Otthonról is ott voltunk – beszámoló a Sajtófesztről

Otthonról is ott voltunk – beszámoló a Sajtófesztről

Nem a megszokott módon zajlott le a 27. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál. Bár a vírushelyzet miatt májusról szeptemberre halasztott rendezvényre idén nem a diákok sokasága volt jellemző, a kavalkád a programok sokszínűségében továbbra is megmutatkozott.

Szeptember 22-én újra felállították a DUE molinóit az Akvárium Klubban, mely másodszorra adott otthont az egyesület legnagyobb szabású programjának. A fertőzöttek számának újbóli emelkedése miatt, a résztvevők biztonságának megóvása érdekében különböző korlátozások bevezetése mellett valósult meg az országos találkozó: személyesen csak azok vehették részt a Sajtófesztiválon, akik meghívót vagy tiszteletjegyet kaptak, kötelező volt a maszk viselése az épületen belül, kézfertőtlenítőket helyeztek ki a termekben, a beszélgetések közötti átállásban pedig a helyiségek fertőtlenítésére is figyeltek a szervezők. Annak érdekében, hogy a Sajtófeszt-élmény ne maradjon el, két élő közvetítésen keresztül bárki nyomon követhette az eseményeket, sőt, a DUE és a Nagy Diák Tesztek Facebook oldalán vissza is nézhetők ezek a videók, melyek mind a Nagy Diák Tesztek döntőit, mind a pódiumbeszélgetéseket tartalmazzák.

Az aulában Hajdú Orsi beszélgetett a résztvevőkkel.

A korábbi évekhez hasonlóan rengeteg vendég érkezett a rendezvényre, akikkel a legkülönbözőbb témákban tartottak beszélgetéseket, ennek központjául idén a Volt bár szolgált. A délelőtt folyamán a modern természettudományokat népszerűsítő Csodák Tárháza előadássorozat keretein belül nyerhettek betekintést az érdeklődők az asztrofizika, etológia, tengerbiológia és evolúciósbiológia világába. A tengerek veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet a szárnyascsigákat szenvedélyesen kutató Németh Richárd, de tartott előadást többek között Dálya Gergely, akinek kutatási területe a gravitációs hullámok forráslokalizációja és kozmológiai alkalmazása, és Vékony Kata, aki kutyák iránti szenvedélyéből, fiatal kutatókkal elindította az Sci-9 nevű oldalt, aminek célja, hogy a tudomány eredményeit emészthető formában ossza meg az olvasókkal.

Beszélgetés a Csodák Tárháza rendezvényén.

Akik komolyabban érdeklődnek a fenntarthatóság, környezetünk védelme iránt, részt vehettek a Környezet-barát programsorozaton az Aulában, ahol például Vetlényi Alma, fenntartható divattervező mesélt márkájáról. Elmondta, hogy gyermekkora óta olyan környezetben nevelkedett, ahol nem volt jellemző a pazarlás, éppen ezért alakult ki benne egyetemi tanulmányai alatt az elhatározás, hogy nem szeretné támogatni a Föld jelenlegi második legszennyezőbb iparágát, inkább kikísérletez magának egy saját utat a ruhakészítésben és környezetbarát anyagokból, zero-waste mechanizmussal készíti időtálló darabjait.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, és Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője szakirányú végzettséggel rendelkeznek, s munkájuk, intézményük által váltak ismertté. Ennek helyén való kezeléséről is meséltek a Sajtófesztiválon, Győrfi Pál, akit a járvány miatt egy szélesebb réteg ismert meg az elmúlt időben, s akit a kisgyerekek „vírusbácsiként” emlegetnek, elmondta, hogy nem bánja azt, hogy mémmé vált, hisz tudja, fontos célt szolgál vele, és a saját intézményét is népszerűsíti ezzel.

Győrfi Pál a Médiapódium vendége volt.

