NAGYvilág – földkerekség leghatalmasabbjai

A világegyetemben csupán apró porszem a bolygónk, az ember pedig még a Földön is sok minden mellett eltörpül. Ezt nem is hagyjuk figyelmen kívül, számos kutatás gyűjti a nagyvilág azon tényezőit, ami túlnő rajtunk, legyen ez természeti elem, emberi kéz építette létesítmény vagy akár eszmei érték, esemény. Ebben a cikkben olyan rekordokból csemegézünk, amelyek elég különcök ahhoz, hogy még óriási vetélytársaik közül is kiemelkedjenek.

A legnagyobb könyv

Mi sem lehetne jobb, mint magunkénak tudni ezt a rekordot, ugyanis a világ legnagyobb könyve hazánkban található, méghozzá a borsod-abaúj-zemplén vármegyei Szinpetriben. A tulajdonos maga rekonstruálta a vízimalmot, amivel a lapok készültek, ezeket ráadásul kézzel fűzte le. Maga a könyv 346 oldalas és 1420 kiló, 4.18 méter magas és 3.77 méter széles. Természetesen lapozható is, noha ehhez hat ember és egy emelő szükséges.

A legnagyobb fagylaltválaszték

Ez a cím a venezuelai Mérida városban található Coromoto fagylaltozóé, ugyanis az édesszájú látogatók akár 860 fagylalt íz közül is választhattak itt. A hagyományosak mellett szerepeltek a kínálatban például sör-, bab- vagy csilis ízű fagylaltok, az igazán ínyencek pedig találkozhattak pacalossal, sajtos spagettissel, de akár a pabellon criollo nevezetűvel is, ami egy egész venezuelai menü ízvilágát rejti magában. Sajnos a 2014-es gazdasági válság miatt akkoriban a kínálat drasztikusan lecsökkent, az édesség ára ás alapanyagai az egekbe szöktek (még be is kellett zárnia a helynek), azonban nemrég újranyitották és bár kisebb a választási lehetőségek listája, még mindig izgalmas turistalátványosságként tartják számon.

A legnagyobb szobor

A mintegy 403 millió dollárból épülő ,,egység szobra” Indiában található és 182 méter magas. Az alkotás Vallabhbhai Patelt, India első belügyminiszterét ábrázolja, akit az ország független hősnek tart a szétaprózódott ország egyesítésében játszott szerepéért. A narmadai szobor egyébként egy duzzasztógátra néz, a belsejében pedig többek között emlékkert, múzeum és kiállítás is létesült, 153 méter magasan kilátó található. A kormányt sok kritika érte a magasra rúgó építési költségek miatt, azonban 2018-as átadása után a művet az indiai mérnöki tehetség elismerésének tulajdonították.

A világ legnagyobb bankrablása

Minden idők legnagyobb értékű (készpénz) rablása 2003 márciusában történt, nem is akárhogyan. A az akkori iraki diktátor, Saddam Hussein fia, Qusay Hussein közel 1 milliárd dollárral rövidítette meg az Iraki Központi Bankot, méghozzá teljesen feltűnésmentesen. Persze szigorúan véve ez nem egy filmbeillő, drámai bankrablás volt. Qusay Hussein úgy csalta ki az összeget, hogy felmutatott egy-, az apja által írt papírt, ami a bankjegyek kiadásának utasítását tartalmazta. Ezután órákon át pakolták gyanútlanul a teherautókba a pénzt, ami feltehetőleg azért kellett a Hussein családnak, hogy elmeneküljenek az országban uralkodó háborús feszült helyzet és az amerikai katonai invázió elől. A Koalíciós erőknek végül sikerült megtalálni és lefoglalni a lopott pénzből 650 millió dollárt, amit a család egyik palotájában rejtettek el. A maradék 350 millió nyomára azóta sem sikerült rálelni.

(Németh Fruzsi)