Hétköznapi emberből Petőfi

Hétköznapi emberből Petőfi

Te. A négy fal. Az egész napos bezártság és a gondolataid. Ide-oda cikázó gondolatfoszlányok zavarják meg nyugtodat. Mikor máskor találnának oda pici démonjaink vállainkra, mint ekkor? Úgy érzed majd szétrobban a fejed.

Sok ember ilyenkor a vers műfajától kér segítséget érzelmeik megfogalmazására. Mint mikor egyesek naplót írnak. Megnevezik, mesélnek neki, összegzik napjaik történéseit, érzéseiket. Kiírni magadból gondolataidat, olyan mintha saját magadhoz járnál pszichológushoz. Kiüríted agyad tartalmát leírt, szépen megformált soraidba, így egyből megkönnyebbülsz. De van az a dolog, amit puszta szavakkal nem tudunk kifejteni. Ezért is használnak a költők gyakran például hasonlatokat, metaforákat…megneveznek valamit, amihez hasonlítják vagy amivel azonosítják érzelmeiket. Bár nem csak ettől lehet egy vers, vers. Nem a költői képektől, vagy az egzotikus szóhasználattól. Jelenleg a XXI. században, kortárs költőink minden kreativitásukat bevetve próbálnak alkotni valami formabontót, amilyet senki sem olvasott még ezelőtt. Manapság már mindenki tud verset írni, de valami újat felmutatni kevesen. Viszont nekünk nem feladatunk megváltani a világot, csak meg akarjuk fogalmazni szívünk bánatát, vagy éppen örömét. De hogyan kezdjünk hozzá?

1. Téma

Az első dolgod összefoglalni egy gondolatmenetet a fejedben. Pontosan miről akarsz írni, mit tartasz fontosnak kiemelni a témával kapcsolatban. Ez a téma lehet egy családtag elvesztése, a hazaúton történt telefonbeszélgetésed, anyukád frissen mosott ruhái vagy egy fűszál (igen, ez utóbbira is volt már példa).

Ha nem jut elsőre semmi az eszedbe, kezdj el ötletelni. Készíts gondolattérképet egyetlen szóból kiindulva, például napsütés. Hozzá lehet kapcsolni a meleget, a boldogságot, a nyarat, a fagylaltot, a szórakozást a barátokkal és így tovább. Akár kezdd el leírni a napodat egy papírra vagy egy Word dokumentumba, mik történtek veled és mit éreztél akkor. Ha ezek sem válnának be, a legegyszerűbb, ha kiülsz a kertbe vagy a teraszra és elmerülsz a világban. Gondolj szeretteidre, emlékekre melyek mély érzelmeket váltottak ki belőled. Figyeld meg, úgy fog az ötlet beléd hasítani, mint a villámcsapás.

(Fotó: Pixabay)

 

(Fotó: Unsplash)

2. A forma

Döntsd el milyen formátumban szeretnéd írni a versedet. Lehet szabadvers vagy rímes vers, egy, illetve több versszakból álló, szonett, akár képvers is, melyben a szavak valamilyen alakot formáznak meg. Viszont, ha valami rövid, lényegre törőt szeretnél, a haiku japán versforma remek választás. Három soros, általában mély érzelmeket leíró művek, amik a környezetből, valaminek a szépségéből, egy mélyen érintő tapasztalatból inspirálódtak. Persze, ez csak pár példa a számos verstípus közül, biztosan találsz majd kedvedre valót.

(Fotó: Pixabay)

3. Versismeret

A legnagyobb segítség a fejlődéshez, ha korábban megírt műveket – a klasszikusoktól kezdve a kortársig – elemzel ki, olvasgatsz. Lesz egy, ami megfog, lesz olyan is amelyik különösebben nem nyűgöz le. Viszont ezek az alkotások fogják bővíteni szókincsed, rímelési készséged, ritmusérzékedet is. Ha még nem vagy otthon a rímkészítés világában, tudom ajánlani a https://rimszotar.poet.hu/  oldalát.

Ahogy haladsz a folyamatban, egyre gyorsabban fognak összeállni a sorok a fejedben, csettintésre tudsz majd rímeket formálni. Nincs megtiltva, lehet ötleteket is venni ezekből az alkotásokból, ugyanakkor maradj hiteles, próbáld a saját stílusodra formálni a megszerzett tudást. Ugyancsak tudom javasolni poet.hu-t, ahol több témára bontott verset találhatsz, illetve a http://vers-versek.hu/ oldalát, tele magyar klasszikussal.

(Fotó: Purchaseear)

4. Ritmus, szóhasználat

Próbálj konkrét elemeket az 5 érzékszervünket felhasználva megjeleníteni és leírni verseidben, így az olvasó számára közelebbivé tudod tenni az érzést, illetve a képzelő erejére hagyatkozva képeket előidézni a fejében.

Ha versedet ritmusosra és választékosra szeretnéd írni, használj metaforákat, hasonlatokat, megszemélyesítéseket, illetve alliterációkat (betűrímeket). Jegyezd meg: A verseket fel szokták olvasni, az ütemes, jól hangzó darabok mindig elnyerik az emberek tetszését. Alkoss a hangzásért. Légy hálás a magyar nyelvnek, amelyben megannyi szó adatott meg egyetlen jelentéshez, ezzel is könnyítve a versírók munkáját. Ha szinonimák után keresgélsz, ajánlom a https://szinonimaszotar.hu/-t.

Igyekezz elkerülni az unalmas kliséket. Engedd útjára fantáziádat fókuszálva arra, hogy mivel tudnád színesebbé, vagy különlegesebbé tenni az adott mondatot. Mondjuk a „szorgos volt, mint a méh” helyett írhatod azt is, „mindig eszeveszett ütemben vágott keresztül a konyhán”. Sokkal érdekesebb, elgondolkodtatóbb, nem egy olyan mondat, amit már többször olvashattál versekben.

(Fotó: Unsplash)

5. Hallgatóság

Ne félj előadni verseidet. Először olvasd fel magadnak többször is, majd családtagoknak, barátoknak, esetleg partnerednek. Mindig legyen egy ceruza kéznél, ha esetleg valami mégsem hangzik tökéletesen, nézd át újra és újra. Főleg utólag tűnnek fel dolgok, amelyek fölött elsiklott azelőtt a figyelmed. Ezért jó megmutatni más embereknek, visszajelzést kapni a munkádról, legyen az jó vagy rossz kritika. Talán lesz valaki, aki pár dologra rávilágít a műveddel kapcsolatban, máshogy tekint rá. Viszont ne feledd, mindig lesznek olyasvalakik, akiknek nem fog tetszeni. És ezzel az ég világon semmi baj sincs, mások vagyunk, különbözőek, hogy kinek mi a szép, eléggé szubjektív. Próbáld az építő jellegű kritikát elfogadni, hallgass rá, tanulj belőle, hisz így tudsz előre haladni a versírásban. De legfőképpen: gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj. Figyeld meg, így fog szép lassan kialakulni minden.

„Verset ne írj, csak akkor,

Ha magadat megérted!

Hogy nem te vagy a versért,

Hanem a vers teérted!” / Londesz Elek /


(Vincze-Hajnal Blanka)

Forrás: https://www.wikihow.com/Write-a-Poem

nyitókép:  www.tes.com

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,073RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Hétköznapi emberből Petőfi

Oszd meg a Facebook-on!

Hétköznapi emberből Petőfi

Oszd meg a Facebook-on!

X