Környezettudatos ajándékötletek karácsonyra

Az esetek döntő többségében a pénztárcánk nagysága határozza meg az ajándékunk milyenségét, minőségét. Ennek ellenére jó hír, hogy a környezettudatos karácsonyi ötletek között szép számmal vannak pénztárcakímélő megoldások is.

Ajándékozzunk időt!

Talán ez a legegyszerűbb és egyben a legnagyszerűbb, amikor a mai rohanó világunkban az ajándékunk nem más, minthogy több időt szentelünk egymásra, családtagjainkra, barátainkra. A közös együtt töltött időt megfizethetetlen, igazi ajándék, amire mindig emlékezni fogunk.

Ajándékozzunk élményt!

A karácsonynak nem csak a fa alá rejtett ajándékokról és rengeteg ételről kell szólnia! Az élmény a lényeg. Ez persze minden ember számára mást jelent – rokonlátogatás, adakozás a rászorulóknak, kirándulás, séta a természetben, stb. Senki nem fog arra emlékezni, hogy milyen kozmetikumot kapott, inkább arra, hogy kivel töltötte az ünnepeket.

Készítsünk saját kezűleg ajándékot!

Abban a korban, amikor mindent nagy mennyiségben gyártanak, ott felértékelődnek a kézzel készült tárgyak. Gondolkozzunk el, hogy nem tudnának-e saját készítésű ajándékot gyártani. Ezzel pénzt és időt is spórolhatunk, és még a kreatívitásunk is fejlődni fog, amellett, hogy hulladékból újrahasznosítással is elkészíthetjük ajándékokat. Az sem baj, ha nem megy. Kereshetünk egy közelben lévő kézművest, ahol rendelhetünk kézzel készült ékszereket, lakáskiegészítőket, ruhákat, élelmiszereket, bútorokat és sok mást.

De ha mégis vásárlásra adnánk inkább a fejünket, íme néhány praktikus és zöld ajándékötlet:

Adjunk környezettudatos tárgyi ajándékot!

Ha mégis új termék vásárlására adjuk a fejünket, célszerű minden esetben környezetttudatos és fenntartható termékeket választanunk ajándéknak.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a termék hiteles ökocímkével rendelkezzen. A Szebenyi Péterrel készült Zöldre mosás-környezetbarátnak álcázva című cikkünkből kiderült, hogy egyes cégek az úgynevezett „greenwashing” káros PR-marketing eszközével zöldre festik a termékeiket, szolgáltatásaikat, amikor azok valójában nem is azok, ezzel átverve, megvezetve a környezettudatos vásárlókat.

A használt nem jelent rosszat.

Hazánkban még sokan nem szoktak hozzá a használt dolgok vásárlásához – ez inkább külföldön kezd divattá válni. Egy használt ajándék vásárlása nem jelenti azt, hogy a másik kevésbé lenne fontos a számunkra. Csupán annyit jelent, hogy amire valakinek már nem volt szüksége, az most máshol újra kihasználhatóvá válik, legyen szó ékszerekről, bútorokról, régiségekről, vagy hangszerekről.

És ha már az ajándékokról ejtettünk szót, érdemes a csomagolásról is beszélnünk, hiszen a kettő összetartozik, főleg karácsonykor.

Ne használjanak túl sok csomagolópapírt, mivel műanyagot is tartalmaz, ezért nem lehet könnyen újrahasznosítani. Próbáljunk meg helyete valami mást használni a csomagolásra. Ha tehetjük, válasszuk inkább az ajándéktáskát, amit később az ajándékozott is felhasználhat. Amennyiben szeretünk csomagolni, íme néhány környezetbarát változata:

Egyedire festett csomagolás

Az írószer boltokban vagy akár a postán is lehet kapni klasszikus, barna csomagolópapírt. Olcsó, praktikus, és napjainkban már kifejezetten a trendi kategóriába tartozik. Mivel papír, ezért teljes mértékben környezetbarát, könnyen lebomlik. Az egyediség miatt sem kell aggódnunk, hiszen pár tubus tempera segítségével személyes dekorációt készíthetünk rá. Például festhetünk rá téli, havas látképet, vagy a temperába mártott kézlenyomatunkkal is dekorálhatjuk.

Csomagolás használt ruhákból

A ruhaipar óriási mértékű hulladékmennyiségért felelős, ezért ahelyett, hogy kidobnánk a régi, kinyúlt darabokat, használjuk fel a karácsonyi ajándékok csomagolásánál. Szabjuk úgy a ruhadarabokat, hogy négyzet vagy téglalap formát kapjunk, majd lássunk neki a dekorálásnak: textilfestékkel vagy nyomdával egyedi díszítést készíthetünk. Az egyszerűség kedvéért gyártsunk pár sablont, például csillagformát vagy karácsonyfa formát, így biztosan szép, precíz lesz a végeredmény. A csomagolás rögzítésééhez használjunk zsineget vagy dekorszalagot.

Csomagolás kendőből

Ha szeretnénk elegáns, mégis környezetbarát csomagolást használni idén, szerezzünk be mintás kendőket. Bár nem bomlanak le könnyen és költeni is kell rájuk, az ajándékozott is továbbadhatja, hiszen rengetegszer fel lehet használni, akár éveken keresztül.

Újságpapír csomagolás

Ezzel a trenddel már évekkel ezelőtt találkozhatunk, és még mindig nagyon divatos megoldás. A karácsonyi ajándékot becsomagolhatjuk régi könyvek oldalaival vagy akár újságpapírral. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen megosztó vagy alkalomhoz nem illő szöveg az oldalakon. Ha elegáns végeredményt szeretnénk, törekedjünk fekete-fehér papírok használatára. Dekorálhatjuk masnival vagy díszszalaggal.

Minimalista barna csomagolópapír

Az írószerekben kapható barna csomagolópapír nem véletlenül éli második virágkorát, hiszen minimalista, rusztikus dekorációhoz kiváló választás. Ha nem szeretnénk festéssel bajlódni, ahogy az első tippben írtuk, akkor csak kössük át zsineggel, és dekoráljuk fenyőággal, tobozzal vagy bármilyen karácsonyi jelképpel.

Bihari Bernadett Luca

A cikk a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával jött létre!