Karantén könyvek – miket kaptunk a pandémia idején?

Karantén könyvek – miket kaptunk a pandémia idején?

A koronavírus és a karantén rengeteg kellemetlenséget okozott, köztük a könyves eseményeknek, de a könyvnyomtatásnak sem kedvezett ez az időszak. Az előbbieket lefújták, sok kiadó próbálta online megrendezni, akik különféle akciókkal kedveskedtek a vásárlóknak, míg az utóbbi kissé megrekedt, volt, hogy több könyv megjelenését csúsztatták ennek köszönhetően. Ebben a cikkben elhoztam 10 olyan könyvet, amik mégis megjelentek a karantén időszakában és  nagyobb népszerűségnek örvendnek.

Leiner Laura: Bízz bennem

Az írónő második trilógiájában ismét az Iskolák Országos Versenyébe csöppenünk, ahol egy teljesen új csapattal ismerkedik meg az olvasó. A főszerepben egy balhés társaság áll, akik mind a négyen rendelkeznek olyan múltbéli kisebb-nagyobb hibákkal, amik megbélyegezték személyüket, ezért az emberek többsége utálattal néz rájuk és elítéli őket ezek miatt. Nekik kell felvenni a versenyt a többi csapattal és megtartani a nyertes címet.

Az első trilógiához képest sokkal kreatívabbra és izgalmasabbra sikerült már önmagában ez a kötet, aminek karakterei egytől-egyig igen érdekesek és a mondanivalója is igen fontos a regénynek.

Maradj ​otthon a s*ggeden, és kezdj magaddal valamit!

A Maxim Könyvkiadó idén márciusban jelentette meg ezt a színezőt, ami főként unaloműzőként szolgál. Ahogy a cím is hangsúlyozza, leginkább az otthonmaradást próbálta hangsúlyozni és hirdetni, hiszen ebben az időszakban nem (volt) ajánlatos elhagyni házunk falait, hogy nehogy megfertőződjünk, vagy nehogy mi fertőzzünk meg másokat.

Amellett, hogy figyelemfelkeltő színező, igen szórakoztató is, hiszen minden ábránál, színeznivalónál van egy-egy kifejezés, mondat, ami teljesen feldobja a képet és az embert is, aki éppen azt festi.

Julia Quinn: A ​herceg és én

Hazánkban először 2010-ben adták ki a sorozat első kötetét, majd miután a Netflix sorozatot készített a könyvsorozatból, egy új külsőt, borítót kapott és igen népszerűvé vált újra, nagyon rövid idő alatt.

A Bridgerton család nagyban készülődik az új szezonra, hiszen Daphne-n, az idősebbik lányon a sor, hogy megtalálja jövendőbeli kedvesét. Minden tökéletesnek tűnik ehhez, hiszen még a királynő is az egyik legígéretesebbnek tarja a lányok közül, azonban bátyja, Anthony megnehezíti húga párkeresését, hiszen mindenkiben talál kivetnivalót. Ekkor lép színre Simon, Hastings hercege, akinek azonban semmi szándéka feleséget választani, mégis összetalálkozik Miss Bridgerton kisasszonnyal, régi barátja legidősebb húgával.

Szerelem a Corona idején

Ez az antológia 17 szerző egy-egy novelláját tartalmazza, amelyek mind a koronavírust veszik alapul és az ekkor történő egymásra találásokat mutatják be a kötetben, különböző sztorikon keresztül. Az összeállítás a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg, és olyan ismertebb szerzők novelláit tartalmazza, mint Tavi Kata (Sulijegyzetek című sorozat szerzője), Róbert Katalin (Szelídíts meg! írónője), de Spirit Bliss és Nagy Roxána novellája is megtalálható a kötetben, utóbbi már az előző antológiákban is bemutathatta tehetségét.

A novellák között akadnak olyanok, amik sokkal mélyebb nyomot hagynak, de olyanok is, amik csak a maguk kedvességével és bájával egy kicsit kizökkentik az embert a megszokott, monoton mindennapokból.

Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

A Manó Könyvek 2020-ban új sorozatot indított azzal, hogy elkezdte lefordítani azokat a mese átdolgozásokat (pl.: Jégvarázs, Aladdin, Hamupipőke), amiknek különlegessége, hogy a szerzőik egy-egy csavart tettek a cselekményükbe, aminek köszönhetően szinte már-már megváltoztatták az egész történetet. Ezek a megoldások csak növelik a regények zsenialitását, hiszen egy alapjaiban eredeti, de mégis más mesét mutatnak be.

A hazánkban első ilyen megjelent könyv a Jégvarázst vette alapul, ahol a filmmel ellentétben, Elsa és Anna nem ismeri egymást. Elsának így egyedül kell megküzdenie a királynőként járó nehézségekkel, miközben mélyen érzi, hogy hiányzik a másik fele.

