A szabadság szimbóluma – a vudu vallás

A vudu szó hallatára a legtöbb embernek valószínűleg a vudu babák jutnak eszébe. Ez a kifejezés azonban egy sokkal összetettebb vallást takar, mely több ezer ember számára jelképezte a szabadságot pár száz évvel ezelőtt.

Eredete és történelmi háttere

A vudu szó a fon nyelvcsaládból ered, melynek jelentése isten, lélek, szent tárgy. A vallás Nyugat-Afrikában, leginkább Haitin alakult ki a Dahomey Királyság korában, mely a 17. századtól egészen a 19. század végéig fenn állt. Ez a vallás szinkretikus, vagyis különböző hitek és irányzatok ötvözésével jött létre. A francia térhódítás során a területet Francia Nyugat-Afrikához csatolták. A gyarmatosított területeken kötelezővé tették a kereszténységet, minden más vallást tiltottak. A különböző helyekről származó rabszolgák egyre inkább ragaszkodtak hitükhöz; legfőképp a vudut részesítették előnyben. Ennek oka, hogy a vudu rugalmasan alkalmazkodott a változásokhoz, szorosan kapcsolódott az ősi többistenhithez, egységesített számos afrikai népcsoportot, emellett számos keresztény elemet is magába foglalt az idők során.

A 18. század közepe táján a rabszolgák egy része a hegyekbe szökött, őket nevezzük marronoknak, akik szabadon gyakorolták vallásukat. Ezzel a lépéssel a vudu egyre inkább a szabadságot kezdte jelképezni az elnyomottak számára. Ez idő tájt került Haitire egy nemesi származású afrikai rabszolga, Makandal, aki a megszállók elpusztításáról prédikált, melynek következtében Limbében elfogták és máglyahalálra ítélték. Az afrikai rabszolgák prófétának, messiásnak tekintették a férfit, így halála megerősítette bosszúvágyukat és a szabadságra való törekvéseiket. Az 1700-as éves végén több lázadás is kitört, melyek közül az 1791-ben kezdődő rabszolgafelkelés sikeresnek bizonyult, így 1804-ben kikiáltották Haiti ország függetlenségét, mely nem csak a világ első fekete köztársasága, hanem Latin-Amerika első független állama lett egyaránt. A vudu vallás 1847 óta Haiti államvallása. Napjainkban megközelítőleg hatvanmillió követője van világszerte, ám leginkább a Karib-térségben rendelkezik jelentős számú hívővel.

Vudu hitvilág

A vudu talán a legmisztikusabb vallás a világon, melynek nincs írásos emlékezete, tanításaikat és tudásukat a vudu papnők és papok adják át egymásnak szájhagyomány útján. Istenüket Bondye-nak nevezik, akivel nem lehetséges közvetlen kapcsolatot létrehozni; erre csak az úgynevezett loákon keresztül van lehetőség, akiknek áldozatokat és felajánlásokat kell bemutatni. Az áldozat milyensége attól függ, hogy melyik loának szeretnék elnyerni a tetszését. A legfőbb loa Damballa, aki a mennyei atya és mindennek a teremtője. Őt követi Legba, a keresztutak őre, akin keresztül a szellemvilág, vagyis Guinee lelkeivel lehet beszélni. Mellettük említhetjük még Baron Samedi-t, aka Szombat bárót, a holtak védőjét.

A vudu szertartások során számos motívum megjelenhet, melyek jelentését gyakorta nem a vallás összes tagja, hanem csak a beavatottak ismerik. A transzba esés, a jellegzetes zene, a tánc és a rituális fürdés egyaránt megtalálható ebben a kifejezetten spirituális vallásban.

(Vörös Rebeka F.)