Erdei etikett-avagy hogyan illik viselkedni a természetben?

Erdei etikett-avagy hogyan illik viselkedni a természetben?

Ha szép az idő, sokan indulnak kirándulni a közeli erdőben, vagy népszerű kirándulóhelyeknek. A tömegek megjelenése viszont nem feltétlenül jelent jót természeti kincseinknek. Sajnos nem mindenki tudja, hogyan is illik viselkedni az erdőben, a túrázás kultúrájának színvonala egyre romlik.

De hogyan illik viselkedni túrázás közben és milyen károkat okozhatunk, ha bizonyos szabályokat nem tartunk be? Ezeket szedtük csokorba.

 1. Köszönés és megszólítás

A természetjárók köszönnek egymásnak, ezzel is megtisztelve a másikat, aki az ösvényeket rója. Elfogadott a tegeződés, de az idősebbeket itt is megilleti az udvarias megszólítás. Túrázás során nincs kőbe vésve az, hogy a férfi vagy a nő köszön-e előbb, az viszont igen, hogy a hegyről (fentről) lefelé érkező köszönti előbb a szembejövőt és nem fordítva. Ezzel párhuzamosan viszont az áthaladás elsőbbsége a lentről jövőt illeti, főleg egy szűk szakaszon.

 1. A túrázás közösségi élmény, nem vagy egyedül! 

Azaz, ne legyél a terhére sem a túratársaknak, sem az utastársaknak. A zenehallgatás, kiabálás, hangos beszéd bármilyen zajkeltés nemcsak túratársaink, de az élővilág felé is tiszteletlenség. Mindenkinek jobb, ha a mobilt lenémítod túrázás közben.

 1. Légy türelmes!

Ahányan vagyunk, annyiféle tempóban közlekedünk. Ne sürgesd a túratársakat, hiszen mindenkinek megvan a joga a saját tempójához! Egy földúton ez aligha okoz fennakadást, ám egy keskeny és meredek ösvényen, szűk átjáróban kialakulhatnak torlódások, amit türelemmel jól kezelhetünk.

 1. Haladj a jobb oldalon, előzz balról!

Ha mégis előzni szeretnénk jó tudni, hogy akárcsak az autópályán, az erdei ösvényen is ajánlott követni a “jobbra tarts”-szabályt. Aki viszont előzni szeretne, vegye tudomásul, hogy az előtte haladónak nincs szeme a hátán, tehát érdemes az előzési szándékot kulturáltan jelezni, pláne, ha kerékpárral vagy futva előzné lassan haladó gyalogost vagy kutyást.

 1. Kutyát csak pórázon vigyél!

Akármilyen jólnevelt egy kutya, lehet olyan szituáció, amikor megijed vagy felkelti az érdelődését valami, és póráz nélkül beszalad a sűrűbe. Ez veszélyes lehet a kutyára, a gazdájára és a környező természet számára is, a többi túrázót pedig nagyon zavarja a Buksi után kiabáló gazdi. Még valami: a kutyakakát szedd föl és a zacskót vidd magaddal, ne hagyd az ösvény mellett, és az erdő sűrűjébe se hajítsd el, mert nem odavaló.

 1. Minden esetben tervezd meg a túrát előzetesen,

elektronikusan vagy térképpel a kezedben, hogy tudd pontosan, mire vállalkozol. Csak így lesz esélyed kellő időben indulni és hazaérni, útközben pedig a természetben gyönyörködni. Még ha elsőre bonyolultnak is tűnik, hidd el, van benne logika, amit csak egyszer kell megérteni és máris bennfentes kéktúrázóvá válhatsz!

 1. Ne hagyj nyomot az erdőben!

Sem a megállóhelyeiden, sem a turistaösvényen, de még a fákon sem. Bicskával a fatörzsre vésett üzeneteiddel ugyanis a fa betegségét, későbbi elpusztulását is előidézheted, amikor pedig a turistajelzéseken bátorító üzeneteket, humoros és kevésbé vicces rajzokat, üzeneteket hagysz magad mögött, megzavarod a túratársakat és tönkreteszed a jelzésfestők munkáját. A természetben vendégek vagyunk, viselkedjünk is így!

