Minden évszaknak megvannak az ikonikus zöldségei és gyümölcsei. Az ősz igazán izgalmas ízeket tartogat a főzni szeretők és a kóstolni vágyók számára egyaránt. A következő 10 recept egyike garantáltan meghozza kedvedet a konyhatündérkedéshez.
1. Szilvás, grillázsos tönköly kocka:
A szilvás, grillázsos tönköly kocka egyszerűen elkészíthető, akár laktóz mentes változatban is. A rózsák családjába tartozó, csonthéjas gyümölcsöt júliustól egészen október végéig szedhetjük, így nem csak ősszel élvezhetjük ezt a finomságot.
Hozzávalók:
tésztához: 4 db közepes tojás 190 g vaj 190 g nádcukor 1 nagy csipet só 125 g natúrjoghurt 12 g sütőpor 190 g tönkölybúza liszt - teljes kiőrlésű 1 teáskanál őrölt fahéj
tetejére: 350 g magozott, felezett szemű szilva őrölt fahéj
grillázshoz: 100 g kristálycukor 30 g durvára tört dió
Elkészítés:
Az enyhén megolvasztott vajhoz hozzáadjuk a cukrot, majd elkeverjük. Ezután a négy tojás sárgáját, a joghurtot, valamint a fahéjat, a sót és a lisztet összedolgozzuk a masszával. A tojásfehérjét kemény habbá verjük fel és apránként hozzáadagoljuk a tésztához, vigyázva, hogy ne törjük össze. A kapott keveréket egy vajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, majd a felezett szilvaszemeket a nyers süteményalap tetejére helyezzük és meghintjük egy kevés fahéjjal.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 40-45 perc alatt kisütjük. Körülbelül a sütés huszadik perce után érdemes a tetejére papírt helyezni, hogy a felszíne ne égjen meg, tűpróbát érdemes alkalmazni, mielőtt kivesszük a sütőből.
A grillázshoz a cukrot egy edénybe helyezzük, feltesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett felolvasztjuk. Addig kell keverni, ameddig a szirup tejesen sima nem lesz. Ezután hozzáadjuk a diót.
Még forrón egy olajozott sütőpapírra öntjük a folyadékot, majd egy olajozott nyújtófával vékonyra nyújtjuk.
Miután megszilárdult és teljesen kihűlt, a grillázs a papír összehajtásával könnyedén összetörhető. A sütemény tetejét végül bekenjük szilvalekvárral, ezt követően rászórjuk a grillázst.
2. Gluténmentes sütőtök krémleves:
Minden évszaknak megvannak a sajátos zöldségei, melyekből ínycsiklandó krémlevest készíthetünk. Ilyen az ősz egyik legjellegzetesebb zöldsége, a sütőtök is.
Hozzávalók: 1 db közepes méretű sütőtök 1 evőkanál kókusz zsír 1 evőkanál cukor 2 dl tejszín 2 evőkanál gluténmentes liszt só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőtököt először meghámozzuk, majd kiszedjük a magjait. A magokat érdemes megtartani, ugyanis megpörkölt állapotban finom és egészséges rágcsálnivaló. A tököt kis darabokra vágjuk. Egy edényben, lassú tűzön elkezdjük melegíteni a kókuszzsírt és a cukrot. Miután a cukor megolvadt és kissé megkaramellizálódott, a lábasba rakjuk a tököt. A lisztet, a sót és a borsot a tejszínhez adjuk, ezután az edénybe öntjük. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg a tök megpuhul.
Ezt követően botmixerrel simára és krémesre pépesítjük.
3. Gyömbértea házilag:
Az immunrendszer megerősítése az őszi időszakban fokozottan fontos. A gyömbér tökéletes immunstimuláns, így fogyasztása kifejezetten ajánlott. Teaként való elkészítése könnyű, és hamar átmelegíti a fagyos tagokat egy őszi séta után.
Hozzávalók: 25 g friss gyömbér 6 dl víz 1 db citrom 1 evőkanál méz
Elkészítés:
A gyömbért megmossuk, tetszés szerint meghámozható, ám nem szükséges. Lereszeljük, vízben felforraljuk és ezt követően 20 percig főzzük. Miután levettük a tűzről, leszűrjük és hagyjuk hűlni. Mikor a folyadék langyos, ízlés szerint hozzáadjuk a mézet és a facsart citromlevet.
4. Amerikai fahájas csiga:
Míg a nyarat a tenger illata és morajlása tölti meg, addig az ősz a fahéj és a ropogó avar évszaka. A fahéj számtalan süteményhez jól passzol és egy egyszerű édességet, mint például a fahéjas csigát is fel lehet turbózni egy kis pudinggal.
Hozzávalók:
tésztához: 50 dkg liszt 3 dkg élesztő 2,5 dl tej 3 ek cukor 1 csipet só 2 db tojás 10 dkg vaj
töltelékhez: 10 dkg vaj 2 ek őrölt fahéj (csapott) 15 dkg porcukor tetejére: 2 dl tej 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag vaníliáspuding 0,5 l tej
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. A kapott elegyet összegyúrjuk, egyenletesre kidolgozzuk, majd körülbelül 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
A tésztát 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, vajat olvasztunk, majd megkenjük a lapot és megszórjuk fahéjas porcukorral. Szorosan felcsavarjuk a tésztát, ezt követően 1-1,5 cm vastag karikákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 15-20 percet hagyjuk pihenni.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük a csigákat. Még forrón megkenjük őket vaníliás cukros tejjel.
0,5 liter tejet felforralunk, majd belekeverjük a pudingport és addig kavarjuk, ameddig krémes és egyenletes állagot nem kapunk. Mikor kész, forrón ráöntjük a tepsi fahéjas csigára és hagyjuk kihűlni.
5. Padlizsánkrém:
Ha könnyed mártogatóst szeretnél, esetleg valami egészséges pirítósravalót készítenél, akkor a padlizsánkrémet érdemes kipróbálnod.
Hozzávalók: 2 db padlizsán 0,5 fej lilahagyma 2 gerezd fokhagyma só bors 3 ek majonéz
Elkészítés:
A zsenge padlizsánokat megmossuk, megszurkáljuk és egészben 1 óra alatt megsütjük 170 fokra előmelegített sütőben. Miután kivettük, megvárjuk, hogy kihűljön, majd a héjából kikaparjuk a zöldség húsát és turmixgépbe tesszük. A felaprított lilahagymát és összezúzott fokhagymát a padlizsánhoz adjuk, ezt követően összeturmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ezután hagyjuk teljesen kihűlni és végül hozzákeverjük a majonézt.
Hamarosan érkezünk a második résszel, addig is jó főzőcskézést a szürke hétköznapokra!
(Vörös Rebeka F.)