Így fesztiválozz Ökosan!

A koronavírus járványnak köszönhetően az elmúlt két évben nem igazán volt lehetősége a fiataloknak a szórakozásra, azonban az idei nyáron megnyitották kapuikat a legismertebb fesztiválok, mint például a Balaton Sound , + B My Lake, EFOTT, Campus és a Sziget Fesztivál. Az utóbbi egy fenntarthatósági tervet is kidolgozott a 2020 és 2024 közötti időszakra. Ha érdekel a környezettudatosság és szeretnél a következő fesztiválodon környezetbarátabb módon bulizni, akkor ezeket javasoljuk neked!

  1. Étkezz tudatosan!

Fontos, hogy előre megtervezd mit és mennyit fogsz enni , hogy elkerüld a pazarlást. Ezért ha a Szigeten jársz, keresd fel a Mamma Earth Eatery névvel ellátott vendéglátó helyeket, ahol fenntartható kínálatot biztosítanak mindenki számára, lehet az vegán, vegetáriánus, vagy húsimádó.

Forrás: 24.hu
Forrás: 24.hu
  1. Gyűjts szelektíven!

Sablon mondat, de annál inkább nélkülözhetetlenebb a Földünkre tekintve.
Ha bármilyen újrahasznosítható dolog van nálad – legyen az csokis papír vagy egy kólásflakon, ne dobd el, hagyd ott a színpadnál vagy a sátradnál, hanem dobd bele az erre kijelölt szelektívkukába. Kis lépés, de hogyha már erre is figyelsz, sokkal többet tettél a Bolygónkért mint gondolnád!

  1. Használd az ivóvíz pontokat!Ha esetleg fogytán van az innivalód, és nem szeretnél minden ötödik percben új üdítőt venni (ami valljuk be egy idő után se nem pénztárcabarát, se nem igazán öko a műanyagpalack miatt), akkor nem kell megijedned, ugyanis könnyen újra tudod tölteni a kulacsodat vagy az üvegedet friss ivóvízzel, és mindnyájan tudjuk, hogy nincs is jobb a friss, hideg víznél!

4. Válaszd az alacsony kibocsátású közlekedést!

Mivel rengeteg külföldi látogat a fesztiválra, és a legtöbbjük repülőgéppel érkezik, ezért a Sziget CO2 kibocsátásáért 80%-ban a repülőgépes utak felelnek.
Ha csapatban érkeztek, akkor döntsetek a vasúti közlekedés mellett – ami a környezettudatosabb közlekedés egyik alternatívája -, ezáltal tesztek a környezetért és unatkozni sem fogtok. Egy jó kis vonatút, remek társasággal mindig izgalmas!

  1. Gyere biciklivel!Ha Budapest környékén vagy a belvárosban laksz, előnyös ha bringával vagy bármilyen tömegközlekedési eszköz használatával teszed meg a Fesztiválhoz vezető utat! Ezúton is véded a környezetet, továbbá megmozgatod a tested, így majd a fesztiválon fitten és üdén tudsz tombolni a jobbnál jobb koncerteken!

+1 Tudtad, hogy már fát is tudsz ’’venni’’ és elültetni a Szigeten?

Ennek köszönhetően csökkentheted az ökológiai lábnyomodat, ugyanis egy növésben lévő fa kb. 25 kg szén-dioxidot köt meg egy évben. Menő, nem igaz?

De ez még nem minden! Egyéb hasznos információt találsz itt, ha még inkább el szeretnél merülni ebben a célszerű sőt, nagyszerű kezdeményezésben.

Kiemelt képek forrása: https://szigetfestival.com/hu/

 

Fáber Fruzsina

A cikk a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával jött létre!