Hova menjünk idén síelni?

Fotó: Frank Dániel

Kiválasztani, hogy hova menjünk nyaralni, esetünkben telelni, mindig nehéz feladat. De hova is érdemes idén síelni menni? A választás megkönnyítése érdekében összeszedtem pár népszerű helyet az Alpokból és a Tátrából.

Az itthoni síterepek közül jelenleg csak a mátraszentistváni, a visegrádi és az eplényi üzemel, sajnos azok se teljes kapacitásukban. Ha egy szombaton szeretnénk elugrani valahova, mind a három jó választás. Kevesebb, mint két órára vannak Budapesttől, és a működő pályák sem nagyon nehezek.

Ausztriában rengeteg síterep van, ez elsőre nagyon nehéz kiválasztani, hogy hova is menjünk. Az én személyes kedvencem Nassfeld. A síparadicsom az olasz határ mellett fekszik és Szlovéniához is nagyon közel van. A síterep összesen 110 kilométernyi pályával és harminc lifttel rendelkezik. Viszonylag messzire van a fővárosunktól, közel hat óra autóval, ezért ha egy hétnél rövidebb időre szeretnénk elutazni, lehet érdemesebb Stájerországban nézelődni. Ott mindenképpen megéri rápillantani a Kreischberg-Murau terepre. Méret szempontjából Nassfeldnek csak a felét közelíti meg, közel 43 kilométer pályával és 12 lifttel. Sajnos nincs sokkal közelebb Budapesthez, mivel 5 óra oda az út. Hasonló távolságban még jó opció Schladming. 123 kilométernyi sípálya 47 lifttel. A terep legnagyobb előnye, hogy igen közel van több kisebbhez is. A Dachstein régióban összesen hét síterep van, 216,5 kilométernyi pályával. Ausztriában még érdemes megemlíteni Tauplitzt és Mariazellt. Az előbbi 43,5 kilométer pályával és 17 lifttel rendelkezik. Mariazellen csak 11,5 kilométernyi van. Míg Tauplitz közel 5 órára van Budapesttől, Mariazell csak 4 órányi autóútra fekszik fővárosunktól.

Fotó: Köles Mihály

A szlovák síterepek között a Chopok-Jansá egy igazán említésre méltó, 51 kilométer sípályával és 19 lifttel. Autóval 4 óra Budapesttől, az Alacsony-Tátrában helyezkedik el, szóval ide is inkább hosszabb kiruccanásra éri meg elmenni. Közelebb van Donovaly, szintén az Alacsony-Tátrában, de csak 3 óra autóútra Budapesttől. A síparadicsom 11 kilométer pályával rendelkezik. Egy másik, igaz sokkal kisebb opció, Tále. Szintén 3 óra a fővárosunktól, viszont csak 2,8 kilométernyi sípálya van.

A környező országokban még rengeteg csábító síterep van. Érdemes alaposan utána nézni, hogy melyik időszakban mennyi a napijegy vagy a síbérlet ára, mielőtt eldöntenénk, pontosan hova is fogunk menni. Erről a legmegbízhatóbban a síterepek honlapján tájékozódhatunk.

Nagy Noémi Katalin