A stresszoldás végtelen palettája – népszerű felnőtt színezők

A stresszoldás végtelen palettája – népszerű felnőtt színezők

A színezés a gyermekkor egyik legkedveltebb tevékenysége. A különböző színek, minták és formák lekötik a kicsik figyelmét, fejlesztik a képességeiket és szórakoztatják őket. De mi a helyzet a felnőttekkel? Miért vált felkapottá mostanában a nekik szóló színezők világa?

Mára már megszokottá vált az emberek életében a stressz folyamatos jelenléte, amely negatív hatással van mind a testre, mind a lélekre. Talán ezért is örvendhetnek világszerte hatalmas hírnévnek a felnőtteknek szóló színezők. Ezzel a tevékenységgel egy olyan pozitív, gyermekkori emléket idéznek fel, amelynek nyugtató hatása van, szép emlékeket ébreszt bennük. Mindenki szeret kicsit kiszakadni a való világból, a különböző színek harmóniája és maga az alkotás pedig kiváló lehetőség erre. Sokan kifejezetten azért szeretnek színezni, mert teljesen el tudnak benne merülni, kizárnak maguk körül mindent és mindenkit –„flowban vannak”. A mű befejezése után pedig garantált az elégedettség érzése, büszkeség töltheti el az alkotót, aprólékosan kidolgozott munkája gyümölcseként.

Sokan fordulnak kételyekkel a színezők irányába, gyerekesnek tartják, nem érzik magukénak a pihenés ezen formáját. Ez abból fakadhat, hogy felnőttként már nem érzik magukban azt a kreativitást, pozitív gondolkodásmódot, ami egy alkotás elkészítéséhez elengedhetetlen. Pedig a színezés egyik legnagyobb előnye az, hogy elvonja a figyelmet a negatív dolgokról, problémákról és egy produktív, de egyben nyugodt irányba tereli a „művészt”, miközben tényleg önmagával foglalkozva tölti az „énidejét”. Ezért nem szabad rögtön elvetni ezt a kikapcsolódási formát, mert szinte bárki békére lelhet közben, terápiaként hat a lélekre. Emellett bizonyítottan jó hatással vannak az egészségre is, mert mérsékelik a szorongást, depressziót, amelyek súlyosabb, fizikai betegségeket is okozhatnának (pl.: szív- és érrendszeri megbetegedések).

A felnőtt színezőknek különböző tematikája van, de mind az aprólékosságra törekszenek. Leginkább tájak, növénymotívumok, mandalák szerepelnek a könyvekben, de rengeteg más témájú, hiánypótló könyvet is kiadtak már. Elsőként a nagyobb terjedelmű és méretű színezők robbantak be a köztudatba, de mostanra már kisebb, zsebváltozatok is elérhetőek, hiszen így bárhol előkaphatják szabadidejükben az alkotni kívánók a mini füzetet és pár ceruzát, hogy kicsit kikapcsolódjanak. Tehát a jótékony hatást praktikussággal ötvözik, még inkább népszerűsítve ezzel a színezést.

A legismertebb kifestőkönyv Johanna Basford: Titkos kert című színező gyűjteménye. Világszerte többmillió példány kelt el belőle, azóta pedig folytatásai is megjelentek (pl.: Bűvös erdő). Az alkotó éveket töltött a minták kidolgozásával és finomításával, hogy végül egy tökéletes színezőkönyvet adhasson ki, de valószínűleg ő maga sem gondolta, hogy ekkora sikert fog vele elérni. A technológia fejlődése miatt pedig már színező applikációkat is letölthetünk mobiljainkra, amelyek valamennyivel egyszerűbbek, mint a könyvek, de mégis produktív kikapcsolódást biztosítanak. 

(Panulin Boglárka)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

A stresszoldás végtelen palettája – népszerű felnőtt színezők

Oszd meg a Facebook-on!

A stresszoldás végtelen palettája – népszerű felnőtt színezők

Oszd meg a Facebook-on!

X