Fábián Balázs: Ez a kilenc év tett azzá, aki vagyok

Fábián Balázs, fehérgyarmati úszó, a tavalyi országos diákolimpián korcsoportjában aranyérmet szerzett 100 méteres hátúszásban. Balázs, ikertestvérével együtt, 6 éves korában kezdett úszással foglalkozni, szülei hatására, ekkor még elsősorban egészségügyi okok miatt.

Elmondása szerint kezdetben csak hobbiként tekintett a sportágra, majd ahogy a rendszeres edzésekkel egyre jobban fejlődött a teljesítménye, elgondolkodott azon, hogy versenyszerűen is űzhetné az úszást, ám első megmérettetésén sajnos nem tudott részt venni, nem indult gördülékenyen a versenyzés.

„A testvéremmel sosem voltak komolyabb nézeteltéréseink, inkább csak egészséges testvéri rivalizálás van közöttünk” – mondta. Egymást motiválják arra, hogy minél jobbak legyenek a mindkettejük által szeretett sportágban. Közösen hoznak meg minden döntést, mondhatni ugyanazon az úton járnak.

A hátúszásra leginkább egy genetikai adottság miatt esett a választása, mert kiderült, Balázsnak nagyon jó a vízfekvése, ami a hátúszásban egy nagy előnynek számít. Testvére fizikálisan erősebb, mint ő, ezért az ő úszásneme inkább a gyorsúszás, de mivel felkészülése során szükséges egy úszó, aki húzza őt és motiválja, ezért testvére is elkezdett hátúszással foglalkozni és Balázs elmondása szerint már neki is nagyon jól megy ez az úszásnem.

Két évig az úszás mellett párhuzamosan kézilabdázott is, ami, elmondása szerint nem volt könnyű. „Egy héten sokszor egybeestek az edzések, ezért választanom kellett, hogy melyikre megyek el, így egy idő után felhagytam a kézilabdával. Nagyon nehezen tudok veszíteni. Rájöttem, hogy az úszásban csak magamat okolhatom a hibák miatt, a kézilabda ezzel szemben ennél összetettebb, mivel ez egy csapatsport, ezért nem lehet csak egy embert okolni az esetleges hibákért. Az úszásban jobban ki tudok teljesedni. Számomra az úszás egy olyan sport, amit mindennap szívesen űzök, akár egész nap tudnám csinálni, addig, amíg ki nem fáradok, általa önmagam lehetek.”

Eleinte nem terveztek hosszútávra, viszont közben felkerültek komolyabb kategóriákba, ahol már távolabbi célokat tervezgettek. Ám ebből hamar ki kellett hátrálniuk, 2019-ben jött a fordulópont, amikor szüleivel közösen az úszás helyett a tanulást választották, az került a fő fókuszba. A nemzetközi szinten való úszást és az arra való felkészülést Balázs abba is hagyta, inkább a megyei, országos versenyeken vesz részt már néhány éve. Érettségi után tanulmányait a Debreceni Egyetemen szeretné folytatni.

Balázs elmesélte, legszebb emléke a sport vonatkozásában az volt, amikor először nyert országos diákolimpián. „Rengeteg élmény fűz magához az uszodához Hódmezővásárhelyen, ahol megrendezésre került a diákolimpia. Nagyon sokat készültünk arra a versenyre, sok energiát fektettünk bele, végül jó érzés volt az, amikor a munkának meglett a gyümölcse, ami ez esetben egy aranyérem volt.” Balázs következő kitűzött célja, hogy a 2023-ban megrendezett országos diákolimpián ismét a dobogó tetejére tudjon majd felállni és ahhoz, hogy ezt elérje, elmondása szerint mindent meg is fog tenni, amit csak lehet.

Ezúton kívánunk Balázsnak eredményes felkészülést és sok sikert további versenyeihez!

(Ádám Tünde)

A Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete „DUE Tallózó ismeretterjesztő ifjúsági magazin – tehetségsegítő és -fejlesztő program diákmédiásokkal” címmel, NTP-LAP-22-0003 kódszámon 2022.07.01. és 2023.06.30. között tehetséggondozó programot valósít meg a Nemzeti Tehetség Program, Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint az Emberi Erőforráskezelő 2.000.000 Ft-os támogatásával.