A pisilő kisfiú, aki jobban öltözik nálad

Brüsszel az apró poénok szerelmeseinek városa: a turistanegyed utcáin változatos helyeken, felállásokban és pózokban találhatunk magukon könnyítő szobrokat, amelyek gyakran annyira részletesek, hogy (szigorúan csak) vízköpőként is funkcionálnak. 

Akinek a stílusáért több százan felelnek

Általában, amikor egy csurgató szoborral találjuk szembe magunkat, nem az jut eszünkbe először, hogy ő az Eiffel-toronyhoz, vagy a Lánchídhoz hasonlóan „öltöztethető” az aktuális eseményekhez, például nemzeti színekkel. Ugyanígy, amikor egy Brüsszel turizmusát felpörgető foglalkozást akarunk megnevezni, sokadik gondolatunk lenne a „Pisilő Kisfiú személyes öltöztetője”. Azt pedig semmiképpen sem hinnénk, hogy egy 55 centiméter magas szobornak a ruhatára jobb, mint valamennyiünké, hiszen a gardróbjában több, mint ezer egyedi ruhadarab van, amelyeknek minőségére a szobor személyes stylistja, varrónője, Brüsszel önkormányzatának speciális testülete, valamint a Manneken-Pis baráti kör áldása a garancia.

A Manneken-Pis új ruhája

Az apró szobor jelmezeiről legkorábban a 17. században írtak, amikor a város legelső embereinek kiváltsága volt a fiút felöltöztetni – emiatt akkoriban alig néhány ruha közül lehetett válogatni reggelente. Napjainkban országok, civil szervezetek, népcsoportok is kezdeményezhetik új viseletek megvarratását. Az első világháború óta folyamatosan kerülnek új szettek a kollekcióba – eleinte évente egyszer választottak új megjelenést, míg az utóbbi években ez a szám akár a harmincat is eléri. 

Álommeló: A Pisilő Kisfiú személyes öltöztetője

Aki kiskorában babákkal játszott, álmodhat arról a munkáról, amit a belga Nicolas Edelman tölt be: ő az, aki ha esik, ha fúj, reggel és este átöltözteti a szobrot. A ruhák változatos helyről származnak: egy korábbi öltöztető felesége több, mint 200 darabot varrt a kisfiúnak, de maga Jean-Paul Gaultier is bedobott egyet a „közösbe”. 2011-ben gyakran magyaros népviseletet is öltöttek a szoborra, aminek felruházása meglehetősen bonyolult feladat: kezei rögzítve vannak testéhez, lábai pedig a földhöz, de így sem lehet a látványosság rosszul öltözött: a ruháknak passzolniuk kell a fiú különös méreteihez, valamint a „munkájában” sem akadályozhatják. A legégetőbb kérdésre pedig a válasz: a pisilést kikapcsolják a ruhacsere idejére, amikor pedig újraindítják, előfordul, hogy lespricceli azokat, akik túl közel állnak.

Hacsek Anikó