket egy hónappal korábban le kell adni, és december 24-én hatalmas sorok kígyóznak az étteremlánc üzletei előtt. Japánban nagy hagyománya van egy tradicionális torta fogyasztásának is. A kurisumasukeeki nevet viselő desszert piskótából és tejszínhabos töltelékből áll, a tetején eper és csokoládé díszekkel. A különleges menü azonban nem az egyetlen szokatlan jellemzője a japán karácsonynak. A Felkelő nap országában ez az ünnep leginkább a Valentin naphoz hasonlít, mivel a japánok túlnyomó többsége nem keresztény, nekik ez az ünnep nem olyan nagy jelentőségű, mint a keresztény országokban.

A finnek is különleges karácsonyi szokásokkal rendelkeznek. Náluk az ünnep december 23-án este kezdődik. Miután a gyerekek lefeküdtek aludni, a szülők kitakarítják a lakást és elkészítik az ünnepi menüt, így ez a nap még korántsem a pihenésről szól. Reggel asztalhoz ülnek és hagyományos fahéjas tejberizst fogyasztanak, amiben el van rejtve egy szem mandula. Aki azt megtalálja, nagyon szerencsés lesz a következő évben, ha pedig egy fiatal lány a szerencsés, ő közeli férjhezmenetelre számíthat.

A svédekhez egy igazán különleges karácsonyi szokás köthető. 1966 óta minden évben egy hatalmas, 13 méter magas szalmakecskét állítanak fel az adventi időszakban Gävle városában. A kecske célja, hogy vásárlókat csalogasson a város déli részébe is, mára azonban világhírű szimbólummá vált.

A görög karácsony egy 12 napos, folyamatos ünnep, amely december 25-étől január 6-ig tart. Ezt az időszakot dodekameronak, azaz 12 napnak nevezik. A görögök úgy tartják, hogy a föld alatt gonosz manók, úgynevezett kalikandzaroszok rejtőznek, akik év közben azzal foglalkoznak, hogy a földet tartó fa törzsét fűrészelik. Karácsonykor viszont feljönnek és ha tehetik, törnek zúznak a házakban. A tűztől viszont nagyon félnek, ezért a kandallónak sosem szabad kialudnia. Január 6-án, Vízkeresztkor a pap által megszentelt víz visszaűzi őket oda, ahonnan jöttek.

Lengyelországban december 24-e éjfélig nem esznek húst az emberek. Az asztal alá szénát és szalmát tesznek, ezzel utalva arra, hogy Jézus jászolban született. Az ünnepi menü egy vékony ostya széttörésével indul, ez szimbolizálja Jézus születését. Érdekesség még, hogy egy asztalhoz csak páros számú ember ülhet le, mert ha páratlanul vannak, egyikük szerencsétlen lesz.

A sort még folytathatnánk, különleges szokásokból nincs hiány karácsony táján, és minden nemzet ragaszkodik a saját hagyományaihoz. Többek között ezektől válik olyan különlegessé és felejthetetlenné ez az ünnep. Boldog karácsonyt!

Botos Mici