10 Ötlet hogyan legyen környezetkímélőbb a Húsvét

 Ahogy a legtöbb ünnep alkalmával, húsvétkor is jelentősen megnő a műanyag-felhasználás és az ételpazarlás. Fogyasztói társadalmunk ellenpólusaként azonban számos alternatív, környezetünket kevésbé terhelő megoldást is alkalmazhatunk. Íme, néhány ötlet, hogyan óvjuk környezetünket húsvétkor.

  1. A műanyag dísztojások helyett készítsünk papírmasé-tojást, amelynek készítése során felesleges papírhulladékot használjunk fel. Nem csupán környezetbarát, de egyben rendkívül kreatív alternatíva is.
  2. Ha tojást szeretnénk festeni, semmiképp se főtt tojást, hanem kifújt tojást fessünk. A főtt tojás szobahőmérsékleten tárolva rövid idő alatt megromlik és a jelenlegi tojásárakat figyelembe véve nagy pazarlás lenne őket kidobni. A kifújt tojások belsejéből kiváló rántotta készíthető.
  3. A tojásfestéshez nincs szükség szintetikus festékre: kis kreativitással természetes alapanyagokból is megfesthetjük húsvéti tojásaink. Egy liter vízhez öntsünk egy evőkanál ecetet, forraljuk fel, majd természetes színezőanyagokból tegyünk a folyadékba. A piros színhez javasolt a lilahagyma héja, cékla, pirospaprika; a sárgához a vöröshagyma és a citrom héja; narancssárgához a sárgarépa vagy a narancshéj; a zöld színhez a spenót és a petrezselyem (akár szárított formában is); a kékhez a vöröskáposzta és a vörösbor; a barnához pedig dióhéj, kávé vagy feketetea ajánlott.
  4. Vásároljunk tudatosan az ünnep előtt és törekedjünk arra, hogy a megvásárolt termékek minél kevesebb csomagolási hulladékot vonjanak maguk után. Ha tojást veszünk, kerüljük a műanyag tojástartókat! Apróságnak tűnhet, de gondoljunk bele, hány tonna műanyaghulladékot jelent, ha mindenki plasztik tojástartót vásárol!
  5. A gyerekeknek műanyagból készült kütyük helyett ajándékozzunk kifestőt, rajzeszközöket, mozijegyet vagy kiránduljunk egyet velük! Az együtt eltöltött minőségi idő nem csak egészségünk megőrzése szempontjából fontos, de a bolygónkat is kevésbé terheljük.
  6. Legyen „zöld” a lakásdekoráció is! Az egyik legfontosabb, hogy ne vegyünk évente új dekorációt. A lakás belső díszítését nyugodtan bízzuk a gyerekek fantáziájára. A nagyobbak például kivághatják a színes újságokból és szórólapokból a húsvéti mintákat, így asztal- vagy ablakdíszként lehet hasznosítani őket.
  1. Fogyasszunk mértékkel! Attól, hogy ünnep van, az még nem jogosít fel minket arra, hogy kétszer vagy háromszor annyit fogyasszunk! A felhasználható maradékot ne dobjuk rögtön a kukába! A megmaradt sonkából kiváló bolognai készíthető, de tökéletes szendvics-alapanyag is a következő napokra, például majonézzel és uborkával.
  2. Parfüm helyett használjunk vizet a locsolkodás során! A parfümök és kölnik előállítási költsége nagyon magas és egyáltalán nem környezetkímélő: a húsvét kellékei közül a parfümöknek a legnagyobb az ökológiai lábnyomuk.
  3. Hagyjuk otthon az autót! Húsvét hétfőn sétáljunk, élvezzük a természet szépségeit, hosszabb táv esetén pedig vegyük igénybe a tömegközlekedést, vagy esetleg biciklizzünk. Ezzel környezetünk óvása mellett az ittas vezetés kockázatát is elkerülhetjük és lemozoghatjuk a felesleges kalóriákat.
  4. Mielőtt élő nyuszit veszünk ajándékba, alaposan gondoljuk át az ezzel járó nehézségeket is. Ha tehetjük, inkább fogadjunk örökbe jelképesen egy állatkerti állatot vagy menhelyi kutyát.

Forrás: korkorosgazdasag.hu

A cikk a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával jött létre!