A fiatalok kedvence – Billie Eilish klipelemzések II.

A fiatalok kedvence – Billie Eilish klipelemzések II.

Korábban elkezdtem elemezni a zeneipar mostani sztárja, Billie Eilish videóklipjeit. Kíváncsi voltam, egy zeneművész mennyit változik klipek tekintetében karrierje során. Ez a második rész, aminek végére elérünk napjaink Billie Eilish-ához és még több érdekes klipmegoldással ismerkedhetünk meg. 

A When the party’s over klipnél teljesedett ki az a képi világ, a fehér háttér és a fekete könnyek kontrasztja, amiről a Bored c. dalnál beszéltem. A videóban Billie megiszik egy fekete löttyöt, majd kisírja azt. Nem szól sokról, a képsorok nézése közben eszembe juttatta a Teen Wolf sorozatot. Ennél nekem nem adott többet. 

A Bury a friend videóklipje teljesen egy horrorfilm hangulatát adta, kellett volna egy jumpscare a végére és tökéletes rövid horrorként el lehetett volna adni. Billie 2019-es Alternate Press-es interjúja szerint a dal elvileg egy, az énekes ágya alatti szörny szemszögéből lett írva. A zene leírja zavart kapcsolatukat a szörnnyel, ami szép lassan felépíti a csattanót: Billie maga a szörny. A dalban szerepet játszik még Crooks is, akit a videó elején látunk pár felvételen. 

Emlékszem, 2019 tavaszán nagyot robbant a Bad Guy, rettentő sokat hallgattam azt a számot azon a nyáron. Annyira újkeletű volt az egész, szerintem sosem hallottam még hasonló dalt. A szám a When we all fall asleep, where do we go? albumon található. A klipben szereplő sárga ruhás jelenetek nagyon emlékeztettek pályája elején megjelenő Bellyache dalára, ahol ugyanez a szín vállalt nagyobb szerepet és Billie ugyancsak egy őrült szerepébe bújt. Viszont ebben a videóban, végig érzékelhető egy kis játékosság, gúnyolódás, komolytalanság, amit már rajongói is megismerhettek tőle közösségi média felületein. Egy kicsit morbid és játékos egyveleget alkot. Szerintem az 1 milliárd megtekintés magáért beszél. 

A Bury a friend kronológiailag kapott egy második részt, melyet az All the good girls go to hell videóklip testesít meg. Billie démonként, gyakorlatilag mint Lucifer, az arkangyal zuhan le a mennyből, ami alátámasztja a címet is: „minden jó lány a pokolban köt ki”. Fáradtan, nehézkesen vonszolja maga után fekete angyalszárnyait, mögötte közben tűz üt ki. A tűz eléri a szárnyakat, és sárkányéra hasonlóakat varázsol neki. A lángokban hátul nők táncolnak, ők valószínűleg a pokolba jutott jó lányokat testesítik meg. Összességében szerintem ezzel a klippel átadta a dal lényegét. 

A harmadik dal a When we all fall asleep, where do we go? albumon a Xanny, mely ugyancsak az egyszerűbb klipek közé tartozik, viszont fontos üzenetet hordoz. A videóban Billie feltehetőleg egy intézet padján ül, a refrénnél pedig kezek nyúlnak be a képbe, hogy eloltsanak az arcán egy-egy cigarettát. Billie szerint a videoklip magában hordozza a következő üzenetet: kevesebb „ne drogozz!”, több „maradj biztonságban” mondat kellene, hogy elhangozzon. A dal címe referál a Xanax nyugtatóra, amit már Amerikában függőségből, eredeti használatától eltérően rendszeresen fogyasztanak (főleg egyes popsztárok, celebek). Billie ezen a számon keresztül akarja erre felhívni a figyelmet. Azt mondta a The Guardian-nek: „Nem akarom, hogy még több barátom meghaljon”. Ez a mondat főleg visszavezethető egyik barátja, XXXTentacion halálára, aki tudvalevően használt drogokat. Halálakor sokan támadták az őt gyászolókat, mire Billie csak ezt mondta: gyászolni szeretnék, nem szégyenkezni. A The New York Times-nak ezt nyilatkozta: „Nem hiszem, hogy utálatot érdemlek azért, mert szeretek valakit, aki már nincs köztünk”. 

