Egy fa élete…fókuszban a papír

Írunk rá, olvassunk belőle, csomagolunk vele, vagy épp bútorként használjuk. Mi az?

A) Okostelefon                       B) E-book                                      C) Papír

A papír igen sokrétűen felhasználható, természetes anyag révén pedig nagyon egyszerűen, akár többször is. Azonban ehhez az szükséges, hogy szelektíven gyűjtsük össze az általunk már kukára ítélt papíranyagokat, mint például már kiolvasott újságok, magazinok (remélhetőleg nem a Tallózót!), füzetek, őskorból itt maradt telefonkönyvek, papírpoharakat és minden ami csak eszünkbe jut.

Miért fontos ez?

Egy statisztika szerint minden ötödik fa papírként végzi, és még ehhez jönnek a bútorok, a  tüzelőanyagként való használat, na meg a karácsonyfa!  Még nem vesszük észre, de ökológiai lábnyomunk növekedésével a világ zöld területe arányosan csökken. Ez azt jelenti, hogy egyre több erdő tűnik el világszerte, ezzel együtt élővilága is.

A fakivágások miatt az erdőben lévő állati élőhelyek csökkennek, továbbá a fák eltünésével fokozódik a  talajerózió. A papír előállításához nagy mennyiségű víz szükséges, főleg a fehérítési eljárás során, és mint tudjuk Földünk édesvízkészlete rohamosan csökken.  Nem beszélve arról, hogy a papírmalmokból rengeteg vegyi anyagot engednek a vizekbe.

Az Újrahasznosítás kezdőknek cikkben már írtam arról, mit-hova-hogyan érdemes gyűjteni, ebben a cikkben pedig a konténer mélyére nézünk, valamint végig követjük egy fa életét.

Hogyan lesz a fából papír?

Első lépés: Vágjunk ki pár fát!

A fát ezután lecsiszolják, majd  rostjaira bontják, a fölösleges anyagokat eltávolítják, hogy kinyerjék belőle a papír eszenciájául szolgáló cellulózt.

Második lépés: az így elkészült anyagot mégtovább bontják, majd átmossák, mindaddig, amíg egy csomómentes pépes anyaggá össze nem áll.

Harmadik lépésként adalékanyagokat, vegyszereket adnak hozzá, például klórt, hogy minél szebb és jobb minőségű papírt kapjanak. Színes papír esetén festéket is kevernek a masszához. Majd enyvezik, vagyis ragasztót adnak hozzá, hogy szilárdabb legyen.

Utolsó lépésként az így elkészült anyag egy gépbe kerül, ahol átszitálják és a hígan folyó pépet lepréselik, hogy a maradék víz is kimenjen belőle, majd kiszárítják. Et voilá! Kész a papír!

Azonban egy tonna papír előállításához 2-3 tonna fa szükséges! Ez nagyjából 10 darab fát jelent.  És mi mennyit fogyasztunk? Magyarországon közel 1 millió tonna papír kerül értelmetlenül a szemétbe éves szinten, amely egy főre bontva  0,1 tonna.

Mit tegyünk, hogy kevesebb papírt használjunk? Íme néhány tipp!

Ne nyomtassunk fölöslegesen, amit lehet igyekezzünk digitálisan rögzíteni, persze nem szeretnék a nyomtatott sajtó ellen beszélni.  Ha mégis nyomtatnunk kell, próbáljunk meg kétoldalasra ,ezáltal  egy papírt használunk el. A félig üres papírlapok is hasznosak lehetnek, ha jegyzetelni szeretnénk.

A mosdókban ha van kézszárító, inkább használjuk azt, mint fölöslegesen a papírtörlőt.

Ajándékok becsomagolására ne vegyünk díszes csomagolópapírt, használhatunk textilt, mondjuk egy kidobásra szánt pulóver remek alapja lehet ennek és még stílusos is!

Papírzacskók helyett használj vászontáskát, így azon sem kell bosszankodnod, hogy már megint kiszakadt az alja.

A papír használatának csökkentése mellet, remek alternatíva az újrahasznosítás!

Az újrahasznosított papírból füzet, könyv, de a legegyszerűbb háztartási dolgok , például tojástartó, wcpapír guriga, kartonpapír készül. Sőt a legújabb trend, hogy bútort gyártanak belőle! A Terbe Design Company a hullámkarton előnyös tulajdonságait kihasználva Törökbálinton évek óta készít lakberendezési, irodaberendezési tárgyakat, melyek otthonokat, irodákat varázsol barátságosabbá, na meg persze öková!

