Hogyan tanulj norvégül a neten?

Hogyan tanulj norvégül a neten?

Az elmúlt években megnőtt az északi országok beszélt nyelveinek népszerűsége. Egyre több ember szeretné elsajátítani a skandináv térségből a norvég nyelvet. Ebben a cikkben segítséget kaphatsz, hogy hol és hogyan is tudsz norvégül tanulni az interneten.

Mielőtt belevetné magát az ember a tanulásba, fontos utána nézni pár alapvető információnak. A norvég nyelvnek két hivatalos, írott formája létezik, melyek jópár esetben erősen különböznek, ezek a bokmål és a nynorsk nyelvváltozatok. Az utóbbit az ország lakosságának nagyjából 10%-a használja, főleg a nyugaton lévő területeken, de a többi norvég is megérti őket, noha elég nehezen. A bokmål az általános használatú, a nyomtatott írások nagy része is ezen jelenik meg. A beszélt nyelv városról-városra változik.

A mindkét nyelvtípus írott nyelv, azért a szavak kiejtése nincs rögzítve. Elsősorban az adott dialektus és az általa megszabott nyelvtan határozza meg a kiejtést. Regionálisan eltérnek egymástól, csak nagyon kevés stabil kiejtési szabályuk van, de ilyet a ,,-t” határozott névelő esetén, valamit a ,,-g” elhagyása -ig végződésű szavaknál. A betűk írásjegyei nagyon érdekesek, a legtöbb mással- és magánhangzónak nincs is megfelelője, hisz kiejtésük rendre eltér az általunk ismert nyelvektől.

Az első weboldal az a LinGo néven fut, ahol leckékre lebontva tudsz szavakat és kifejezéseket tanulni. Villámkártyák segítségével a szavak könnyen a fejedbe kúsznak, míg tudásodról egy-egy fejezet végén záróvizsgát tehetsz. Vannak szavak a mindennapokból, üzlettel vagy akár gyógyszerekkel és még sok más dologgal kapcsolatban, minden témakörben lehet szavakat találni! Az interneten is meg lehet őket találni, de ha neked könnyebb, akkor a telefonodra is letöltheted applikációjukat.

A Drops nevű alkalmazás már ismerős lehet, hisz jó pár, más nyelven elérhető ez az alkalmazás. Itt is témakörönként tudunk haladni, a tanulást pedig nagyban segíti, hogy illusztrációkkal tarkítják a szavakat. Az alapoktól elkezdve akár a társadalomról és politikáról is lehet tanulni szavakat és kifejezéseket, akár napi 5 perc tanulás alatt. Ha személyre szabott tervre vágyunk, akkor elő kell fizetnünk az alkalmazásra, de ez nem kötelező, hisz nélküle is teljes körű tudás kaphatunk.

A Mondly alkalmazás sem csak norvég nyelven megtalálható, de rendkívül hasznos. Ez nem csak a kezdőknek nyújt segítséget, hisz az elején kiválaszthatjuk a szintet magunknak, hogy kezdőként, középhaladóként vagy haladóként szeretnénk-e regisztrálni magunkat. Témakörönként találhatók itt is a szavak, kifejezések, de a fejlesztők ezen felül egy Napi Leckét is mindig összeállítanak a szintfenntartás véget. Nyomon tudod követni, hogy hány szót tanultál már meg, sőt, még a barátaidat bevonva egy saját bajnokságot is létrehozhattok magatoknak, hogy ki szerez több pontot a leckék során.

Viszont a szavak tanulásánál a kiejtésre kell a legtöbb figyelmet fordítani, amit legkönnyebben sorozatok, filmek nézésével/hallgatásával sajátíthattok el.

(Bodor Julcsi)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
678KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Hogyan tanulj norvégül a neten?

Oszd meg a Facebook-on!

Hogyan tanulj norvégül a neten?

Oszd meg a Facebook-on!

X