Fintech – a pénzügyek mai arca

Egyre inkább az online banki ügyintézést részesítjük előnyben a fiókokban való sorbanállással szemben egy friss felmérések szerint. Ez nem meglepő, és a bankok is támogatják a folyamatot azzal, hogy újabb és újabb digitális megoldásokat fejlesztenek, vezetnek be. Ez lenne a manapság oly sokat emlegetett FinTech? Erről beszélgetünk Dr. Túri Anikóval, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkárával, aki tippeket is adott és alkalmazásokat is ajánlott.

A FinTech gyakran használt kifejezés a mindennapokban, azonban az emberek jelentős része nem is tudja, hogy mit takar ez.

„A ’FinTech’ – szó szerint fordítva – a pénzügyi technológiák, azaz a ’financial technologies’ rövidítése. A FinTech utalhat digitális pénzügyi szolgáltatóra, amely a hagyományos pénzügyi szolgáltatókhoz (pl. bankokhoz) képest a legújabb technológiákat használja innovatív, magas ügyfélélményt biztosító pénzügyi szolgáltatások nyújtására. Ezenkívül a kifejezés utalhat új szoftverre, informatikai rendszerre, megoldásra is.” – kezdi a magyarázatot az államtitkár.

A kulcsszó a magas ügyfélélmény, vagyis az, hogy nekünk, felhasználóknak kényelmes legyen (tehát pl. telefonról elérhető), egyszerű legyen a használata, minél több szolgáltatáshoz engedjen hozzáférést, minél nagyobb szabadságot adjon, és időt spóroljon nekünk a pénzügyeink intézése során.

„Ezek a FinTech fejlesztések a fogyasztók számára kedvezőbb, hatékonyabb, olcsóbb szolgáltatásokat nyújtanak, amelyekről néhány évvel ezelőtt nem is gondoltuk, hogy szükségünk van rá” – mondta el Dr. Túri Anikó a FinTech terjedése kapcsán. A FinTech cégek ma már a hagyományos értelemben vett bankok működését fenyegetik, így a bankok is a FinTech fejlesztések útjára lépve veszik fel a versenyt az utóbbi időben.

A Z-generáció számára ezek a megoldások már annyira természetesek, hogy nem is gondolnánk, milyen sok FinTech pénzügyi megoldást használunk nap mint nap. Ott van például a Revolut, ami a fiatalok körében is nagyon népszerű, különösen a pénzküldési funkciója.

„Van egy hétköznapi szituáció: barátokkal elmegyünk vacsorázni, nem kell a pénzt, visszajárót számolgatni, nem kell készpénzt vinni. Elég, ha mindenkinek van Revolutja. Valaki fizet, a számlát pedig úgy osztják szét, hogy a fizető bekéri a többiektől a fogyasztása összegét. Ez praktikus, költségmentes, így egy nagyon hasznos eszköz tud lenni” – ismertette a közigazgatási államtitkár. Persze ennek megvannak a kockázatai is, ugyanis a Revolut határon túli szolgáltató, így ha valami fogyasztói probléma adódik a számlánkkal, akkor a magyar hatóságok nem tudnak közvetlenül eljárni az ügyben. Illetve, ha valaki banki betéttel rendelkezik náluk, a hazai Országos Betétbiztosítási Alap nem tudja garantálni a betétek védelmét. Hosszú és bonyodalmas folyamat lehet a problémák orvosolása, ami a hazai szolgáltatóknál nem fordul elő.

A fiatalok számára is hasznos FinTech megoldások a különböző költségtervező, költségkövető alkalmazások. „Ezeket bankszámlához kötve tudja használni a fogyasztó. Nagyon klassz kimutatásokat csinál az érkező bevételről: mikre költi el az ember a pénzét. Persze vannak interneten fellelhető szolgáltatások is, mint például a Magyar Nemzeti Banknak a háztartási költségvetés kalkulátora, ami nagyon hasznos és kellően megtanítja, hogy hogyan lehet hasznosan bánni a pénzzel. Érdemes lehet ezt kipróbálni és használni.” – osztotta meg velünk Dr. Túri Anikó.

