Így éltem meg húsevőként a Veganuárt

Az Instagram sztorikat böngészve láttam meg a hirdetést, amiben a Prove.hu vegán oldal népszerűsítette a Veganuár kihívást. Egyből felkeltette az érdeklődésem, mivel alapvetően szeretem az állatokat, és mindig is rosszul éreztem magam, főleg egy édes állatos videó után, hogy megeszem őket, ezért belevágtam január első hétfőjével az életmódba.

Mi az a Veganuár?

A kezdeményezés a tengerentúlon született, és a lényege, hogy 1 hónapon keresztül kipróbálhatunk egy teljesen más életmódot, amiben elhagyjuk – elsősorban az étrendünkből – az állati eredetű termékeket. A kihívás január 1-jén indul, de bármikor lehet csatlakozni hozzá. A cél, hogy megmutassák, a vegán élet nem a lemondásokról és az önsanyargatásról szól, hanem a finom ételekről, amelyekhez nincs szükség óriási telepekre és vágóhidakra.

Így kezdtem neki a kihívásnak

Nem volt ismeretlen számomra a vegánság, mivel több ilyen életmódot követő barátom van, illetve Antal Éva youtuber csatornáját is előszeretettel nézem. Így nem kellett a sötétben tapogatóznom, receptek terén azonban jól jött a segítség. Eért beléptem egy Facebook csoportba, ahol recepteket osztanak meg egymással a tagok, és elkezdtem követni több magyar és külföldi oldalt is az Instagramon, valamint feliratkoztam a Prove.hu vegán témákkal foglalkozó oldal hírlevelére, és már nem is voltam annyira elveszve.

Következő lépésként a boltban beszereztem az „alapdarabokat”, mint például zöldségeket, bab és egyéb hüvelyesek konzervjét, sőt mireliteket is, hogy ha nincs időm főzni se haljak éhen.

A Veganuár első receptje (saját fotó)

Az első recept, amit megfőztem, egy curry-s csicseriborsó ragu volt, és nem is sikerült olyan rosszul!

A következő napokat szintén próbáltam változatossá tenni, és sokszor készítettem el húsos ételek húsmentes verzióját. Nekiálltam a kedvenc rámen levesemnek kacsahús nélkül, főztem édes-savanyú csirkét csirke nélkül, de pörköltet is, amelynek marha helyett gomba volt a fő összetevője.

Vegán édes-savanyú csirke (saját fotó)

Fontos, hogy a húsmentes étel nem egyenlő az egészségessel, emiatt sokszor becsúszott a pizza és hamburger is a menüsorban, de igyekeztem hangsúlyt fektetni a zöldségekre. A szóját, amennyire lehet, kerültem, mivel nem rajongok az ízéért. Emiatt nálam a tofu, mint húshelyettesítő nem játszott szerepet –  a füstölt verzióval ugyan tettem kísérletet, de számomra nem volt szalonna íze.

A vegán „Szent Grál”

Így neveztem el azt a húspótlót, amire az egyik élelmiszerboltban találtam rá. A Next level darált „hússal” sikerült szinte ugyanúgy étkeznem, mint a Veganuár előtt. Kinézetre és állagra teljesen megegyezik a húséval, ízre már hagy némi kívánnivalót maga után, de megfelelő fűzerezés mellett minden húsos ételben megállta a helyét. A termék fő összetevője a csiperkegomba, a kellemes, rózsaszín színét a cékla adja, és persze a füstaroma is emeli az ízélményét.

forrás: lidl.hu

A másik termék, ami sokat segített a kihívásban, egy növényi alapú tejföl a dr.Oetkertől, ami állagra, ha nem is, de legalább ízre emlékeztet a tejfölére. Sajnos azonban nem minden áruházban kaphatóak kifejezetten növényalapú késztermékek, nekem egyedül a Lidl-ben sikerült beszereznem ilyeneket, például hamburgert, pizzát, burritot, csirkefalatokat és rántott hús-szerűséget.

