Visszafogott lesz a karácsonyi vásárlás?

Visszafogott lesz a karácsonyi vásárlás?

Bár még kissé távolinak tűnik az idei karácsony, de mivel idén valószínűleg másképpen kell megszervezni a karácsonyi bevásárlásokat, érdemes időben felkészülni rá. Hogyan tudunk alaposan körülnézni a termékek között, hogyan tudunk választani és úgy vásárolni, hogy kerüljük a fizikai kontaktust? Kézenfekvő, hogy idén nagyobb hangsúlyt kap az online ajándékvásárlás. A járványhelyzet további kérdéseket is felvet: Hogyan segíthetünk a 65 év felettieknek a vásárlásban? Lehet családi összejöveteleket tartani? Ezekre kerestük a válaszokat Gion Gáborral, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkárával.

Bár nincs olyan statisztika, ami igazolná, hogy a karácsonyi bevásárlások egyre korábban kezdődnek, mégis érezzük a saját bőrünkön, hogy évről évre előbb jelennek meg a karácsonyi dekorációk a kirakatokban, és sokan már ősszel elkezdik az ajándékkeresést.

Az utóbbi években – már a koronavírus járvány előtt is – növekedett az internetes vásárlások, illetve a bankkártyás fizetések száma. Ennek új lendületet adott, hogy a járvány kezdete óta igyekszünk csökkenteni a személyes érintkezések számát, így még többen vásárolnak a neten vagy fizetnek kártyával az üzletekben is.

„Nem csak a koronavírus terjedése miatt javasoljuk a digitális megoldásokat a vásárlásoknál.

Kényelmesebb, átláthatóbb és hatékonyabb, ugyanakkor járványügyileg is sokkal biztonságosabb

az online fizetés, az érintőkártyás vásárlás vagy a netes megrendelés házhozszállítással. Ez egyértelműen jobb, mint ha az ember a boltokat járja és tolong az ajándékvásárlás közben” – mondta Gion Gábor. A pénzügyekért felelős államtitkár elmondta: szeretnék elősegíteni, hogy szinte minden üzletben lehessen elektronikusan fizetni. Így jövő év január elsejétől kötelező lesz valamilyen formában az elektronikus fizetés biztosítása minden olyan boltban, szolgáltatónál, ahol online pénztárgép működik. Vagy bankkártya-terminált, vagy QR-kód-olvasó megoldást kell biztosítani.

Nem kizárt, hogy a járványhelyzet fokozódása miatt a következő hónapokban további szigorítások lépnek majd életbe, és ez érinti majd a karácsonyi vásárlásokat is. Jelen pillanatban ezekre is az online vásárlás a legjobb megoldás, mert ez maximálisan megfelel a járványügyi ajánlásoknak.

„Mindenki vigyázzon magára, mindenki vigyázzon mindenki másra, hordjanak maszkot, ne menjenek olyan helyre, ahol sokan vannak!” – fogalmazott Gion Gábor. Legtöbbünknek megvan az az élménye, ahogy karácsony közeledtével egyre több ember tülekedik a boltokban, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön. Könnyen belátható, hogy ez járványügyi szempontból nem nekünk, hanem a vírusnak kedvez. Ha online vásárolunk, elkerüljük a zsúfoltságot, kevesebbet utazunk, nem kell sorban állnunk egymás hegyén-hátán. Ráadásul hatalmas, az üzletekénél jóval nagyobb kínálatból válogathatunk, vásárolhatunk szinte a világ bármely pontjáról, és az ajtónkig hozzák a megrendelt termékeket. Kell ennél jobb?

Azonban az interneten történő vásárlásnak is megvannak a maga kockázatai. Legyünk körültekintőek: alaposan nézzünk utána a megvenni kívánt terméknek, tájékozódjunk több forrásból, több webshopot is keressünk fel. Érdemes kikérni egy hozzáértő véleményét, vagy a kommentekből, értékelésekből is tájékozódni, mert nem mindig a legolcsóbb vagy a legjobbra értékelt termék lehet számunkra a legmegfelelőbb.

