5 recept az ősz ízeivel

Minden évszaknak megvannak az ikonikus zöldségei és gyümölcsei. Az ősz igazán izgalmas ízeket tartogat a főzni szeretők és a kóstolni vágyók számára egyaránt. A következő 10 recept egyike garantáltan meghozza kedvedet a konyhatündérkedéshez.

1. Szilvás, grillázsos tönköly kocka:

A szilvás, grillázsos tönköly kocka egyszerűen elkészíthető, akár laktóz mentes változatban is. A rózsák családjába tartozó, csonthéjas gyümölcsöt júliustól egészen október végéig szedhetjük, így nem csak ősszel élvezhetjük ezt a finomságot.

Hozzávalók:

tésztához:

4 db közepes tojás
190 g vaj
190 g nádcukor
1 nagy csipet só
125 g natúrjoghurt
12 g sütőpor
190 g tönkölybúza liszt - teljes kiőrlésű
1 teáskanál őrölt fahéj
tetejére:

350 g magozott, felezett szemű szilva
őrölt fahéj
grillázshoz:

100 g kristálycukor
30 g durvára tört dió

Elkészítés: 

kép forrása: cookpad.com

Az enyhén megolvasztott vajhoz hozzáadjuk a cukrot, majd elkeverjük. Ezután a négy tojás sárgáját, a joghurtot, valamint a fahéjat, a sót és a lisztet összedolgozzuk a masszával. A tojásfehérjét kemény habbá verjük fel és apránként hozzáadagoljuk a tésztához, vigyázva, hogy ne törjük össze. A kapott keveréket egy vajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, majd a felezett szilvaszemeket a nyers süteményalap tetejére helyezzük és meghintjük egy kevés fahéjjal.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 40-45 perc alatt kisütjük. Körülbelül a sütés huszadik perce után érdemes a tetejére papírt helyezni, hogy a felszíne ne égjen meg, tűpróbát érdemes alkalmazni, mielőtt kivesszük a sütőből.

A grillázshoz a cukrot egy edénybe helyezzük, feltesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett felolvasztjuk. Addig kell keverni, ameddig a szirup tejesen sima nem lesz. Ezután hozzáadjuk a diót.

Még forrón egy olajozott sütőpapírra öntjük a folyadékot, majd egy olajozott nyújtófával vékonyra nyújtjuk.

Miután megszilárdult és teljesen kihűlt, a grillázs a papír összehajtásával könnyedén összetörhető. A sütemény tetejét végül bekenjük szilvalekvárral, ezt követően rászórjuk a grillázst.

2. Gluténmentes sütőtök krémleves:

Minden évszaknak megvannak a sajátos zöldségei, melyekből ínycsiklandó krémlevest készíthetünk. Ilyen az ősz egyik legjellegzetesebb zöldsége, a sütőtök is.

Hozzávalók:

1 db közepes méretű sütőtök

1 evőkanál kókusz zsír

1 evőkanál cukor

2 dl tejszín

2 evőkanál gluténmentes liszt

só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

A sütőtököt először meghámozzuk, majd kiszedjük a magjait. A magokat érdemes megtartani, ugyanis megpörkölt állapotban finom és egészséges rágcsálnivaló. A tököt kis darabokra vágjuk. Egy edényben, lassú tűzön elkezdjük melegíteni a kókuszzsírt és a cukrot. Miután a cukor megolvadt és kissé megkaramellizálódott, a lábasba rakjuk a tököt. A lisztet, a sót és a borsot a tejszínhez adjuk, ezután az edénybe öntjük. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg a tök megpuhul.

Ezt követően botmixerrel simára és krémesre pépesítjük.

3. Gyömbértea házilag:

kép forrása: hellovidek.hu

Az immunrendszer megerősítése az őszi időszakban fokozottan fontos. A gyömbér tökéletes immunstimuláns, így fogyasztása kifejezetten ajánlott. Teaként való elkészítése könnyű, és hamar átmelegíti a fagyos tagokat egy őszi séta után.

Hozzávalók:

25 g friss gyömbér

6 dl víz

1 db citrom

1 evőkanál méz

Elkészítés:

A gyömbért megmossuk, tetszés szerint meghámozható, ám nem szükséges. Lereszeljük, vízben felforraljuk és ezt követően 20 percig főzzük. Miután levettük a tűzről, leszűrjük és hagyjuk hűlni. Mikor a folyadék langyos, ízlés szerint hozzáadjuk a mézet és a facsart citromlevet.

4. Amerikai fahájas csiga:

Míg a nyarat a tenger illata és morajlása tölti meg, addig az ősz a fahéj és a ropogó avar évszaka. A fahéj számtalan süteményhez jól passzol és egy egyszerű édességet, mint például a fahéjas csigát is fel lehet turbózni egy kis pudinggal.

Hozzávalók:

tésztához:

50 dkg liszt

3 dkg élesztő

2,5 dl tej

3 ek cukor

1 csipet só

2 db tojás

10 dkg vaj
töltelékhez:

10 dkg vaj

2 ek őrölt fahéj (csapott)

15 dkg porcukor

tetejére:

2 dl tej

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag vaníliáspuding

0,5 l tej

Elkészítés:

kép forrása: salatagyar.hu

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. A kapott elegyet összegyúrjuk, egyenletesre kidolgozzuk, majd körülbelül 1 órán át meleg helyen kelesztjük.

A tésztát 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, vajat olvasztunk, majd megkenjük a lapot és megszórjuk fahéjas porcukorral. Szorosan felcsavarjuk a tésztát, ezt követően 1-1,5 cm vastag karikákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 15-20 percet hagyjuk pihenni.

180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük a csigákat. Még forrón megkenjük őket vaníliás cukros tejjel.

0,5 liter tejet felforralunk, majd belekeverjük a pudingport és addig kavarjuk, ameddig krémes és egyenletes állagot nem kapunk. Mikor kész, forrón ráöntjük a tepsi fahéjas csigára és hagyjuk kihűlni.

5. Padlizsánkrém:

Ha könnyed mártogatóst szeretnél, esetleg valami egészséges pirítósravalót készítenél, akkor a padlizsánkrémet érdemes kipróbálnod.

Hozzávalók:

2 db padlizsán

0,5 fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

só

bors

3 ek majonéz

Elkészítés:

A zsenge padlizsánokat megmossuk, megszurkáljuk és egészben 1 óra alatt megsütjük 170 fokra előmelegített sütőben. Miután kivettük, megvárjuk, hogy kihűljön, majd a héjából kikaparjuk a zöldség húsát és turmixgépbe tesszük. A felaprított lilahagymát és összezúzott fokhagymát a padlizsánhoz adjuk, ezt követően összeturmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ezután hagyjuk teljesen kihűlni és végül hozzákeverjük a majonézt.

Hamarosan érkezünk a második résszel, addig is jó főzőcskézést a szürke hétköznapokra!

(Vörös Rebeka F.)