A csöndesek elfolynak, elnémulnak, a hangosak mindörökké hallhatók

2020. januárjában járunk. Marton Alexander Artúr épp egy gimnáziumi órán ül, ám figyelme belső gondolatai felé fordul. Ekkortájt Artúr intenzív érzéséket él át, ám úgy látja, hogy nincs olyan barát vagy családtag a közelében, akivel igazán őszintén meg tudná osztani ezeket. Hanyagság, kirekesztés, nemtörődömség ezek zajlódnak benne. Mindenki rá lett a boldogságra, ki örök barát, ki szeretett lelkitárs szeméjében, ám ő kirekesztettnek érzi magát. Így megszületik benne a döntés, hogy verseket fog írni, melyekkel ki tudja fejezni végre a világ felé gondolatait.

Artúr számára nem ez volt az első találkozás valamilyen művészeti területtel. 2017 nyarán az akkor 13 éves fiú saját bevallása szerint „nagyon unatkozott”, úgyhogy augusztusban amatőr filmeket kezdett készíteni. Időbe telt, mire igazán ráérzett az ízére. 2020-ba már tízperces filmeket forgatott, melyek rendelkeztek saját forgatókönyvvel is. A filmezés végül viszont abbamaradt, ám a művészet az élete részévé vált.

Eleinte, vagyis 2020-ban négy verset szerzett. 2021-ben írta meg az első novelláit, januárban „A hallhatatlan”-t, augusztusban a „Volt egyszer egy háború…” címűt. 2022-ben pedig nagy elánnal elkészítette a „Mojzli, a kabalaállat”-ot, mely első kisregénye volt. A költészetet se hagyta annyiban. Nagyjából 20 verset írt idén, és gyűlik, ahogy neki jól esik. Mindamellett ezen a nyáron kezdett el külföldi költőket fordítani, a maga szabados módján, miután beleolvasott H.P. Lovecraft verseibe. Ezeknek nem nagyon találta magyar lenyomatait, ezért kihívásként maga kezdte megcsinálni. Jelenleg öt fordítása elérhető, amelyek közt nem csak Lovecraft fedezhető fel. Kezdetben katartikus élmények hatására írt, terápiás jelleggel, mostanra viszont már nincs erre szükség. „Megelevenednek a képek és írom, ahogy csak tudom.”

Irodalmi szinten nincs kedvenc zsánere, más dolgok számítanak neki. Egyrészt szempont a szórakozás és szórakoztatás, ám nem az, amit az átlag kedvel, hogy humor minden mennyiségben, plusz egy kis szitkozódás. Őt leginkább az érdekfeszítő történetvezetés, meglepettség fogja meg. Másrészt pedig azokat a történeteket tarja igazán jónak,
ahol a cselekmény során érzelmi mélységgel és megérthető, sokkoldalú karakterekkel
találkozhatnak az olvasók. Saját alkotásainál is ezeket a szempontokat próbálja szem előtt
tartani. Írói célja „inspirálni, írásra ösztönözni másokat”.  Ez az a cél, vagy inkább eszme, ami Artúrt motiválja a folytatásra, nem pedig a személyes dicsőség.Azokat a történeteket tarja igazán jónak, ahol „a cselekmény során érzelmi mélységgel és megérthető, sokoldalú karakterekkel találkozhatnak az olvasók”.

Meglátása szerint az a leginkább fontos számára, hogy egy problémát bemutasson egy mű. „A lényeg, hogy rávilágítson, mondja ki, és ne kerülje a forró kását. Ugyanakkor fontos a megoldás prezentálása, hogy hogyan lehetne ezen az akadályon felülkerekedni, kitörni belőle” – fogalmazott Artúr. Lényeges lehet bizonyos élethelyzetek és látásmódok bemutatása is a művész aspektusában, esetében a különcség, kívülállóság kérdése jelenik meg visszatérő elemként. Viszont mit is jelent számára a különcség? Miben más szerinte egy kirekesztett ember gondolkodásmódja? „Egy különc valamilyen módon kilóg ebből a robotgépezetből. Néhol a körülmények kényszerítik őt, de máshol ő nem akar egy társadalmi szerepkörbe beolvadni, egyhangú életbe beállni. Más úton szeretne haladni, és több akar lenni, mint az átlag.”

Kedvenc költője sokáig József Attila volt, ám az utóbbi időben Radnóti Miklós köti le jobban.
Mellettük pedig Petőfi Sándor egyes írásait is szereti. Hármukat tekinti költői példaképnek.

Saját művei közül három verset emel ki, melyekre igazán büszke, ezek a „Fény a sötétségben”, a „Volt egy gitár”, valamint az „Amikor a szél elcsendesedik” címekre hallgatnak, és megtalálhatóak Artúr nemrég indított blogján. Ennek elindítása nagy lépés volt számára, hiszen alapvetően introvertált személyiséggel rendelkezik, ami sokáig visszafogta abban, hogy írásait a világ elé tárja.

Kezdetben katartikus élmények hatására írt, terápiás jelleggel, mostanra viszont már nincs
erre szükség. „Megelevenednek a képek és írom, ahogy csak tudom.”

Pályaválasztás kapcsán kisebb dilemmába keveredett, mivel egyrészt szeretne a jövőben is a költészettel foglalkozni, másrészt viszont a programozás is érdekli, ennek megfelelően informatikát és matematikát jelölt meg fakultációs tantárgyként. Ugyanakkor nem zárja ki, hogy a jövőben is művészettel foglalkozzon. Érdemes lenne, mivel van hozzá tehetsége.

Marton Artúr blogját ezen a linken találod: https://martonartur1.webnode.hu/

(Oláh Szabolcs)

A Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete „DUE Tallózó ismeretterjesztő ifjúsági magazin – tehetségsegítő és -fejlesztő program diákmédiásokkal” címmel, NTP-LAP-22-0003 kódszámon 2022.07.01. és 2023.06.30. között tehetséggondozó programot valósít meg a Nemzeti Tehetség Program, Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint az Emberi Erőforráskezelő 2.000.000 Ft-os támogatásával.