Ha szeretsz, nem etetsz!- mindent a madáretetésről

Az alapvetően jó szándékú emberek általában nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Éppen ezért ennek – bármennyire nem szeretnénk ezt hallani – semmi köze a madarak segítéséhez, éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat!

Amikor télen az énekesmadarakat etetjük, az is főleg a mi szórakozásunkról szól, nem madarak igényéről. Kényelmes nekik, nekünk pedig jó, mert szép madarakat tudunk megfigyelni a környezetünkben. A különbség az, hogy azzal nem teszünk rosszat, mert a természetes táplálékukat utánozzuk azzal, hogy magokat, állati zsiradékot és gyümölcsöket adunk nekik.

Azonban előszeretettel etetjük kenyérrel és a pattogatott kukoricával a vízimadarakat, amik nem természetes táplálékuk. A kenyérrel etetés káros, megbetegítheti őket, mivel  főleg friss, zöld növényeket esznek, hínárt, a parton fűféléket és apró kétéltűeket, rovarokat.

Angyalszárny-betegség Forrás: Borsodhír

A vízimadaraknak a kenyér nem csak fulladásveszélyest rejt, hanem gyomor- és bélgyulladást okozhat, és ún. angyalszárny-betegségük alakulhat ki. Árt a csontozatuknak, olyannyira, hogy egy idő után már nem tudnak repülni. Ráadásul a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést is, és egy kemény télen, amikor hosszú időre befagynak a vizek, madarak százai pusztulnak el emiatt.

További gondot jelent, hogy a madarak összecsoportosulnak ott, ahol etetik őket, ez pedig konfliktushoz is vezet, mert azokon a helyeken többet piszkítanak, ami fertőzés forrása is lehet, mivel a hattyúk terjesztik a madárinfluenzát.

A hattyú szép madár, de tájidegen és a viselkedése is elég barátságtalan, más madarakkal éppúgy, mint az emberekkel.

Költési időszakban és amikor védik a fiókáikat, rendkívül veszélyesek. Amúgy is agresszíven támadnak, ha a területükről van szó, de ilyenkor még az embernek is nekimennek. Egy bütykös hattyú pedig 10-15 kiló is lehet, így képes komoly sérülést okozni. Magyarországon eddig csak kutyákat támadtak meg a parton és néhány gumicsónak bánta, de Ausztriában kerültek már emberek is kórházba hattyútámadás okozta sérülések miatt.

Meg kell értenünk, hogy a vadon élő állatoknak nem a “szeretetünkre”, hanem értő, a saját szabályaik szerint élni hagyó, szemlélődő tiszteletünkre van, lenne szükségük! Éppen ezért a vízimadarak esetében a soha, sehol, semmivel ne etessük őket alapelv betartása jelenti a legjobb, az állatok érdekeit leginkább szem előtt tartó magatartást.

És mi a helyzet a kerti madarakkal?

Ha mindenképp szeretnénk gondoskodni kerti barátainkról, érdemes betartani néhány szabályt, hogy ne ártsunk a számukra:

  • Ha elkezdjük, akkor folyamatosan etessük a madarak, mert számítanak erre, és máshol nem találnak megfelelő mennyiségű természetes táplálékot
  • Az etetőbe olajos magvakat, vagyis fekete ipari napraforgót érdemes tenni, ebbe pedig bele lehet keverni apró szemű kölest.
  • Emellett az ágakra felszúrt almákból is esznek a madarak, illetve érdemes állati zsiradékot kitenni.
  • Az üzletekben kapható madáretetők tökéletesen megfelelnek a célnak, de elhelyezésünknél körültekintően kell eljárnod. Olyan helyre érdemes tenni, ahol a macskák nem érhetik el. Ha felakasztod valahova, ügyelj rá, hogy kellő távolságban legyen a fáktól. Ha pedig egy fát választasz, tegyél gallért a törzsére, hogy ne tudjanak felmászni rá a macskák.
  • A földre hulló eleség szintén veszélyes helyzetet teremthet. A madarak onnan is felcsipegetik a magokat, ám közben védtelenné válnak a portyázó macskákkal szemben. A madáretetőt ezért úgy helyezd el, hogy ne legyenek bokrok vagy más búvóhelyek a közelben, ahol meglapulhatnak a macskák.

Az itatásról se feledkezz meg

A fagyok idején a madarak számára nehézséget jelenthet, hogy megfelelő mennyiségű folyadékhoz jussanak, ezért itatásuk is fontos. A madármentő szerint, ha egy liter vízhez egy köbcenti cukrot adsz, lassabban fog megfagyni, ráadásul védenceid némi extra energiához juthatnak belőle. Hasonló eredményt érhetsz el úgy is, ha két téglára egy járólapot, csempét vagy cserép virágalátétet helyezel, majd alul meggyújtasz egy mécsest.

Forrás: Fióka és madármentés

 

Bihari Bernadett Luca

Forrás: mme.hu, agraroldal.hu , hvg.hu

A cikk a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával jött létre!