Adventre hangolódva

Hamarosan itt van az adventi időszak. Mi az, ami az embernek először eszébe jut erről? Például a karácsonyi vásárok és az ottani nagy forgatag, vagy a forralt bor és a forrócsoki illata. A másik nagy jellemzője az ünnepi hangulat és a meghitt családi összejövetelek. A legjobban akkor érezhetjük a karácsony közeledtét, ha meglátogatunk egy vásárt.

A vásár minden korosztály számára szórakoztató, mert a sok színes áru és a finom illatú ételek közt egyszerű beleveszni a tömegbe. A karácsonyi fények és díszek mind csak hangulatosabbá varázsolják ezt az időszakot. Régebben ilyenkor nem az ajándékozás volt a fontos, inkább a dekorációra és az ételekre fektették a hangsúlyt. Az adventi vásárok azért jöttek létre, hogy az ehhez szükséges kellékeket be tudják szerezni az emberek. Európa szerte sok kiváló vásár létezik, de most csak három kiemelkedőt fogok bemutatni.

Bécs, Christkindlmarkt-i vásár
Bécs rendelkezik a legnagyobb hagyományokkal az adventi vásárok terén. 1722-től már rendszeresen tartanak karácsonyi vásárt. A helyszíne többször változott, de napjainkban a Városháza téren kerül megrendezésre a Christkindlmarkt. Idén november 10-től december 26-ig lesz látogatható.Különböző hagyományőrző programokon lehet részt venni. A helyszínen található óriáskerék és korcsolyapálya is. 101 bódét állítanak fel, ahol többféle kézműves termékeket árulnak. A park minden fája fényfüzérekkel van feldíszítve, hogy még hangulatosabbá tegye a környezetet. A nagy téren álló karácsonyfa egészen alkonyattól világít. A kisgyerekes családoknak jó választás mert a gyerekkunyhóban mindig vannak programok, vagy akár a játszótéren is elfoglalhatják magukat. A Herzerl-fa egy platánfa, amit 200 szív alakú izzó díszít, varázslatos látványt nyújtva csodálóinak. Miért
elképzelhetetlen a fa nélkül a vásár? Azért, mert a karácsony a szeretet ünnepe és ezzel szeretnék a szervezők az emberek eszébe juttatni a valódi értékét ennek a különleges időszaknak.

fotó: Leonhard Niederwimmer

Prága, Óvárostéri Adventi vásár
Prága leghíresebb vására évente 3-400 ezer látogatóval büszkélkedhet. 2016-ban Európa legszebb adventi terének választották, nem véletlenül. A csodaszép Óvárostéren minden karácsonyi hangulatba burkolódzik és a nagy kivilágított fenyő mindezt csak megkoronázza. A téren egy színpadot szoktak felállítani, ahol különböző karácsonyi énekek szólalnak meg és a közeli iskolák és óvodák produkcióit is meg lehet tekinteni. A kapuit idén december 2.-án nyitja meg és egészen 2024 január 6.-ig tart nyitva. Külön érdekessége, hogy lovaskocsikkal lehet körbe járni az óvárost. Az étel és ital standok sokáig nyitva vannak, így finomabbnál finomabb ételeket kóstolhatnak meg a látogatók. A sült kolbászt és a karácsonyi sonkát külön megéri kipróbálni. A prágai vásárokon érdemes megcsodálni a fából készült játékokat és egyéb eszközöket. Tömegközlekedéssel metróval a legegyszerűbb megközelíteni a helyszínt viszont, ha autóval próbálkoznak akkor fizetős parkolásra számítsanak.

fotó: Mike Swigunski

Budapest, Advent Bazilika
A Szent István téren megrendezett karácsonyi vásár tavaly harmadik alkalommal választották meg Európa legszebb karácsonyi vásárnak. November 17.-től 2024 január 1-ig várja a látogatókat. A 14 év alattiak ingyen használhatják a felállított jégkorcsolyapályát. A Bazilika homlokzatát 17:30-tól fényjátékkal világítják meg. Szerdán, pénteken és hétvégén egy zenei előadás után kapcsolják fel a világítást. A betlehemi jászol és a hatalmas adventi koszorú a Bazilika előtt foglalja el méltó helyét. Idén a kézműves kiállítók között szerepel többek között a Szent István Bazilika az Esztergomi Bazilika és a Mátyás-templom is. A szelfipontot és a kovácsmesterek műhelyét érdemes megnézni. Idén megújul a fénydekorációja a rendezvénynek ezzel még varázslatosabb élményt ígérve a látogatóknak.
A 12 méteres színesen feldíszített karácsonyfa most is a szokásos helyéről ragyogja be a teret. Ebben évben nagy hangsúlyt kapnak a Hungarikumok és csak hazai kiállítókkal találkozhatunk. Az elmaradhatatlan kürtöskalács mellett lesznek még tokaji borok, pálinka, piros paprika, szürkemarha, akácméz és lángos is.

Bármelyik vásárra esik a választás mindenképp felejthetetlen élményt nyújtanak majd.

Szekeres Stefánia