A világ TOP 10 legnagyobb költségvetésű filmjei és sorozatai

A filmek és a sorozatok világa sokszínű és magával ragadó. A köréjük felépülő iparág minden erejével azon dolgozik, hogy munkájuk sikerhez vezessen és a befektetett összeget a bevétel kamatostul hozza vissza. Néhány produktum esetében a költségvetés igazán magasra hágott, ezekből válogattunk most.

1. John Carter

Költségvetés: 250 millió dollár

A 2012-ben megjelent, Andrew Stanson által rendezett John Carter egy vegyes megítélésű film. A történet alapjául az 1917-ben kiadott, egyik első science fantasy regény szolgált, A Mars hercegnője, Edgar Rice Burroughs amerikai író tollából. A story főszereplője John Carter, egy amerikai polgárháborús veterán, aki a háború után Arizonában kutat arany után. Tengődő napjainak azonban vége szakad, mikor találkozik egy rejtélyes idegennel és egy Barsoom nevű helyre kerül, mely a Marson található. A film a vártakkal szemben nem hozta meg a kellő sikert, így bevételi szempontból kudarcot vallott. Mindezek ellenére az akciójeleneteket, a látványt és a Michael Giacchino által komponált filmzenét pozitívan minősítették a kritikusok.

2. Aranyhaj és a nagy gubanc
kép: www.csutkamano.hu

Költségvetés: 260 millió dollár

Az Aranyhaj és a nagy gubanc egy 2010-ben bemutatott 3D-s, számítógéppel készült animációs mese. A Disney ötvenedik filmjeként hangsúlyos szerepet játszott a cég életében. A zenés kalandfilm egy több száz éves múltra visszatekintő történetet dolgoz fel. A toronyba zárt lányt ábrázoló feldolgozások legismertebbike a Grimm testvérek nevéhez fűződik, Rapunzel néven. A Disney által megalkotott mese, hűen a korábbiakhoz, szintén egy boszorkány által elrabolt és bezárva tartott lányról szól, ám herceg helyett, most egy körözött bűnöző lesz az elveszett hercegnő megtalálója, majd megmentője. Az alkotás világszerte sikerre tett szert és a befektetett összeget eredményesen, nyereséggel hozta vissza.

3. Az Igazság Ligája

Költségvetés: 300 millió dollár

A DC Comics által gyártott, 2017-es film, Az Igazság Ligája világszerte sikert aratott. A ráfordított pénznek több, mint kétszeresét hozta vissza a konyhára. A történet Superman halála után játszódik, mikor a Földet agresszív lények fenyegetik. Batman és Wonder Woman felismerik, hogy egyre nagyobb szükség van rájuk, ezért csapatot toboroznak metahumánokból, hogy felvegyék a harcot ellenségeikkel.

4. Bosszúállók: Ultron kora
kép: marvelmagyarorszag.blog.hu

Költségvetés: 365 millió dollár

A Marvel által létrehozott univerzum egy teljesen más világba röpíti a sci-fi rajongókat és a képregény-szerelmeseket. A 2015 májusában megjelenésre került Bosszúállók: Ultron kora az egyik legsikeresebb a Marvel Studios alkotásai közül. A film alapjául a Bosszú Angyalai című Marvel Comics képregény szolgált. A száznegyvenkét perces játékidő alatt a Bosszúállók csapatának Ultront, a mesterséges intelligenciával bíró robotot kell megállítaniuk, aki szintetikus testet ölt és az egész emberiséget el akarja pusztítani, a Bosszúállókkal együtt. Az alkotás 1402 millió dollárnyi bevételt ért el.

5. Camelot

Költségvetés: 7 millió dollár epizódonként

Magyarországon a HBO-n keresztül elérhető sorozat a vártnál kisebb sikert aratott. Az ír-amerikai-angol-kanadai drámasorozat Camelot néven 2011-ben debütált. A cselekmény az Arthur király köré font mondakört bontja ki, így Arthur uralkodóvá válásának viszontagságaival is megismerkedhetünk. Szereposztása kiváló, Arthur király szerepében Jamie Campbell Bower, Merlinként pedig Joseph Fiennes látható. A sorozat bukásához a rossz időzítés vezetett, csupán két hónappal a Trónok harca premiere előtt jelent meg, így nem tudott teret hódítani magának.

6. Jóbarátok
kép: vox.com

Költségvetés: 10 millió dollár epizódonként

A tíz évadon keresztül futó sorozatnak összesen kettőszázharminchat epizódja jelent meg. A világszerte sikeresen befutott Jóbarátok egészen 2004-ig készült. A befejezés után – a rajongók örömére – azonban 2021-ben megjelent a Jóbarátok: Újra együtt. A cselekmény főként egy társasház lakásaiban és a földszinti kávézóban játszódik, mely során megismerhetjük a hat főszereplőt, kapcsolatuk alakulását, örömeiket és nehézségeiket.

7. Eufória

Költségvetés: 11 millió dollár epizódonként

Az Eufória című sorozat elsőként 2019-ben került bemutatásra. A HBO még ebben az évben bejelentette, hogy készül a második évad, ám ennek megjelenésére 2022-ig kellett várni. A tizennyolc karikás besorolást kapott amerikai tinidráma középiskolás diákok egy csoportját mutatja be, akik megtapasztalják a drogok hatását, a nemiséget és az erőszakot. Mindkét évada sikert aratott a nézők körében.

8. Az Elit Alakulat
kép: www.origo.hu

Költségvetés: 12,5 millió dollár epizódonként

A második világháború eseményeit számos könyv, film és sorozat dolgozta már fel napjainkra. Az elit alakulat egy tíz részből álló háborús dráma, melynek részei 2001-ben jelentek meg. A filmsorozat producerei Steven Spielberg és Tom Hanks voltak, alapul Stephen E. Ambrose Az elit alakulat című regénye, valamint a kor veteránjaival készült interjúk, levelek és híradások szolgáltak. A történet az amerikai hadsereg 101-es légiszállítású hadosztályának 506-os ezredéhez tartozó Easy századról szól, akik közül ötvenegy fő még életben volt, mikor az epizódok készültek, így a részek elején rövid visszaemlékezéseket láthatunk a veteránoktól.

9. Vészhelyzet

Költségvetés: 13 millió dollár epizódonként

A tizenöt évadból és háromszázharmincegy epizódból álló Vészhelyzet, 1994-től egészen 2009-ig szolgált új részekkel. Bár a sorozat több, fontosabb karakter távozását is megélte, a támogatásoknak és a nézettségnek köszönhetően másfél évtizedes karriert futott be. A történet helyszíne egy chicagói kórház sürgősségi osztálya, ahol nem csak a balesetek sérültjeinek ellátásának lehetünk szemtanúi, de egy korházon belüli viszonyrendszerbe is bepillantást nyerhetünk.

10. Trónok harca
hirlevelplusz.hu

Költségvetés: 15 millió dollár részenként (utolsó évad)

A sokak által kedvelt amerikai fantasy sorozat 2011-ben jelent meg először. A fiktív világban játszódó történet besorolása tizennyolc karikás, mivel számos jelenetben szerepel felnőtt tartalom. Világszintű rajongótáborral és többek között negyvenhét Emmy-díjjal rendelkezik. Alapjául George R. R. Martin regényei szolgáltak, a cselekmény felépítése megegyezik a könyvekével. Az események szálai többnyire a Hét Királyságban, a Falon és keleten futnak. A birodalom nemesi dinasztiái között viszály folyik a hatalomért, a küzdelem célja, hogy megszerezzék a Vastrón birtoklási jogát.

(Vörös Rebeka F.)