Micol Ostow: A kezdet

A nagysikerű sorozat után megérkeztek a Riverdale-könyvek is hazánkba, amiknek debütálása szintén a pandémia közepén történt. Ezek a sorozat alapján íródtak, úgyhogy szinte teljesen reprezentálják az ottani történéseket. A könyvsorozat egy előzménytörténettel indít, így ennél a regénynél belelátunk már az első évad előtti történésekbe, a karakterek akkori életébe és csak utána érünk a sorozatban látottakhoz.

Archie ki miatt fordul ki önmagából? Jughead-nek miért nincsenek barátai? Mikor kezdődnek Betty-nél a sötét gondolatok és hogy képes küzdeni ellenük? Ebben a könyvben ezekre mind választ kapunk.

 

Fábián Janka: A ​könyvárus lány

Julcsi, a főszereplő lány Budapesten él és a legnagyobb boldogságot számára a könyvek, az olvasás jelenti. Az ’56-os forradalom miatt azonban menekülnie kell, így köt ki egy távoli rokonánál, egy amerikai kisvárosban. Az idegen területen nehezen találja a helyét és a múlt árnyai is kísértik, de felnő és viszonylag hamar igazodni kezd a környezethez.

Fábián Janka műve a történelmi regények egyik ékessége. A 29 könyves magyar írónő regényei már hosszú évek óta a Libri Kiadónál jelennek meg. Ez az írása az 1950-es évekbe repíti olvasóját, ahol egy fiatal, tizenéves lány kényszerül menekülni a forradalom szörnyűségei elől, hogy egy új életet kezdhessen egy számára ismeretlen kontinensen.

Candace Bushnell · Katie Cotugno: Csajoknak kötelező

Nagyon népszerű a Móra Kiadónál a LOL-könyvek sorozat, ahol az ifjúsági kategórián belül különféle témájú műveket jelentetnek meg, amik egytől-egyig a mai fiatal tizenévesekhez szólnak. Ezzel a könyvvel azonban újítottak, komolyabb témákat érint, ezért inkább a 17-18-as korosztálynak ajánlott olvasni és nem a kisebbeknek.

Marin a szexizmus ellen küzd és egy feminista klubbot is létrehoz, miután Mr. Beckett, a fiatal gimnáziumi tanára rámozdul. A vezetőség nem akar hinni neki, ezért az iskolaújságon keresztül, a Csajoknak kötelező című rovatban írja le az ezzel kapcsolatos problémákat részletesen, hogy mások is szembesüljenek vele.

Stephenie Meyer: Midnight Sun – Éjféli nap

2008-tól Alkonyat-lázban úszott Magyarország, hiszen hazánkban is megjelent Stephenie Meyer első könyve, ami vagy teljesen elvarázsolta, vagy igen kiakasztotta az olvasóját, mindenesetre akkoriban a csapból is csak ez folyt. A sorozat, habár véget ért, az írónő mégsem engedte el teljesen a Twilight világát, hiszen ebben a kötetben Edward szemszögén keresztül ismerkedhetünk meg a már megszokott történettel.

Attól függetlenül, hogy ismerős lehet a történet (én magam is legalább négyszer olvastam az első részt), nem unatkozik az ember az olvasása közben. Olyan plusz részeket is beletettek a könyvbe, amik kissé felborították az eredeti történetet, illetve sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak a vámpírok, az életükbe is nagyobb betekintést nyerhettünk, ami igen lebilincselő volt.

Amy Harmon: Csak a szél tudja

Amy Harmon könyvei egytől-egyik ékességei a történelmi és a kortárs irodalomnak. Az amerikai írónőnek tavaly, 2020-ban jelent meg hazánkban a Csak a szél tudja című, az 1920-as években, Írországban játszódó regénye, aminek középpontjában a gyász áll.

Anne-nek Írországba kell utaznia, hogy szeretett nagyapjának a hamvait oda helyezze. A lányt felzaklatja ez a cselekedet, nagyon ragaszkodott nagyapjához, aki kislánykorában mindig mesékkel, történetekkel szórakoztatta őt. Ahogy visszaemlékezik, egyszer csak visszarepül az akkori időbe és egy háborúban találja magát, ahol egy új személy bőrébe bújva kell alkalmazkodnia.

Természetesen ezen a 10 könyvön kívül rengeteg más izgalmas olvasmány is megjelent, így mindenki talál kedvére valót a kötetek között, legyen az színező, fantasy, romantikus vagy történelmi regény.

(Kozma Lilla)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Karantén könyvek – miket kaptunk a pandémia idején?

Oszd meg a Facebook-on!

Karantén könyvek – miket kaptunk a pandémia idején?

Oszd meg a Facebook-on!

X