Erős Antónia: „20 év alatt azt biztosan elértük, hogy az emberek kicsit jobban odafigyelnek magára a cukorbetegségre”

Megtartották a Magyar Ízek Utcájának sajtótájékoztatóját, ahol bemutatták többek között a Magyarország Cukormentes Tortája-verseny idei győztesét. A sajtótájékoztató után Erős Antónia, az RTL Híradó műsorvezetője és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány elnöke válaszolt kérdéseinkre.

Milyen szempontoknak kell megfelelni Az Ország Cukormentes Tortájának?

Nem lehet benne hozzáadott cukor és gabonaliszt. Illetve oda kell figyelni a készítőknek arra, hogy olyan alapanyagokat használjanak, amelyek egyrészt a magyar ízvilágba beilleszthetők, másrészt lehetőleg lassú felszívódású szénhidrátok. Az idei győztes tortában egyébként mandulaliszt van. Arra is nagyon odafigyelt a készítő, Lawal-Pap Zsófia, hogy alacsony legyen a kalóriaértéke, hiszen amíg egy hagyományos torta 800-900 kalória is lehet, ez a torta csak 236,8 kalóriát tartalmaz, ami egy nagyon jó érték. A szénhidrátérték szerint (11,8) pedig akár egy kis étkezésre, akár ebéd után desszertként is megeheti egy cukorbeteg is. (Nyilván akkor, ha figyel arra, hogy aznap még mit fogyasztott.)

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idei, tizennyolcadik születésnapján azt mondta, hogy mikor elindította ezt az alapítványt, nem gondolta volna, hogy egyszer „nagykorúak lesznek”. Miért volt annak idején ilyen szkeptikus?

Valójában nem voltam szkeptikus, csak mikor ezt az alapítványt elindítottuk 2005-ben, nem is gondoltunk arra, hogy ez az egész hova futhat ki, meddig fog tartani. Azért mondtam ezt, mivel az induláskor nem azon gondolkodtunk, hogy 10-20 évre előre tervezzünk. Másrészről az alapítvány azért jött létre, hogy Magyarországon lehessen patikákban vércukorszintet mérni, illetve, hogy kommunikáljunk a cukorbetegségről. Ehhez képest 18 évvel később mi képezzük a pedagógusokat arra iskolákban, óvodákban egyaránt, hogy hogyan lehet egy cukorbeteg gyereket ellátni. Ez egy egészen elképesztő szint, hiszen minden hazai pedagógust mi képezünk erre. Sőt! Most már határon túli megkeresések is vannak, hogy oda is terjesszük ki ezeket a képzéseket. Ezt például 2005-ben el sem tudtam volna képzelni. Akkor még nem is foglalkoztunk ilyesmivel. Azóta létrehoztunk ingyenes szűrőrendezvényeket, az Egy Csepp Világnapot és a Magyarország Cukormentes Tortája-versenyt, amelyek az induláskor még nem voltak a fejünkben, de ahogy alakult az életünk, láttuk, hogy az emberek mit szeretnének, mit várnának, mi az, amiben hiány van. Ezért hoztuk létre ezeket a programokat. Az, hogy ma Magyarországon ne merüljön az fel, hogy egy gyereket mondjuk elutasítsanak egy óvodából azért, mert cukorbeteg, az, hogy ilyen egyre kevésbé történhet meg, részben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány munkájának köszönhető, hiszen erre a problémára mi hívtuk fel a figyelmet több mint 10 évvel ezelőtt. Már akkor is tartottunk oktatásokat pedagógusoknak – ne a tudáshiány legyen akadálya annak, hogy egy cukorbeteg gyereket ellássanak ezekben az intézményekben.

Az utóbbi években egyre több cukrászdában találkozni diabetikus süteményekkel. Ebben a tendenciában mekkora jelentőséget tulajdonít alapítványuk tevékenységének? 

Úgy gondolom, hogy lassan 20 év alatt azt biztosan elértük, hogy az emberek kicsit jobban odafigyeljenek magára a cukorbetegségre. Arra, hogy valójában bárkit érinthet, bármilyen életkorban, és évente muszáj mindenkinek legalább egyszer vércukormérést végezni. Nem véletlen, hogy a különböző rendezvényeken, ahol jelen vagyunk, ezt a lehetőséget ingyenesen felajánljuk. Szerintem van szerepünk abban, hogy ma már az emberek fejében ott van az is, hogy vércukorszintet is kell méretni időnként, nem csak vérnyomást vagy koleszterint. Ez a kettő benne volt a köztudatban, a vércukormérés kevésbé. A cukormentes édességek elterjedése kapcsán pont a napokban egy cukrász adta meg nekem a választ: szerinte azzal, hogy mi létrehoztuk a Magyarország Cukormentes Tortája-versenyt, nagyon sokat tettünk azért, hogy egyre több cukrászatban készítsenek ilyen süteményeket, mert maga a verseny inspirálja a cukrászokat. Egyébként ilyen süteményeket készíteni nagyon nehéz dolog. Itt nem arról van szó, hogy elkészítenek édesítőszerrel egy máglyarakást, hanem teljesen új tortákat kell létrehozni. Elmondta az idei nyertesünk: legalább tizenötször kellett megsütnie a tortát, mire az lett belőle, amit most kóstolhatunk. Abban, hogy a magyar cukrászok elkezdtek ezzel foglalkozni, új technológiákkal, alapanyagokkal dolgozva, szerintem van szerepe az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak és az általunk létrehozott versenynek.

Végezetül egy témától eltérő kérdés: milyen tanácsot adna a média iránt érdeklődő fiataloknak?

Ma Magyarországon nehéz azt mondanom, hogy dolgozzanak a médiában. Legyetek nagyon tájékozottak, nagyon kíváncsiak! Ez az alapja annak, hogy valakiből egyáltalán újságíró vagy riporter lehessen. Járjatok nyitott szemmel és tanuljatok meg minél inkább hiteles forrásból tájékozódni, és ha lehet, akkor olyan gyakorlóhelyekre próbáljatok bejutni, ahol a klasszikus újságírást tanulhatjátok, olyan helyeken, ahol betartják az újságírás alapszabályait.

Oláh Szabolcs