Hogyan kezd az iskolát környezetbarát módon?

Little kids schoolchildren pupils students running hurrying to the school building for classes lessons from to the school bus. Welcome back to school. The new academic semester year start

Gyerekfejjel az iskolakezdés és az azt megelőző nagybevásárlás hihetetlenül izgalmas, ám a szülők szempontjából évről-évre komoly kiadásokkal jár. De muszáj mindig új holmikkal telepakolni az iskolatáskát? Tényleg szükséges az a vonalzó szett vagy már van otthon négy? Esetleg van valamiféle megoldás, hogy ne költsünk feleslegesen műanyag holmikra és környezetbarát módon indítsunk az új tanévet? Ezekben a kérdésekben szeretnénk segíteni, ezért hoztunk pár tippet hogyan légy környezettudatos tanulás közben is!

Étel-ital tárolása:

Ne használj nylon zacskót az uzsonnádnak, ebédednek! Ma már több alternatíva létezik ezek elkerülésére ilyen például a tízórais műanyag dobozok, amik jó fajta műanyagból készülnek és alkalmasak étel tárolására, vagy az ún. újraszalvéták, vászon szatyrok,szütyők.

Az innivalód pedig ne egyszerhasználatos palackban hord, ugyanis a környezetet és a szervezeted is károsítja, helyette használj fém vagy üveg kulacsot, hiszen nem csak a pénztárcádnak, de a földnek is jót teszel vele hosszútávon.

Írószerek, faragók, vonalzók:

Mielőtt még megtöltenéd a tolltartód, nézz szét otthon! Biztosan maradt tavalyról, ami még működőképes, de ha nem akkor olyan írószert válassz, amin ott van a Forest Stewardship Council (FSC) jelzés. Ez bizonyítja, hogy a terméket kifejezetten erre a célra telepített fákból készítették. De már az is egy jó megoldás, ha újratölthető tollat vagy ceruzát használsz, hiszen ezek hosszútávon olcsóbbak, mint az eldobható írószerek.

A műanyag faragókat és vonalzókat felválthatod fémből vagy fából készültekkel. A színes pvc-t tartalmazó radírok helyett pedig használj egyszerű kaucsukból készülteket.

Táska:
Olyan táskát válassz, ami nem kopik el és nem pvc-ből készül! Érdemes környezetbarát felhasználással készülő terméket választani, mint például az Ergobag, ami 100%-ban PET palackokból állítanak elő vagy a holland Fresk márka és a Fjällräven Re-Kånken hátizsákok. Persze az ilyen termékeknek ára van, de léteznek online csereoldalak, ahol egy jó állapotú olykor egyszer sem használt kincsre is bukkanhatsz!

A tornazsákokat pedig felválthatjuk mosható vászonszatyrokkal, amiket akár mi magunk is egyedivé varázsolhatunk egy kis festék segítségével. És még a benne lévő ruhánk is kellőképpen tud majd szellőzni, mint a műanyagból készült zsákok esetében. De itt is van lehetőség használtan vásárolni egyet.

Füzetek, borítok, mappák:

A műanyagfóliás színes, fotókkal ellátott füzetek és borítók terhelik a környezetet és még drágák is. Ezek helyett válassz újrahasznosított papírból készülteket. A hiedelemmel ellentétben ma már az ökopapír sem sötétszürke színű és a tinta sem folyik meg rajta. Emellett a fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező termékek jelentik a legkisebb terhelést a környezetre.

Hogy a füzeteid tartósak legyenek, érdemes beborítani őket, de nem műanyagba! Az átlátszó borítás helyett használj újságpapírt, újrahasznosított kartont vagy természetes papírból készült csomagolót, mappát, amelyek megvédik a füzeteid. Ezeket akár te magad is kidekorálhatod!

Ruhák:

Az iskola közeledtével mindenki vásárol pár új ruhát. De biztos szükséges, hogy új legyen? Egy-egy ruhadarab előállításához rengeteg víz és energia szükséges. Ma már a divatipar termeli a globális CO2-kibocsátás 8–10%-át. A fast fashion termékeket „megállíthatjuk” ha mi nem azt vásárolunk. Érdemes inkább turkálókban, bolhapiacon, ruhacsere oldalon böngészni és megtalálni a számunkra új darabokat.

Közlekedés:

Kisebb távokra nem szükséges az autó! Nem csak a nagyvárosi dugókat, de az egészségre káros anyagok mennyiségét is csökkenthetjük. Amennyiben van lehetőségünk használjunk tömegközlekedést vagy több szülőtárssal összebeszélve, egy járművel is fuvarozhatóak a gyerekek. Abban az esetben, ha az iskola nincs túl messze és megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral, akkor használjuk ki a lehetőséget, ugyan is az egészségünknek és a környezetnek is jót tehetünk vele.

Bartos Benigna