“Ha valamit akar az ember, megtalálja az utat hozzá” – Bianicon és a környezettudatosság

“Ha valamit akar az ember, megtalálja az utat hozzá” – Bianicon és a környezettudatosság

Bolygónk megmentése mostanra már létfontosságúvá vált, az emberek nem győznek kampányokat, figyelemfelkeltő plakátokat készíteni annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét: Földünk veszélyben van. A közösségi médiában is bőven megy az kommunikáció, a posztolás bolygónk megmentéséért, ilyen Instagram-profil Bianiconé, azaz Bálint Biankáé is, aki 2015-ben kezdett el tetoválni, majd 2018-ban megnyitotta saját szalonját. Instagram-sztorijaiban tetoválásai mellett a vegánságról, a zero waste életmódról és általában a környezettudatosságról is informálja követőit. Felkerestem Biát e-mailben, hogy meséljen nekünk a környezettudatos tetoválásról, a vegánságról és arról, hogyan lehet már 5 egyszerű dolgot lecserélve megkezdeni utunkat a környezetbarát életmód felé.

Napjainkra már a környezettudatosság mozgalmai jelentős méretűek: több kampány, termék, vállalkozás is született már ezzel kapcsolatban. Sokan ennek ellenére sem kezdenek bele a környezettudatos életmódba. Szerinted miért lehet ez?

Az emberek fejében szerintem még mindig az van, hogy nagyon körülményes ez az életmód, illetve van az a réteg is aki nem látja ebben a megoldást a problémára. Hajlamosak másokra mutogatni: a „ha ő nem csinálja, akkor én miért csináljam” dologra gondolok.

Hogyan indult a te utad a környezetbarát életstílus felé? Mennyi időbe telt?

Tudatosan szerintem három éve kezdtünk el vele foglalkozni, természetesen előtte is volt vászontáskánk, kulacsunk, sok mindent nem vásároltunk, de nem feltétlenül figyeltünk oda az élet minden területén. Fast fashion boltokban vásároltunk, nem környezetbarát tisztítószereket használtunk, nem néztük, hogy a termék miből készült, honnan származik.

Tudtommal vegán is vagy. Mennyire nehéz ez a fajta önmegtartóztatás? Mi segíthet ebben?

Vegamama Eszter videóját néztem meg a napokban, amiben arról beszélt, hogy hogy lesz valaki vegán. Nagyon jól levezette, hogy ez egy hosszú folyamat, és az embernek önmagának kell megérnie erre, nem tud nyomásra megváltozni. Hiába beszélsz egy húsevőnek a nagyipari állattartás árnyoldalairól, ha ő nem áll készen arra, hogy ne egyen húst. Ha fejben a döntés megszületett, onnantól fogva egyáltalán nem nehéz. 

A vegánságot is a környezettudatosság miatt választottad, vagy egyéb oka volt?

Nem tudom, melyik következett melyik után, azt tudom, hogy a növényi étrendre való átállást elsősorban azok az egészségügyi panaszok okozták amik az állatieredetű dolgok miatt voltak. Olyan klasszikokra kell gondolni, mint pl.: tejtermék utáni puffadás, hasmenés, ekcéma stb, nálam és a férjemnél is. Húsosak meg sosem voltunk igazán, szóval arról nem volt nehéz „lemondani”. 

Mi is pontosan a vegánság és számodra mit jelent? Miben segít bolygónknak?

Én önző vagyok. Nem a bolygón szerettem volna elsősorban segíteni amikor úgy döntöttem vegán leszek, hanem magamon. Aztán természetesen miután az ember elkezd megismerkedni ezzel az életmóddal, akkor szembe jön vele a szomorú és véres valóság, és nem tud csak a táplálkozásra odafigyelni, hanem elkezdi kiszorítani az összes állatokkal kapcsolatba hozható termék használatát az életéből. Gondolok itt ruházatra, szépségipari termékekre és a többi.

Miben segít a bolygónak?