Tapasztalataim a Veganuárról

Eltelt egy hónap és nem mondom, hogy könnyű volt, de halálosnak sem nevezném. Persze minden fejben dől el. A hús még nem is volt problémás, mivel alapból nem vagyok az a „húst-hússal” típus, de azért néha hiányzott egy jó rántott hús. A tojás már annál inkább volt kihívás, mivel nagyon sok termék alapösszetevője, és előfordult, hogy ilyen terméket vettem le a polcról, így ebből a szempontból csaltam. Bevallom, sokszor sóvárogtam hús után, főleg mikor elhaladtam a sültcsirkés pult mellett.

A pénztárcám viszont megérezte a dolgot. Habár igaz, hogy  “a hús drága mulatság”, de a húspótló és egyéb vegán termékek (növényi tej, növényi joghurt, növényi sajt, mirelit áruk) kétszer, sőt néha háromszor annyiba kerülnek, mint állati eredetű társaik. Míg egy kiló darált sertéshús 1598 Ft , addig vegán verziójából ugyanez a mennyiség 4360 Ft-ba kerül (forrás:Lidl).

Ami a testemet illeti, nem vettem észre túl sok változást, bár ennyi idő nem is feltétlenül elég ahhoz, hogy bármit is érezzek. Egy zavaró mellékhatás, amit tapasztaltam, az a puffadás, sőt, kellemetlen szagokat eregettem! Ezt javarészt a hüvelyesek, elsősorban a bab okozza, ami remek fehérjeforrás.

Amiben fejlődtem és a Veganuár segített, hogy tájékozottabb lettem a témában. Elkezdtem olvasni a tej -és húsipar sötétebb oldalairól, videókat néztem, és őszintén nem tetszett, amit láttam.

Amit tanultam a tejiparról:

  • A tejtermékek előállítása rengeteg vizet és földterületet igényel, és az egyik fő okozója az emberi tevékenység által kibocsátott üvegházhatású gázoknak.
  • A tejipar egy állandó körforgáson alapul: az állatok mesterséges megtermékenyítése, borjaik elrablása, felhizlalás, fejés és végül levágás.
  • A tehenek hetekig is bőghetnek, miután elveszik tőlük a borjaikat, ugyanis rendkívül erős köteléket ápolnak utódjaikkal, akárcsak az ember.
  • Minden tejiparban lévő állat előbb-utóbb a húsiparba kerül, még Magyarországon is.
  • Ahhoz, hogy a több milliárd fogyasztó tejtermékekhez jusson, nagyipari állattartásra van szükség, ám ez minden esetben szisztematikus kegyetlenséggel jár.
  • A növényi alapú tejek széles választéka kevesebb ökológiai lábnyommal jár és bárki számára ízletes, egészséges alternatíva lehet az állati tejek helyett.
  • Az emberiség 65-70%-a nem képes megemészteni az állati eredetű tejeket, hasi panaszokat vagy csontritkulást okozhat a tejfogyasztás.
  • Nincs olyan tápanyag az állati eredetű tejekben, amit ne lehetne más, növényi alapú ételből vagy italból pótolni.

Imádom a malacokat, a teheneket, de közben ételként is fogyasztottam őket, ami miatt szörnyen éreztem magam. Most viszont bűntudat nélkül néztem aranyos kismalacokról, csirkékről és tehenekről videókat.

Fogom-e folytatni az életmódot?

Bár remek volt kipróbálni és végigcsinálni a kihívást, már visszatértem az előző étrendemhez, viszont úgy döntöttem, hogy a jövőben lényegesen kevesebb húst szeretnék enni. Tejtermékeket eddig sem fogyasztottam annyira, azonban a tojást és a mézet biztosan nem hagyom el. Mindent összevetve sokat adott ez az egy hónap, új szemszögből látom az élelmiszeripart, és mindenkit csak arra tudok bíztatni, hogy próbálja ki a vegán életmódot, hiszen egy hónap nem a világ vége!

Felhasznált források: https://trove.hu/ , https://www.lidl.hu/hu

Bihari Bernadett Luca

A cikk a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával jött létre!