Billie 2020 elejét az Everything I wanted videóklipjével indította. A videóban Billie visszaemlékezik egy rémálmára, amiben öngyilkos lett, és látta ahogy barátai és rajongói hátat fordítanak neki. A dal szövege utal bátyjával való erős kapcsolatára, és mivel a klipben együtt fulladnak meg, ez mutatja, hogy Finneas mindig ott van Billiért, az énekes mindig fordulhat hozzá problémáival – írja a genius.com a dal leírásában. Nagyon tetszett a videó békés hangulata a sötétkékes színekkel, a város fényeivel, amik szépen elővezették az autóút végét. 

A tavalyi nyár végén meglepődtem, mert egy egész új formátummal érkezett az énekes: eredeti animációs zenei klippel. Személy szerint imádom a rajzolt videókat (kétség sem fér hozzá, imádom a Disney meséket is) és ez a videó pont a Disney és az animék egyvelegét adta vissza nekem. Mikor először hallottam a My future-t, nem tetszett a lassú és gyors tempó váltása, viszont mostanra már szerintem ez a legkifejezőbb eleme a dalnak. Főleg, ha a képsorokat is hozzánézzük. A cím előrevetíti a klip és a dalszöveg jelentését: hogyan vált Billie a 14 éves, problémákkal küszködő lányból és a melankolikus hangzásból egy sokkal boldogabb, optimistább emberré. Ezt jelképezi, mind a napszakváltozás a klip során, illetve a növények kirügyezése a napfény hatására. Szerintem aranyos, értékes videoklip lett. A videó alatti leírásban megtalálhatjátok mind a 15 animátort, Andrew Onorato, a rendező nevével együtt. 

2020 októberében már javában folyt a koronavírus, de Billie még januárban bejelentett No Time To Die dalának videója ekkor került fel a netre, amit élőben vetített le rajongóinak a YouTube-on. A dal a 25. James Bond film, a szintén No Time To Die címmel ellátott darab főcímdala lett. A genius.com-on olvashatjuk, hogy a videó a szerelmi árulás témáját boncolgatja és a trailer-ből vett jelenetek szerint sötét titkok tárulnak fel James Bond szerelméről, Dr. Madeleine Swannról a filmben. Szerintem gyönyörű, érzéki dal, a klip pedig a tipikus főcímdalvideók forgatókönyve alapján készült: egy pár kocka az énekesről, majd a trailerből, felváltva. Jó lett volna, ha így készítették volna el Bored c. számának videóklipjét is. 

Utolsó előtti dalunk, a nagyon frissnek tűnő Therefore I Am, ami 2020 novemberében került ki Youtube-ra. Hihetetlen, mennyire gyorsan múlik az idő, nekem még mindig olyan, mintha két hete jelent volna meg. A járványhelyzetet felrúgva Billie egy bevásárlóközpont folyosóit ugrálja végig. Igazán lázadó, laza, vagány képsorokat látunk róla, ami jellemző is stílusára. Igazából nem sok energiát ölhettek a klip készítésébe, viszont igazság szerint nem sok ilyet látunk YouTube-on.

Az utolsó dal a Lo Vas Olvidar, angolul a You Will Forget, amit egy spanyol énekesnővel, ROSALÍA-val együtt alkottak meg. Az idén januárban megjelent klipben Billie tőle szokatlan módon spanyolul énekel, ami szerintem nagyon jól áll neki. A dal az HBO-s sorozat, az Euphoria lejátszási listájának része. A videóklipben a két énekesnő egy üres térben énekel a reflektorfényben. Vicces, de először mindenki Billie és Rosalia körmeit veheti észre: hatalmas, feltűnő design, ami szinte olyan, mintha üvegből lenne. A videó szerintem nem ad hozzá a dalhoz, csak esztétikailag adja meg a hangulatot. 

Érdekes utazás volt ez a fiatal Billie Eilish, és a szinte már igazi nővé cseperedett énje között. Sokat változott az évek alatt, érdemes megnézni a Vanity Fair YouTube csatornáján lévő interjúsorozatot, ahol Billie minden évben ugyanazokra a kérdésekre válaszol. Február végén megjelent saját dokumentumfilmje is, a Billie Eilish: The World’s a Little Burry.

Ha érdekel a zene világa, látogass el a nagydiaktesztek.hu-ra, ahol új zenei tesztünket kitöltve értékes nyereményeket szerezhetsz! 

(Vincze-Hajnal Blanka)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

A fiatalok kedvence – Billie Eilish klipelemzések II.

Oszd meg a Facebook-on!

A fiatalok kedvence – Billie Eilish klipelemzések II.

Oszd meg a Facebook-on!

X