Szenvedély egy műfaj iránt – különleges trióban

Három Zeneakadémista, Muhari Eszter, Borsos Dominika és Mákszem Fanni nemrég trióvá kovácsolódtak, és megalakították a Three Roses Trió-t. Az argentin tangót játszó friss formáció rögtön egy teltházas koncerttel nyitotta fellépéseinek sorát. Már tervben van következő előadás is, a K30 Art Caféban, A tangó művészete címmel, amit előrelépésnek szánnak előző koncertjükhöz, Az argentin tangók szenvedélyes világához képest. Eddigi munkájukról és tapasztalataikról, valamint terveikről beszélgettünk velük.

Vajon miért szeretnék eljuttatni az emberekhez az argentin tangót a Three Roses Trió tagjai?
„Különleges hangzásvilágot ad ez a 3 hangszer együtt” – mondta Dominika. „Szeretnénk, ha az emberek örömüket lelnék a koncertjeinkben, és őszintén megszólíthatnánk őket a zenén keresztül. Kis harmonikás tanítványaim is részt vettek a Müpás koncerten, örömmel hallgattam, ahogy csillogó szemmel mesélik, hogy melyik volt a kedvenc darabjuk és mennyire tetszett nekik az előadás. Tanárként ez sokat jelent nekem, és az egyik legmotiválóbb dolog számomra.”

Eszter másodéves a Zeneakadémián klasszikus zongora alapszakon, Dominika ebben a tanévben kezdett mesterképzésen, harmonika szakon. Először duóként zenéltek, majd januárban trióként folytatták. Eszter és Dominika Piazzolla darabokat kezdtek el játszani, mert egy könnyedebb műfajt szerettek volna, ami a széleskörű közönség számára is befogadható, de színvonalas.

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyire nehéz koncentrálni egymásra egy trióban. „Mi hárman nagyon jól megtaláltuk egymást, mert hatalmas összhang van köztünk, ezért is megy olyan könnyen a próbafolyamat” – mondta Fanni, aki később csatlakozott a duóhoz, hegedűvel. Ő is szintén másodéves, mint Eszter. „Mindenképp azt szerettük volna, hogy Fanni csatlakozzon hozzánk, annak ellenére, hogy személyesen nem ismertük” – mesélte Eszter és Dominika.

A trió március 8-án a Müpában játszhatott, rögtön teltház előtt az Üvegteremben. A koncert kapcsán a lányok kiemelték, hogy a csapatban Dominika a főszervező, de mindenkinek megvan a dolga, amivel hozzájárul a próbákhoz. Elmondásuk szerint nehéz feladatuk van, mert nem minden kotta elérhető erre a három hangszerre, ezért a műsoruk összeállításához ezeket át kell írniuk. A kemény munka viszont meghozta a gyümölcsét, hiszen sok pozitív visszajelzést kaptak a műsorral kapcsolatban. Hiába különböző karakterek, mégis összeillenek.

De vajon mi motiválta őket a tangóval kapcsolatban, hallgatták-e korábban ezt a műfajt? „Én nagyon kedvelem Gidon Kremer-t, aki egy zseniális hegedűművész. Neki van fönt Youtube-on sok Piazzolla tangója. Amíg ezzel a formációval nem álltunk össze, addig távol állt tőlem, hogy tangókat játszak, de az, hogy híres hegedűművészek is játszanak tangót, és hogy mennyire zseniális ez a műfaj, motiváló volt” – mesélte Fanni.

„Egy kicsit alakulni kell ehhez a műfajhoz, mert könnyedebb. A klasszikus zenében nincs olyan, hogy belejátszom a darabba egy hangot, amit én találtam ki, de itt lehet, ha az embernek van egy jó ötlete, ami odaillő, az működik” – mondta Dominika.

Ahogy egyre jobban beleásták magukat a tangók világába, egyre többet mernek improvizálni. Fanni kiemelte, hogy eddig szinte minden koncert közben játszott apró változtatásokat. Talán, ahogy egyre tapasztaltabbak lesznek, kinyílnak ezek a lehetőségek is számukra. Természetesen több előre betervezett koncertjük is van már, de nem felejtik el az otthonukat sem: a Jász Világtalálkozón Fanni szülőfalujában, Hidegkúton, Dominika otthonában és a Panyolafeszten, Panyolán, ahonnan Eszter származik is fel fognak lépni a nyár folyamán.

(Saád Anna)

A Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete „DUE Tallózó ismeretterjesztő ifjúsági magazin – tehetségsegítő és -fejlesztő program diákmédiásokkal” címmel, NTP-LAP-22-0003 kódszámon 2022.07.01. és 2023.06.30. között tehetséggondozó programot valósít meg a Nemzeti Tehetség Program, Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint az Emberi Erőforráskezelő 2.000.000 Ft-os támogatásával.