Klímaválság – Te mit teszel a jövő generációiért?

Klímaválság – Te mit teszel a jövő generációiért?

#climateofchange projekt a klímaváltozásról – a változtatások időszerűségéről   

A #climateOfChange nemzetközi kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire és Európa-szerte cselekvésre ösztönözze azokat, akik szívükön viselik Földünk és a jövő generációk sorsát. A 13 országban zajló kampányt Magyarországon az idén 25 éves Baptista Szeretetszolgálat képviseli. 

2021 év elején került megrendezésre a hazai #ClimateOfChange vitaverseny, melynek Pan-Európai döntője 2021.november 09-13 között kerül megrendezésre Brüsszelben, ahol egy középiskolás (Engame Agadémia) és egy egyetemista (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) csapat képviseli majd hazánkat.  A  legjobb 26  fiatal vitázó a jövő év tavaszán részt vehet, és első kézből megtapasztalhatja, a klímaválságnak kitett országokban (Guatemala, Kambodzsa, Kenya, Szenegál) élő emberek aktuális problémáit.

A  projekt a klímaválság hatásainak számos egyéb részletére a globális klímavészhelyzetre is felhívja a figyelmet, ami nem csupán környezeti válságként értelmezendő, de társadalmi krízisként is.

A klímaváltozás által érintett emberek az egészségkárosodás mellett a tulajdonukat is elveszíthetik, visszafizethetetlen adósságcsapdába kényszerülhetnek, és a tisztességes megélhetésük is veszélybe kerül a saját hazájukban, otthonukban. Egyesek a környező országokba vándorolnak, kisebb csoportok pedig messzebbre, a világ fejlettebb régióiba indulnak. A kényszervándorlás gyakran az emberek kizsákmányolásához vezet.

Újra kell gondolnunk a rendszert! Olyan rendszerre van szükségünk, amely a gazdasági és szociális nézőpontokat a politikai és egyéni döntéshozatal középpontjába helyezi. Egy igazságos átmenet segíthet abban, hogy egy jobb világot építsünk az emberiségnek és a bolygónknak. Az igazságos átmenet elérhető lehet a megfelelő irányelvek bevezetésével, melyeket a #climateofchange projekt a zászlajára tűzött.

De melyek ezek?

  • A globális felmelegedési ráta 1,5 Celsius fok alatt tartása, az EU klímasemlegesség 2040-re való elérése;
  • Olyan gondoskodó és szociálisan érzékeny rendszerek kiépítése, amely megfelelő színvonalú juttatás nyújt a társadalom legalján elhelyezkedő rászorúló rétegeknek;
  • A javaslat többek között felhívja az Európai Uniónak és tagállamainak a figyelmét arra, hogy hozzanak létre a legnagyobb gazdasági szereplők bevonásával pénzügyi alapokat, melyeken keresztül támogatni tudják a klímaváltozás hatásaiból eredő károkat vagy veszteségeket, legfőképpen az azoknak legjobban kitett emberek kárainak enyhítésére.

Végezetül, de nem utólsó sorban a program felhívja a figyelmet a fiatalok fontos szerepére, mert ők a legveszélyeztetettebbek, de egyben a változás elősegítésének legfontosabb ügynökei is. A #ClimateOfChange célja hogy informálja, támogassa és a fenti programokon keresztül felerősítse a fiatalok hangját, akik támogatják a változást.

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,023KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Klímaválság – Te mit teszel a jövő generációiért?

Oszd meg a Facebook-on!

Klímaválság – Te mit teszel a jövő generációiért?

Oszd meg a Facebook-on!

X