Mit szabad és mit nem?

A papírnak alapvetően két fajtája létezik: van a kartonpapír, amelybe a háztrartási gépeket csomagolják, illetve a vegyes papír, ahová az újság, jegyzetpapír, szórólapok tartoznak.

„Klasszikus eset, a használt zsebkendő. Sokan úgy vannak vele, hogy az is papírhulladék, ami valóban igaz, de ez már szennyezett, így feldolgozásra nem tud kerülni”– árulta el Griger Martin, a székesfehérvári Continus Nova Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Kft. kereskedelmi vezetője, akivel Klock-Balog Péter interjújában a papírhulladék feldolgozásáról beszélgetett.

Meglepő, de a tejesdoboz szintén a NEM kategóriába tartozik! Ez úgynevezett társított hulladék, tehát a külseje papír, míg belseje fém. De akkor hova kerüljön?

A műanyagba, javasolja a szakértő, mivel innen egyszerűbb kiválogatni. Az itthon elhasznált italoskartonok jellemzően Lengyelországba kerülne elszállításra, ahol ezeket újrahasznosítják.

Na és a pizzásdoboz?

Griger Martin azt javasolja, inkább a kommunális (vagyis háztartási) hulladékba dobjuk, mivel legtöbbször zsíros, ketchupos lesz, amely nehezen tisztítható.

Összefoglalva, papírhulladékba kerülhet az újságpapír, a hullámpapír, a kartonpapír, az irodai / iskolai  papírhulladék, a szórólap, a reklámújság és a  telefonkönyv. Egyszóval minden papír, ami nem szennyezett ételmaradékkal, festékkel, illetve vegyszerrel.

Mi történik a papírral ezután?

A szelektíven gyűjtött papírt szétválogatják és bálákba rendezik. Így szállítják a papírgyárba, ahol pépesítik és elsősorban hullámkartont állítanak elő belőle. Ebből készül a kartondoboz, amibe termékek millióit csomagolják. De hulladék papírból lehet újra papírt is előállítani, mely fénymásolóba, nyomtatóba nyugodtan tehető, sőt, ha a cég különös figyelmet fordít a környezetvédelemre, borítékjait is lecserélheti.

Újrahasznosítás házilag!

A tisztajövő.hu weboldal összegyűjtött néhány hasznos tanácsot, hogyan használd fel otthonodba a fölöslegessé vált papírt.

Mondjuk tisztíts vele ablakot! A puha újságpapír remek az ablaküveg megpucolásához, és még vegyszer sem kell hozzá. Vagy rozsdássá vált tárgyid kifényesítéséhez is kiváló eszköz.

Bélelj vele. Használj papír,t ha valami törékeny dolgot akarsz becsomagolni, amely ugyanúgy funkciónál mint a műanyag pukkanós csomagolóanyag .

Érlelj gyümölcsöt! Az kemény alma, barack vagy bármilyen gyümölcs gyorsabban puhára érik, ha papírba csomagolod.

Csomagolj bele ajándékot, most úgy is trendik a feliratos papírok, így két legyet ütsz egy csapásra!

Használd alomnak! Tengerimalac tartóként gyakran használok újságpapírt, hogy tisztán tartsam állataim ketrecét.

Csinálj saját papírt vagy papírmassét.  A beásztatott papírt turmixszold össze, szűrd le és szárítsd meg. Keverj bele csillámport és kész is a szülinapi party meghívója! És a bulira jöhet egy mexikói játék tele édességgel, a piñata.

https://www.youtube.com/watch?v=ncjIQLopkwk

Miért menő szelektíven gyűjteni?

Egy tonna újrahasznosított papír

  • 17 fát ment meg,
  • hat hónapra elegendő elektromos áramot biztosít egy átlagos családnak,
  • 3 köbméter szeméttől kímél meg,
  • 310.000 liter vizet spórol meg,
  • 75%-kal csökken a légszennyezés,
  • 43%-kal kevesebb energia kell az előállításához mint a „szűz” papíréhoz!- részlet egy Papír hét életéből

Remélem cikkemmel sikerült a papír újrahasznosítására felhívni a figyelmet, és elérni, hogy közösen változtassunk a mindennapok rossz szokásain!

Bihari Bernadett Luca

A rovatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja.

Innovációs és Technológiai Minisztérium - Munkavédelem - Foglalkoztatás-felügyelet :.