„Semmi más nem érdekelt soha, csak a híradózás” – vallotta be Rábai Balázs, az RTL híradósa, s elmondta, hogy ezen a területen viszont mindent tudni szeretne a szakmáról és a történésekről egyaránt. A mindentudás volt a célkitűzése műsorvezetői pályája kezdetén Kadarkai Endrének is, így saját tapasztalatból tudott mesélni arról, hogy egy riporternek nem szabad túlkészültnek lennie, szükség van az őszinte érdeklődésre, kíváncsiságra a beszélgetőpartner felé. Szerinte a jó riporter ismérve az, hogy figyel, s ezzel kapcsolatban egy jó tanácsot is megfogalmazott: „Meg kell tanulni azt, hogy az utolsó idegszáladdal is a válasz legvégéig az interjúalanyra kell fókuszálni. Ha már azon gondolkodsz, hogy mi lesz a következő kérdés, el fogsz engedni olyan mondatokat, amelyek egész más irányt szabnának a beszélgetésnek.”

Az RTL híradósa, Rábai Balázs is a vendégünk volt.

Az idei évben történtek változások a Nagy Diák Tesztek lebonyolításával kapcsolatban is. A négy teszt középdöntője online zajlott le, amelyeken eldőlt, hogy kik jutnak a döntőkbe. A Nagy Diák Rendszerváltó Teszt, a Generali Nagy Diák KRESZ-teszt, a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt és a Nagy Diák Agrárteszt utolsó fordulói egy televíziós műsor hangulatát idézték a Nagy Hallban, s szokásos felépítésben, kvízfeladatok formájában valósultak meg, a győztesek pedig értékes nyereményekkel távozhattak. A Nagy Diák Rendszerváltó Teszthez a nosztalgikus hangulatot Deutsch Tamás, Európai Parlamenti képviselő teremtette meg rövid visszaemlékezésével, a teszt után pedig Vincze Lilla, „rendszerváltó sztár”, Zola, Varga Vivi és Dr. Horváth Péter, a Pro Art igazgatója jelentették be a DUE és a Pro Art új projektjét, a Nagy Diák Zenei Tesztet, melynek célja a magyar könnyűzene, és a jogszerű zenefogyasztás népszerűsítése. Ennek kapcsán beszélgettek a 30 évvel ezelőtti, illetve mai kor zeneiparbeli kihívásairól, a legális zenefogyasztás fontosságáról, az elmúlt évek változásairól a magyar könnyűzenében.

A Nagy Diák Rendszerváltó Teszt döntője.

A zene, mint téma azonban nem csak itt merült fel, a DUE vendégei voltak a Sajtófesztiválon Szőcs Reni, Nagy Bogi és Vanek Andor is, akik a Fiatalok és a zene elnevezésű beszélgetés keretei között meséltek arról, hogyan folytatódik a zenei karrier egy televíziós műsor után, kik azok, akik segítenek a szárnyak bontogatásában, de arról is, hogyan dolgozzák fel, hogy ennyire fiatalon egy egész ország megismerte a nevüket.

Természetesen az alkotás díjazása sem maradhatott el, így a nap folyamán sor került a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére is, ahol díjazták a média különböző területein tevékenykedő legígéretesebb fiatalokat.

A Tehetségkutató Diákmédia Pályázat díjátadója. Az elismeréseket átadták (balról jobbra) Kecskés István, a DUE elnöke, Rácz Zsófia, az EMMI fiatalokért felelős helyettes államtitkára, és Dr. Szayly József, a DUE alelnöke.

Az online Sajtófesztivál megvalósítását Dr. Szayly József, az egyesület alelnöke a DUE életének egyik legnagyobb innovációjának nevezte, s a következőképpen nyilatkozott a nap végén: „Kidolgoztunk most egy olyan formátumot, amit ugyan a kényszer szült, de azt gondolom, hogy sok olyan elemet sikerült kipróbálnunk, amit a jövőben is alkalmazni fogunk.”


(Novák Henrietta)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Otthonról is ott voltunk – beszámoló a Sajtófesztről

Oszd meg a Facebook-on!

Otthonról is ott voltunk – beszámoló a Sajtófesztről

Oszd meg a Facebook-on!

X