Egyszerűen, de nagyszerűen

Egyszerűen, de nagyszerűen

Szűk fél év után újra megnyitották az iskolák kapuikat és végre az offline térben zajlik az oktatás. Sokaknak viszont meggyűlhet a bajuk a márciusban elejtett fonal felvételével és úgy érzik, hogy jelenleg a tanulási módszereik a fejük tetején állnak. Nem találják a leghatékonyabb és legkönnyebb utat a tudás memorizálására. Persze nem állíthatom, hogy van egy egyetemes szabályzat, mely megszabja, hogy hogyan könnyítsd meg életedet a tanulás terén, mégis összegyűjtöttem pár dolgot, hogy segítsem mindennapi nehézségeidet:

 

  1. Photomath

Talán ez a legismertebb tanulós app a mai fiatalok körében. Az applikáció magyar nyelvű és könnyen átlátható. A lényege, hogy beszkennelsz egy bármilyen nehézségű matematikai egyenletet és a rendszer egyszerűen megoldja az egészet. A legjobb benne, hogy nem csak egy eredményt kapsz, hanem részletesen levezeti nekünk a folyamatot, különböző magyarázatokkal kiegészítve. Az app tudása viszont itt még nem ér véget, képes ábrázolni különböző grafikonokat is. Tökéletes arra, hogy segítsen elindulni, megérteni vagy leellenőrizni egy nehezebb feladatot.

  1. Nézz sorozatot!

Itt persze nem a magyar nyelvű, hanem a különböző idegen nyelvű sorozatokra gondolok. Egy kevésbé fárasztó része a tanulásnak, akár két házi feladat közé is be lehet ékelni a sorozatnézést eredeti nyelven. Amellett, hogy fejlődik a hallásutáni értés készséged, azonkívül a füled ügyesen rááll az adott akcentusra is, így kevésbé kell attól tartanod a jövőben, hogy valamit nem ejtesz ki helyesen.

  1. Kémia

Sokaknak nagy mumus tantárgya a kémia. A tanórákon sokszor elvesztik a fonalat, vagy egyszerűen túl bonyolultnak ítélik a kémiai számolásokat. Szerencsére a Kémia app segít neked abban, hogy megértsd az összefüggéseket. Tartalmazza a teljes periódusos rendszert és az összes elem jellemzését, rá tudsz keresni kémiai reakciókra. Az appban saját molekulatömeget számoló számológép van programozva, továbbá játszva segít kikalkulálni a moláris tömeget is.

  1. Hallgass zenét!

Mikor leülsz az asztalhoz és hozzálátsz a tömérdek házi feladatnak, akkor az agyadnak csak az egyik felét használod, viszont az nagyon intenzíven dolgozik. Fontos, hogy friss tudj maradni minél tovább, hogy hatékonyan tudj haladni. Érdemes ilyenkor a hangulatodnak megfelelő zenét berakni. A YouTube-on és a Spotify-on rengeteg műsorlista közül válogathatsz. Egy dologra viszont ügyelj: a zene szövege és a nyelv, amin tanulsz, mindig térjen el! Különben a szavak összefolynak, az információk pedig összegabalyodnak.

  1. Forest, avagy a nyugalom erdeje

Neked is meggyűlt már a bajod azzal, hogy nem tudod letenni a telefonod? Jön egy értesítés és azonnal megnézed, majd órákig ott ragadsz a képernyőn? A fejlesztők erre is kitaláltak egy nagyszerű appot. A Forest-nek a lényege egyszerűen annyi, hogy beállítasz egy időt, ameddigre szeretnéd, hogy megnőjön a saját kis fád. A növekedés alatt pedig az app mondhatni teljesen lezárja a telefonodat. Nem kapsz majd értesítéseket, nem zavarhat senki, hogy teljesen oda tudj koncentrálni. A Forest-en belül teljesíthetsz challengeket és az eredményt pedig megoszthatod a barátaiddal.

  1. A tea nyugtató hatása

Szerencsére nem csak a náthát lehet kikúrálni a teával, hanem segíthet bennünket a tanulásban is. Például a zöld teáról tudományosan megállapították, hogy serkenti az ember memóriáját, ami meg nagyon jól jön egy nagyobb anyag megtanulása előtt. A citromteáról pedig elmondható, hogy nyugtató hatású ital. Egy-egy bögre valamelyik fajtából és máris jobban megy a tanulás. Az meg csak hab a tortán, hogy sokkal egészségesebb és kevésbé okoz függőséget, mint a kávé.

  1. Taníts, hogy tanulj

Tanulmányok igazolják, hogy ha megpróbálunk valamit elmagyarázni, megtanítani egy másik embernek, akkor mi is könnyebben megérthetjük, megjegyezhetjük az anyagot. Ilyenkor nem csak átismételjük a vett dolgokat, hanem magunk is önkéntelenül olyan utakat keresünk, amik a legjárhatóbbak a megértés szempontjából. Továbbá, ha hangosan felolvasunk, kimondunk valamit, az nagyobb valószínűséggel is ragad meg az agyunkban.

  1. Tiszta udvar, rendes ház

Fontos, hogy a környezetedben próbálj meg rendet tartani. Átláthatóan írj jegyzetet és használj bátran színes kiemelőket. Így mikor kinyitod a füzeted, a szemed azonnal a kihúzott dolgokra fókuszál és magad is látod, hogy mik a lényeges információk. Jó, ha van kéznél post-it is, mert akkor be tudod jelölni a füzetedben, könyvedben, hogy merre jártok és nem kell órákig keresgélni a jó oldalt.

  1. Hallgasd meg magadat!

Ez a folyamat két részből áll. Az első, amikor te magad, összefüggő szövegben felmondod hangrögzítőre, érthetően az anyagot. A második rész pedig, mikor visszahallgatod a fájlt. Ez egy elég időspórolós módszer, hiszen bármikor, bárhol tudod hallgatni az anyagot. Akár tornázol, futsz vagy főzöl. Csak elindítod a hangfelvételt és fülelsz a dolgokra. Minél többször hallgatod meg magadat, annál biztosabb tudásra tehetsz szert.

  1. Szókártyák

Szavakat tanulni talán az egyik legszárazabb, legunalmasabb dolog. Viszont ezt is lehet érdekesebbé tenni. Csinálj kis kártyákat, amik elférnek a zsebedben, így mindig veled lesznek. Az egyik oldalra írd fel, vagy rajzold le a magyar jelentést, a másik oldalra pedig mehet a szó az idegen nyelven. Mint a hangfájl, ez sem fog elveszni, és később, ha szükséged lesz egy kis ismétlésre, bármikor előszedheted őket a fiók mélyéről.

(Erdős Lilla)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
678KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Egyszerűen, de nagyszerűen

Oszd meg a Facebook-on!

Egyszerűen, de nagyszerűen

Oszd meg a Facebook-on!

X