 1. Vidd haza a szemetedet!

Jogosan kérdezhetnéd: akkor miért van kitéve az erdőben szemetes? Azért célszerű a szemetedet betenni a hátizsákba és hazavinni, mert a lakott településekkel – ellentétben a természeti környezet hulladékgyűjtőivel – nem hetente ürítik az erdőgazdák. A púpozásig megtelt szemetesek tartalmát akár a szél, de nem ritkán az állatok is széthordhatják. A szervesnek ítélt zöldség és gyümölcs hulladékokat se dobd el, hagyd tisztán a talajt! Ha a szemetet hazaviszed, ráadásképpen szelektíven dobod ki, így az ökológiai lábnyomodat is csökkentheted.

 1. Maradj az ösvényen!

Akkor is, ha szelfizésre csábító célpontot látsz, ne hagyd el az ösvényt. Az állatok életterében épp elég terhelés az emberszagú túraútvonal, ne hagyj az állatok számára ijesztő szagnyomokat az érintetlen részeken.

 1. Tartsd tiszteletben a természetet!

Ha magára hagyott állatkölyköket találsz, tudnod kell: nem vetette ki őket a közösség magából és ők sem fordítottak hátat családjuknak. A szülők biztosan vissza fognak térni értük, ezért bármennyire meg akarod menteni a kis őzgidát, ne tedd! Még csak ne is érj hozzá, mert az emberi kéz illata taszítja a szüleit! Gyönyörű vadvirágos rétek várnak majd rád túrázás közben, de ne feledd, ezek a virágok ott élnek, ott őshonosak. Egy jól sikerült vadvirágos fotósokkal szebb és hasznosabb elmék, mint egy kókadt csokor a hátizsákodra kötve!

 1. Ne az erdőben végezd a dolgodat!

Ha már szagnyomoknál tartunk, képzeld el, mennyire fintorogni fognak az erdei állatok, ha odatócsázol egy fa tövébe. Nyilván vannak olyan helyzetek, amikor ez elkerülhetetlen, pláne gyerekkel. A kupacodat viszont tényleg ne hagyd az erdőben, hanem – akárcsak a kutyakakát – szedd össze és vidd magaddal az első kukáig. Esetleg, ha van nálad kislapát, akkor áss egy arasznyi mély gödröt, abba végezd a dolgod, és utána takard be földdel. A művelethez használt papírzsebkendőt vagy vécépapírt is zacskózd be vagy ásd el.

 1. Tűzgyújtás az erdőben

Nagyon fontos tudnivaló, hogy csak az arra kijelölt helyen gyújthatsz tüzet, és csak akkor, ha épp nincs tűzgyújtási tilalom érvényben. Ez utóbbiról naprakész tájékoztatást a NÉBIH és a Katasztrófavédelem honlapjain találhatsz. Amikor tüzet raksz, az elhullott ágakat és gallyakat használd fel, és soha ne hagyj tüzet őrizetlenül! Amikor távoznál a helyszínről, gondoskodj arról, hogy ne maradjon ott izzó parázs!

+1 TIPP: Legyél látható!

Mindenképpen legyen a hátizsákodban egy sárga mellény. Hasznos, ha sötétedés utánra érnél csak vissza lakott településre, de akkor is, ha eltévednél, mert a keresés során messziről ki lehet szúrni. Ne feledd, hogy akárkivel történhet baleset (pl. kimegy a bokája), amikor feltétlenül szükséges, hogy mielőbb megtalálják az illetőt.

A fentieket végigolvasva egy civilizált, természetszerető embernek egyik előírás sem okozhat komoly fennakadást. Összességében semmi másról nem szól a természetjárás során elvárható viselkedéskultúra, mint némi odafigyelésről és felelősségvállalásról. Jó túrázást kívánunk!

Bihari Bernadett Luca

Forrás: Turistamagazin

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Erdei etikett-avagy hogyan illik viselkedni a természetben?

Oszd meg a Facebook-on!

Erdei etikett-avagy hogyan illik viselkedni a természetben?

Oszd meg a Facebook-on!

X