ÖkosHázak: magyarok az élen

ÖkosHázak: magyarok az élen

A 21. század egyik legégetőbb kérdése a klímaváltozás. Az életünk minden területére hatással van, nincs ez másképpen az építészetben sem. Egyre inkább elterjedtek az ökoházak, avagy a környezetbarát otthonok. És ebben mi magyarok az élen járunk, köszönhető a Pécsi Tudományegyetem hallgatói csapatának, akik mintaházukkal nemzetközi építészeti díjat nyertek.

De mitől lesz Öko egy ház?

Az ökoházak legfőképp megújuló energiával működnek, ebben segít a Nap, a szél és a víz energiája. Fontos, hogy az építésük során semmilyen környezetre káros anyag nem kerül felhasználásra, és az alapanyagok is természetesek vagy újrahasznosított elemekből készülnek. Ezért előállításuk sokkal olcsóbb, mintha égetett agyagtéglából vagy betonból lennének. A teljesen hőszigetelt házak ezáltal pedig segítenek a természet megóvásában, és a költségek csökkentésében.

Az egyik kategória, ami  környezettudatos életet biztosít a passzív házak, amik nem rendelkeznek a hagyományos fűtési rendszerekkel, és csökkentett energiát használnak. A bennük kialakított rendszer úgy működik, hogy kicseréli a már használt levegőt.

Ezzel szemben a másik kategóriába tartozó, úgynevezett aktív házak a napelemek és egyéb természeti erőforrások segítségével plusz energiát termelnek. Környezeti szempontól az alapanyagok visszaforgathatók és újrahasznosíthatóak, ha az épület később lebontásra kerülne.

Magyar sikerek

Magyar vonatkozást is találhatunk ezen a területen, ugyanis a Solar Decathlon műszaki egyetemek között zajló, nemzetközi építőipari versenyén idén egyetlen magyar résztvevőként indultak a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának hallgatói, Lungs of the City Team (A város tüdeje) nevű csapata.

Céljuk egy környezetpozitív, fenntartható és energiatakarékos ház alkotása volt. Kívül és belül is törekedtek az újrahasznosított anyagok és bútorok használatára.

Munkájukat számos magyar cég segítette, például a MAKÉSZ (Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatos Szövetsége), vagy a HuGBC (Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete).

Első körben az épületet Pécsen építették meg, majd szétszedték, és darabokban szállították a verseny helyszínére, Németországba. A helyszínen 14 nap állt rendelkezésre a minthaház újbóli összeszerelésére.

A versenyépület homlokzata káros anyagokat kizáró, zöld felülettel lett borítva. Benne található napelem, napkollektor és víztisztító is. A környezetbarát otthon bútorai, falai mind újrahasznosított alapanyagokból készültek. Építés és bontás esetén sem fogja szennyezni a környezetét, ugyanis nem termel ki szén-dioxidot folyamatok során.

A környezetbarát otthon végül elnyerte a Solar Decathlon Emberközpontú belsőépítészeti díját, és bekerült nyolc otthon közé, melyek Németországban a Wuppertali Fenntarthatósági Miniparkban lesznek kiállítva három évig, és csak ezt követően kerül vissza Pécsre a magyar ház is.

A projektről videóban  Dr.Kondor Tamás, a kar általános dékánhelyettese, a projekt szakmai vezetője beszél bővebben, ami a Pécsi Tudományegyetem YouTube csatornáján tekinthető meg.

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

ÖkosHázak: magyarok az élen

Oszd meg a Facebook-on!

ÖkosHázak: magyarok az élen

Oszd meg a Facebook-on!

X