Számít az, hogy honnan jövünk? – Tudós csajok beszámoló

Számít az, hogy honnan jövünk? – Tudós csajok beszámoló

Fagyos téli hétfőre ébredtünk, de minket ez egy kicsit sem zavart, hiszen a kemény mínuszok sem tántoríthattak el minket attól, hogy délután találkozzunk Dr. Orsós Zsuzsanna rákkutatóval, aki csak a mi kedvünkért utazott fel Pécsről.

Folytott izgalommal vártuk, hogy a látszólag, mindig mosolygós kutatónő által belemerülhessünk a gének és enzimek világába, amely meghatározó lehet a rosszindulatú daganataink kialakulásában. De tényleg ennyin múlna a rák kialakulása? Természetesen nem.

Zsuzsanna kutatásaiban a romák körében megfigyelhető rákos megbetegedések okait kutatja, pontosabban azt, mi vezethetett oda, hogy az ő eseteikben kétszeresére nőtt a tumorok megjelenése. A kutatónő először a DNS szekvenciákban keresett különbséget. Több száz lefuttatott vizsgálat, azt igazolta, hogy az örökítőanyagban nem mutatható ki olyan elváltozás, ami előidézheti az ekkora mértékű eltérést a megbetegedések számát illetően.

A doktornő ezután a szociális- és gazdasági tényezőket vizsgálta meg. Ezeknek a tényezőknek van a legnagyobb befolyása az egészségünkre, amelyeket mi is képesek vagyunk megváltoztatni. Az erre irányuló vizsgálatok beigazolták, hogy az életszínvonalbeli különbségek azok, amelyek okolhatók a magyarországi átlaghoz képest is kimagasló megbetegedések számértékeiért.

Dr. Orsós Zsuzsanna a kutatás végeztével nem törődött bele a helyzetbe, ha nem megpróbálja az új ismereteket a közösség segítésére felhasználni. Kutatása óta több iskolába is ellátogatott, ahol a hátrányos helyzetű fiataloknak tartott prevenciós foglalkozásokat, amely során a diákok az egészséges életmód fenntartásáról tanulhattak egy olyan személytől, akiről tudják, egyszer ő is volt olyan helyzetben, mint ők.

Bizony Zsuzsanna gyermekkorában alig különbözött azoktól a gyerekektől, akiknek most előadásokat tart. Ő is hátrányos helyzetű fiatalnak számított egykor, de a tanulmányaival és kitartásával eljutott oda, ahová csak keveseknek sikerül. Az általános iskolában végig kiemelkedő bizonyítvánnyal rendelkezett. Számára nem volt kérdés, hogy tovább tanuljon, noha volt tanára, aki inkább a szakközépiskola felé terelte volna. Ehelyett vegyipari technikumot végzett és elhelyezkedett laboratóriumi asszisztensként a Pécsi Tudományegyetemen.
Környezete tovább bíztatta, így ösztöndíj-pályázatot adott be a MTA-hoz, ahol első roma származásúként elnyerte azt.

 Ma már a Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvostudományi Karán tanítja a leendő orvosokat az egyetem Orvosi Népegészségtani Intézetében. Messzinek tűnhet a Németkéren eltöltött gyermekkor, de Zsuzsanna sosem felejtette el azt, hogy honnan jött és most, hogy esélye van segíti azokat a diákokat, akiknek nincs meg a anyagi háttere, vagy a szüleik nem adták meg nekik azokat az erkölcsi és szociális mintákat, hogy nemet mondjanak egy szál cigarettára és ezzel megóvják egészségüket a jövőben.

Dr. Orsós Zsuzsanna élete példaként állhat mindenki előtt, aki manapság az iskolapadot koptatja és arról álmodozik, hogy egy nap orvos, gyógyszerész, kutató vagy mérnök lesz, hiszen a Zsuzsannához hasonló emberek jelenléte a mindennapokban ösztönzően hat a diákságra.

 

Hálás vagyok azért, hogy hétről-hétre ilyen, csodás és inspiráló emberekkel találkozhatok, mint amilyen Dr. Orsós Zsuzsanna.

 

Pelle Aletta Gréta

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Számít az, hogy honnan jövünk? – Tudós csajok beszámoló

Oszd meg a Facebook-on!

Számít az, hogy honnan jövünk? – Tudós csajok beszámoló

Oszd meg a Facebook-on!

X