Kutyák tulajdonságait vizsgálták a Tudós csajok

Kutyák tulajdonságait vizsgálták a Tudós csajok

A kutyák évezredek óta az ember leghűségesebb társai, így igyekszünk minél részletesebben megismerni őket. Noha beszélni nem tudnak, sokféleképpen létrejöhet kutya és ember között kommunikáció. A téma feltárásában a Tudós Csajok segítségére Bognár Zsófi etológus volt.

A lányok már tűkön ülve várták, hogy találkozzanak egy igazi etológussal és végre feltehessék a kérdéseiket. Zsófi érkezésének mindenki nagyon örült, mert egy kedves, fiatal lányt ismerhettek meg személyében, aki szívesen válaszolt a kérdésekre.

Egy gyors bemutatkozás után, már bele is vágtunk a témába. Mivel nem mindenki jártas az etológiában, ezért Zsófi részletesen elmondta, mik egy etológus feladatait, és hogy milyen környezetben dolgoznak. Mielőtt bárki azt hinné, hogy a kutyák vizsgálata úgy zajlik, hogy 10-20 ebet becsődítenek egy laborba és folyamatosan montírozva vannak, meg kell nyugtatnom minden állatvédőt, hogy napjainkban ez sokkal humánusabban zajlik. Ugyanis egy kvázi üres, de az aktuális projektre berendezett laborban vizsgáljál és elemzik ki az állatok viselkedési normáit, majd, amit láttak és az alapján jegyzeteltek ki azt egymás között megvitatják.

Ezután rátértünk arra, hogy Zsófi milyen projekten dolgozik éppen aktuálisan, ami nem más, mint a kutyák kommunikációja különösen a szemkontaktusra kihegyezve. Azt tudjuk, hogy az emberek mennyi mindent tudnak kifejezni a szemükkel, de ez önmagában nem elég ahhoz, hogy azt feltételezzük, hogy erre más állatok is képesek. Érdekes volt megtapasztalni, hogy a kutyák nem sűrűn vesznek fel szemkontaktust egymással, de természetesen ez korosztálytól, nemtől és fajtától is függ. Megnéztük hogyan viselkedik egy olyan kutya, aki már családba született illetve egy olyat, aki emberek nélkül nőtt fel, a különbség szemmel látható volt.

Az előadás végén volt lehetőség egy kerek asztal beszélgetésre, ahol Zsófi elmesélte, hogy milyen is ez a szakma valójában, hogy a kutyák szeretete önmagában kevés ahhoz, hogy etológusok legyünk, hiszen hús vér kutyákkal csak ritkán találkoznak.

 

                                                                                                                                                                             Ihos Iringó

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Kutyák tulajdonságait vizsgálták a Tudós csajok

Oszd meg a Facebook-on!

Kutyák tulajdonságait vizsgálták a Tudós csajok

Oszd meg a Facebook-on!

X