Hasznos alkalmazás lehet még a Revoluton kívül a külföldi utazásokhoz vagy a külföldi tanulmányokhoz a Wise nevű szolgáltató applikációja, mivel a külföldre történő utalást megkönnyíti, meggyorsítja, és jóval olcsóbb is, mintha hagyományos banki szereplőkön keresztül történne az utalás.

A FinTech terület új és izgalmas része az ún. nevezett közösségi finanszírozás is. „Kezdő vállalkozások növekedésének gátja szokott lenni a tőkehiány. Megvan az ötlet, valamennyi pénzt is sikerült belefektetni, de egy idő után ez a tőke elfogy. A banki hitelhez vagy a tőke finanszírozáshoz viszont még nincs elég múltja a cégnek. Ilyenkor jöhet jól például a közösségi finanszírozás. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozás tőkeemelését egy kommunikációs kampányon valósítja meg, olyan személyek bevonásával, akik fantáziát látnak az ötletben. Vannak olyan oldalak, ahol különböző ötleteiket, prototípusaikat mutatják be a kezdő vállalkozók, hogy ők mivel szeretnének foglalkozni, és ebbe – mint közösségi finanszírozó – bárki beszállhat. Ha sokan hozzátesznek akár csak egy kicsit, akkor az így összegyűlt tőkéből a kezdő cég tovább tudnak lépni” – osztotta meg velünk ezt az újkeletű dolgot a közigazgatási államtitkár. A közösségi finanszírozók, mikrobefektetők pedig a végén terméket vagy részesedést kaphatnak a cégben.

A kriptovaluták (olyan digitális eszköz, amely csereeszközként vagy manapság már fizetőeszközként is funkcionál – a szerk.) mellett sem mehetünk el, hiszen amilyen népszerű lett az elmúlt években, olyan komoly veszélyeket is hordoz magával. A kriptot az anonimitása miatt kedvelik a pénzmosásban, terrorizmusfinanszírozásban érintettek, és igen nagy a kiberbűnözés miatti fenyegetettsége is. „Nagyon kockázatos eszközről van szó; az ember pénztárcája is könnyen megérzi az ingadozó árfolyamát. Például a legismertebb kriptovaluta, a bitcoin árfolyama 2022-höz képest 2023-ra 65 százalékkal csökkent, ami egy óriási összeg” – figyelmeztetett az államtitkár.

A jövő nagy dobása lehet még BNPL – Buy Now, Pay Later technológia kialakulása, vagyis a „vásárolj most, fizess később”. Az Apple nagyon friss fejlesztése ez, még csak a dolgozók tesztelik, de nagyon biztató a jövőre tekintve. „Azért nagyon sok problémát is felvet ez, kezdve a böngészési előzményektől egészen a lokációs adatokig. Ezekre még ki kell alakítani valamilyen fogyasztóvédelmi szabályozást, hiszen túlzott lakossági eladósodás is lehet ennek az eredménye.”

A pénzügyi szolgáltatások ma már az elkerülhetetlen személyes találkozásokat igénylő helyzetekben is sokkal ügyfélbarátabbak (gyorsabbak, kevesebb papírmunkát igényelnek), mint korábban. Amúgy ezen találkozások számát igyekeznek csökkenteni a FinTech megoldásokkal, az újabb és újabb szoftverekkel, applikációkkal is. Ezzel párhuzamosan terjed a korszerű pénzkezelés gyakorlata is.

„A korszerű pénzkezelés részben fedi a FinTech megoldások használatát, de beleértjük azt is, hogyha valaki pénzügyileg tudatosan jár el, látja a veszélyeket és fel is tudja mérni ezeket a veszélyes helyzeteket. Hiszen használhatom a legújabb alkalmazásokat, ha ugyanazokat a pénzügyi hibákat követhetem el ezekkel is” – mondta Dr. Túri Anikó. Nem véltelen, hogy épp a korszerű pénzkezelés az egyik fő témája a 2023. március 6-10. között megrendezett idei Pénz7-nek.

 

(Hegyi Vivien, Bodor Julcsi)