A haszonállat-iparág üvegházhatásúgáz-kibocsátása meghaladja a közlekedési szektorét. A fehérjeforrások grammra vetített összehasonlításában az élelmezés céljából tenyésztett szarvasmarhák és bárányok által kibocsátott gázok 250-szer nagyobb méretűek, mint a hüvelyesek termesztésekor keletkezett káros anyagok. (Forrás : veganallatvedelem.hu) Egyébként a veganizmus hétköznapi definíciója: állatjogi mozgalom, az állati eredetű termékek használatának mellőzése, illetve az állatok árucikk státuszának elutasítása.

Mi volt számodra az, amin megdöbbentél, hogy vegán verziója is elérhető? Tehát, maga a tény, hogy az a termék állati eredetű dolgot is tartalmaz.

Az a megdöbbentő inkább, hogy milyen kevés az a termék amiben nincs állati eredetű dolog. Mindenbe tesznek tejport vagy tejsavót kb. Ami talán a legjobban meglepett, hogy létezik vegán falfesték, mert hogy a hagyományos festék kötőanyaga csont-, keményítő- és bőrenyv.

Rátérnék most a fő témánkra: a tetoválók általánosságban rengeteg egyszer használatos alapanyaggal, eszközzel dolgoznak, viszont nálatok a stúdiódban ez is zöldebbé”, környezettudatosabbá vált. Tudnál erről mesélni? Milyen beruházásokkal járt ez?

Mivel a magánéletemben figyelek ugye erre, nem volt kérdés, hogy a szalonban is odafigyeljek. Már ebben a szektorban is elmondható, hogy rohamosan fejlődik és egyre jobban teret kap ez az oldala is a szakmának, nem feltétlen csak arra figyelnek, hogy milyen tetoválást készítünk. Aminek nagyon örülök. Környezetbarát tisztítószereket használunk a stúdióban, lebomló csomagolóanyagokat, kesztyűt, fóliákat, újrahasznosított papírtörlőt, wc-papírt. Törekszünk arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, viszont nullára ezt sosem fogjuk tudni sajnos redukálni. Van még amit szeretnénk lecserélni, de még nem elérhető nálunk, pl.: lebomló kupakok, borotvák vagy lebomló modulok a tetoválógépekhez

Mennyire nehéz ezeket beszerezni? Szerinted ez befolyásolja a tetoválókat abban, hogy ódzkodjanak a környezettudatosabb munkától?

Ha valamit akar az ember, megtalálja az utat hozzá. Inkább csak nem foglalkoznak vele, mert mint az első pontban is kifejtettem ezzel kapcsolatban a véleményemet, körülményesnek gondolják, vagy éppen nem látnak benne kevesebb környezeti terhelést.

Van érezhető különbség ezek és az egyszer használatos vagy kártékonyabb társaik között?

Tapintásra is sokkal kellemesebb nekem a lebomló termékek textúrája. Ezek az anyagok kukoricakeményítőből készülnek, aminek a lebomlási ideje negyed annyi, ha adott hozzá minden körülmény (50-60 Celsius-fok), akkor 90 nap, ha nem adott ez az 50-60 fok, akkor tovább tart, de nem addig míg a hagyományos társaiké. Műanyag társaié 500 év.

Instagramon olvashattuk, több projekted is fuccsba ment, mert nem volt lehetőség a 100 százalékos környezetbarát megoldásra. Erről le tudtál mondani a környezetvédelem javára, de van olyan dolog, ami annyira hozzád nőtt vagy amit annyira szeretsz, hogy nem tudnál a világért sem megválni tőle?

Persze, a tetoválást sosem hagynám abba.

Szerinted mi az a top 5 legegyszerűbb dolog, amivel el lehet kezdeni utunkat a környezetbarát életmód felé?

Tusfürdő helyett használj szappant, betét helyett használj redy bugyit, mindig legyen nálunk kulacs és kávésbögre, illetve vászontáska.

Ha neked is fontos bolygónk védelme, teszteld tudásodat és tudj meg még többet bolygónkról a nagyidiaktesztek.hu-n!

(Vincze-Hajnal Blanka)

 

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

“Ha valamit akar az ember, megtalálja az utat hozzá” – Bianicon és a környezettudatosság

Oszd meg a Facebook-on!

“Ha valamit akar az ember, megtalálja az utat hozzá” – Bianicon és a környezettudatosság

Oszd meg a Facebook-on!

X