A weboldalakon lehetőség van több termék összehasonlításra is, ez segít abban, hogy a megfelelőt választhassuk ki. Megrendelés előtt mindig ellenőrizzük a webshop tulajdonosát, a forgalmazót, hogy nyugodtak lehessünk, valódi cégtől rendeltünk, és probléma esetén van kihez fordulnunk. Nem kell feltétlenül a legintenzívebben reklámozott terméket vagy céget választani, sőt, ajánlott az impulzív reklámokkal operáló boltokat megfelelő körültekintéssel kezelni.

Ne hagyjuk, hogy elragadjon minket a vásárlási láz!

Arra is ügyeljünk, hogy csak biztonságos és hitelesített oldalaknak, szolgálatóknak adjuk ki személyes adatokat. Nagyon óvatosnak kell lennünk a bankkártyánk adataival! Bizony nem egy olyan esetről hallani, hogy az óvatlan vásárlótól egy „olcsó trükk” segítségével szerezték meg csalók a kártyaadatokat, és loptak el tízezreket. Ha nem megnyugtatók a cégről fellelhető információk, vagy gyanús az oldal, amire fizetéskor terelnek (pl. nem ismert banki vagy pénzügyi szolgáltató oldala), akkor inkább ne vásárolj ott.

A koronavírus az idősebb korosztályra jóval veszélyesebb, így fontos, hogy ebben az időszakban fokozottan óvjuk korosabb családtagjainkat. Ne engedjük őket tömegbe, és ez alól nem lehet kivétel a karácsonyi vásárlás sem. Segíthetünk azzal, ha bevásárolunk helyettük, de nagyszüleinknek biztos jól jön a segítség és az eligazítás például az online vásárlásnál is. Mutassuk meg nekik, hogyan intézzék online az ügyeiket, és hogy mire figyeljenek, mitől óvakodjanak az internet használatakor.

Minden évben a karácsony a legjelentősebb időszak a kereskedelemben. Az idén a vírushelyzet nagyban befolyásolhatja majd ezt is.

„Már most is jelentős visszaesés érezhető a kiskereskedelemben. Ezt most egyébként nem gazdasági, hanem egy váratlan egészségügyi tényező váltotta ki. Ez adja a sajátosságát a jelenlegi gazdasági visszaesésnek” – mondta Gion Gábor. Ilyenkor mindenki óvatosabban fogyaszt, még az is visszaveszi kiadásait, aki megtehetné, hogy többet fogyasszon. Válságos időben, bizonytalan helyzetben jobban tartalékolnak az emberek, óvatosan bánnak a kiadásaikkal. Várhatóan ez addig nem is fog változni, amíg a járványügyi helyzet meg nem oldódik. „Ha jósolni kellene, akkor azt mondanám, hogy

kicsit visszafogottabb lesz az idei karácsonyi vásárlási időszak.

Bár ilyet már sokszor mondtunk, és meglepetésünkre mégis szépen fogyasztottak, vásároltak az emberek.”

Gion Gábor megnyugtatott, hogy a karácsonyi családi látogatások nincsenek veszélyben. Ilyenkor nem ismeretlen emberekkel érintkezünk, így ez nem bizonyul túlzott kockázati tényezőnek. „A karácsony egy mélyebb, erősebb társadalmi, családi hagyomány, mint hogy egy ilyen járványhelyzet felforgassa. Nem számítok arra, hogy jelentősen meg fognak változni ezek a szokások, amik rendkívül mélyen gyökereznek a társadalomban és a kultúránkban.”

(Bodor Julcsi)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Visszafogott lesz a karácsonyi vásárlás?

Oszd meg a Facebook-on!

Visszafogott lesz a karácsonyi vásárlás?

Oszd meg a Facebook-on!

X