Túl a karneválon – a Velencei Filmfesztivál

Jelenleg is zajlik a Velencei Filmfesztivál, amin rengeteg új filmet mutattak már be, ráadásul a résztvevők találkozhatnak a rendezőkkel és talán a színészekkel is. De gondoltál már arra, hogyan lehetne egyszerűen ellátogatni a fesztiválra?

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (olaszul: Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica) minden évben az olaszországi Velencében, késő augusztusban kerül megrendezésre, alapítója Giuseppe Volpi.

A Mostra volt az első filmfesztivál a filmtörténelemben és jelenleg az egyik legfontosabb „A” kategóriájú a világon. 1932-ben rendezték meg legelőször. A fesztivál fődíja az Arany Oroszlán, 2022-ben viszont új díjjal, a San Marco-díjjal gazdagodott a rendezvény, amit a legjobbnak ítélt film kap, a ,,controcorrente’’ (vagyis a nem mainstream jellegű film) szekcióban.

Majd minden évben mások kerülnek a zsűribe, és nemrégiben leleplezték az idei elnök kilétét, aki nem más, mint a francia-amerikai rendező, forgatókönyvíró és filmproducer, Damien Chazelle. Chazelle mellett zsűrielnöki pozíciót kapott a tavaly Saint Omer című alkotásával a zsűri nagydíja mellett Luigi de Laurentiis-díjban részesülő francia Alice Diop, aki a legjobb debütáló rendezés díjáról dönt, valamint az olasz Jonas Carpignano, aki pedig a Horizontok (Orizzonti) szekció zsűri elnöke lett.

fotó: Riccardo Lo Re

Rengeteg film érkezett be most is a fesztiválra, a Netflix idén három produkciójával szállt versenybe. Amerikai oldalról érkezett David Finchertől a The Killer: a főszerepben Michael Fassbender, valamint Bradley Cooper életrajzi filmje Leonard Bernsteinről, a Maestro. A streamingóriás hozta Pablo Larrain El Conde című allegorikus filmjét is. Versenyben volt Michael Mann Ferrari című autóversenyzős drámája. Összesen hat olasz produkció került vászonra, köztük a fesztivál pót-nyitófilmje, a Comandante. Franciaországot képviselte Luc Besson Dogman című alkotása, Bertrand Bonello a The Beast című sci-fi románcával versenyzett az Arany Oroszlánért. Wes Anderson versenyen kívül volt jelen Velencében a Roald Dahl novelláján alapuló, The Wonderful Story of Henry Sugar című vígjátékkal. Szintén sokan mások, köztük magyar rendezők alkotásai is a fesztiválon debütálnak. A versenyen kívüli záró filmje J.A. Bayona spanyol rendező Society of the Snow című repülőgép-szerencsétlenséggel kapcsolatos túlélő thrillere lesz.

Hogyan is lehetett egyszerűen eljutni a rendezvényre? A filmrajongók egyszerű filmnézéssel kijuthattak a fesztiválra. A játékban résztvevőknek csupán tíz európai filmet kellett megnézniük és ezt igazolni azzal, hogy a mozijegyeket feltöltik a verseny honlapjára. Ezek után posztolni kell a filmélményről Facebookon vagy Instagramon a europeanfilmchallenge_hu hashtaggel. Ezzel pontokat lehetett gyűjteni, és akinek a legtöbbet sikerült megszereznie június 20-ig, belépőt nyert az idei Velencei Filmfesztiválra repülőjeggyel és szállással együtt. A filmeket az interneten is meg lehetett tekinteni, bár ez nem igazán ajánlott, mivel kevesebb pont járt így. A nyereményjátékra pár szabály is vonatkozott. Minden felhasználó csak tíz európai filmet tölthetett fel, ezek lehettek régi vagy új filmek is, ezekre nem vonatkozott korlát, viszont a megtekintésükre igen. A tíz általad kiválasztott film csak akkor érvényes, ha azokat a verseny ideje alatt nézted meg. A versenyben bárki részt vehet, ha már betöltötte 18. életévét.

A Velencei Filmfesztivál szeptember kilencedikén ér véget.

Vigh Jázmin