Egy falat finomság

Egy falat finomság

Ebben az időben az a legfontosabb, hogy otthon maradjunk! Szerencsére minden rosszban akad valami jó! Így, hogy senki nem megy sehova, a családtagok közelebb kerülhetnek egymáshoz, és ennek egy nagyon jó módszere a közös sütés-főzés. Összegyűjtöttem az alábbiakban pár egyszerű édességreceptet, ami garantáltan feldobja az otthon töltött napokat!

 

Shortbread, vagy Skót vajas kekesz

Ez tipikusan az a recept, amit akár az apukámra és az öcsémre is nyugodt szívvel rá mernék bízni. Amilyen kevés hozzávaló kell a kekszhez, olyan finom lesz.

Hozzávalók:

15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
csipet só

Elkészítés ideje: 35 perc, pihentetés: 1 óra

Elkészítés menete:

A szoba hőmérsékletű vajat keverd össze a cukorral, majd rakd hozzá a sóval vegyített lisztet, és kézzel gyúrd össze. Ha a tészta összeáll, takard le, vagy csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe legalább egy órára.

Pihentetést követően nyújtsd ki körülbelül fél-egy centi vastagra, és vágd fel vagy szaggasd ki tetszés szerint. Pakold a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól három-négy centis távolságra. Mindegyik tetejét szurkáld meg villával, és még kristálycukrot is szórhatsz rá. Tedd előmelegített sütőbe, és süsd 170 fokon körülbelül 15 percig. Akkor jó, ha a széle elkezd pirulni. Ne lepődj meg, ha kicsit nyersnek tűnik, amire kihűl, teljesen megszilárdul. 

Csokis keksz

Mi itthon csak a Mikulás kedvenc sütijének hívjuk ezt a kekszet. Eddig minden évben elvitte az összeset, amit kitettünk neki. Persze nem csak a Télapónál volt nagy sikere a keksznek. Két kezemen nem tudnám megszámolni, hány ember dicsérte meg.

Hozzávalók 16 darabhoz:

25 dkg liszt
20 dkg étcsoki
14 dkg cukor
12 dkg vaj
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
fél teáskanál szódabikarbóna
csipet só

Elkészítési idő: 12 perc

Elkészítés:

A vajat olvaszd meg fél perc alatt a mikróban. Arra ügyelj, hogy ne legyen forró, majd keverd habosra a cukorral. Add hozzá a vaníliás cukrot és a tojást. A lisztet dolgozd össze a sóval és a szódabikarbónával, majd forgasd a masszába. Végül rakd hozzá a darabokra vágott csokit is.

A tésztából készíts körülbelül 12-16 darab golyót. Rendezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra. Azt mindenképpen vedd figyelembe, hogy a kekszek sütés közben jól elterülnek. Toldd előmelegített sütőbe, és süsd meg a kekszeket 160 fokon, körülbelül 12 perc alatt.

 Muffin ízlés szerint

Talán az első dolog, amit egyedül készítettem, az a muffin volt. Azért szeretem ezt a receptet, mert úgy csűrhetem-csavarhatom, ahogyan szeretném. A legnagyobb kedvencek az almás-fahéjas és az nutellás-diós.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
22 dkg cukor
12 dkg vaj
2 db tojás
1.5 dl tej
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor

Ízlés szerint mehet bele: kakaópor, mazsola, nutella, mogyoró, mandula, dió, lekvár, csoki darabok, fahéj, bármilyen asztalt/ friss gyümölcs, kókusz, citromhéj, mák, vagy bármi más, ami van otthon

Elkészítési idő: 20 perc

Elkészítés:

Rakd egy tálba a vajat, keverd habosra a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet dolgozd össze a sütőporral, és a tejjel felváltva forgasd a vajas masszába. Kavard simára a tésztát, majd tedd bele a választott hozzávalót.

Egy muffinsütőt bélelj ki kapszlikkal, és kanalazz mindegyikbe a masszából. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt. Ha tűpróba során a tésztába szúrt tűt üresen húzod ki, kiveheted a sütőből.

 

Amerikai palacsinta

Mi segít abban, hogy jól induljon a nap? Egy finom reggeli azonnal megalapozza a jó hangulatot és kellő energiát ad. Plusz a család is nagyon boldog lesz, ha megleped őket egy amerikai palacsintával.

Hozzávalók 12 darabhoz:

1 bögre tej
1 bögre liszt
3 teáskanál olvasztott vaj
1 db nagy tojás
1 evőkanál cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só

Elkészítési idő: 10 perc

Elkészítés:

Keverd össze egy tálban a lisztet, a sót, a sütőport és a cukrot, majd add hozzá a tejet, és az olvasztott, de nem meleg vajat. Verd fel keményre a tojásfehérjét, aztán óvatosan forgasd bele a masszába. Akkor jó, ha a tészta sűrű, lágy. Ha szükséges, hígítsd tejjel, vagy sűrítsd liszttel.

Egy serpenyőben forrósíts fel kevés olajat, majd csorgass bele körülbelül fél merőkanál tésztát. Süsd kis lángon a palacsintát körülbelül egy percig – amikor buborékok jelennek meg a tetején, határozott mozdulattal fordítsd meg, és süsd aranybarnára a másik oldalát is. Egyszerre legalább két-három palacsintát tudsz sütni. Pakold a tésztákat egymásra, és már tálalhatod is.

 

Bögrés, kakaós kuglóf

Vannak olyanok, akik nem szeretnek a mérleggel bajlódni. Nekik találták ki a bögrés sütiket. Ez a kuglóf pedig egy tökéletes megkoronázása lehet a vasárnapi ebédnek. De önmagában is megállja a helyét egy finom uzsonnaként.

Hozzávalók (8 adaghoz):

3 bögre finomliszt
1 bögre cukor
2.5 dl szódavíz (1 bögre)
1.25 dl napraforgó olaj (fél bögre)
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojás
fél bögre cukrozatlan kakaópor

Elkészítési idő: fél óra

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport és a kakaóport átszitáljuk.

Hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan kikeverjük. Lehet bolondítani kandírozott gyümölccsel vagy csokidarabokkal. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.

Kikenünk egy kuglófformát vajjal vagy margarinnal, kilisztezzük és beleöntjük a tészta. Mehet a sütőbe, tűpróbáig sütjük.

 

Gyors kakaós kevert

Kiskoromban a nagymamám mindig kakaós piskótát sütött, mikor lenn voltunk náluk. Azóta mindig a gyerekkorom jut róla eszembe.

Hozzávalók  (4 adaghoz):

3 dkg cukrozatlan kakaópor
12 dkg zsír
1 teáskanál cukor (kristály)
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
2 dl tej
25 dkg finomliszt
0.5 csomag sütőpor

Elkészítési idő: 20 perc

Elkészítés:

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük.

Egy kizsírozott tepsibe simítjuk a masszát.

Kb 175 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütjük. Tűpróba.

Jó étvágyat!

(Erdős Lilla)

 

 

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Egy falat finomság

Oszd meg a Facebook-on!

Egy falat finomság

Oszd meg a Facebook-on!

X